Από τον μαγικό κόσμο της Νέας Υόρκης στην Κύπρο και στη δημιουργία ενός από τα καλύτερα free press του νησιού. Ο Ζανέττος Λούκα αναζητεί πάντα την εξέλιξη σε αυτό που κάνει, δίνοντας  και την ψυχή του. Σήμερα, το Vantage, το εκδοτικό του παιδί, έχει εξελιχτεί στην «Ψυχή της Αμμοχώστου». Υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για έναν πατέρα;

Σύστησέ μας τον Ζανέττο σε 50 λέξεις.


Δυναμικός, αυθόρμητος, παρορμητικός με δίψα για τη ζωή, την εκμάθηση, τους καινούργιους προσανατολισμούς και εργατικός, κρατώντας χαμηλούς τόνους και προσπαθώντας καθημερινά να φτάσω ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στους στόχους μου. Έχω αρκετά όνειρα τα οποία βάζω σε σειρά προτεραιότητας. Προσπαθώ να βάζω ψηλούς στόχους έτσι ώστε να έχω δυνατά κίνητρα. Μου αρέσει η πρόκληση και τα δύσκολα. Δεν ήμουν ποτέ στα εύκολα. Μου αρέσουν τα ταξίδια, οι καινούργιοι κόσμοι, το άγνωστο, πάντοτε φυσικά με τους ανθρώπους που είναι δίπλα μου. Βαριέμαι την καθημερινότητα, τη ρουτίνα και ότι ανήκει σε αυτή.

 

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τον χώρο των media;

Ενδιάμεσα των ακαδημαϊκών μου σπουδών, ενώ βρισκόμουν ακόμα στην Νέα Υόρκη, αντιλήφθηκα ότι υπήρχε μία μεγάλη πιθανότητα να ασχοληθώ με τα media και κυρίως με τα έντυπα, λόγω φυσικά και των σπουδών μου (visual arts & communication, photography). Στην Κύπρο δούλεψα για 3 χρόνια ως director coordinator σε εκδοτικό οίκο και το 2012 αποφάσισα να φτιάξω το Vantage.

 

Ποια ανάγκη σε οδήγησε να δημιουργήσει τον όμιλο του Vantage;

Η ανάγκη της επιβίωσης (γέλια)! Η αγάπη προς τα περιοδικά έντυπα, αλλά και η  γνώση για το πώς δημιουργείται και πως εξελίσσεται ένα περιοδικό με οδήγησαν στο να φτιάξω το Vantage. Αρκετές φορές λέω σε στενούς μου φίλους ότι το πιο εύκολο πράγμα για μένα είναι να δημιουργήσω ένα περιοδικό κτίζοντας όλα τα τμήματα του από την αρχή (γραφιστικό, δημοσιογραφικό, επικοινωνιακό, διαφημιστικό, κτλ).

 

Τι ακριβώς σημαίνει «Vantage»;

Το όνομα Vantage σημαίνει πλεονέκτημα – υπεροχή. Βγαίνει από το ρήμα advantage. Μου αρέσει η προφορά του, που ακούγεται βγάζοντας ένα μυστηριώδες ύφος αλλά και η έννοια του που θέλουμε πάντοτε ως περιοδικό να έχει προς το κοινό.

 

Το free press σας έχει εξελιχτεί σε ένα από τα καλύτερα της χώρας. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;

Δεν γνωρίζω αν είναι από τα καλύτερα του νησιού. Εξάλλου δεν έχουν απομείνει και πολλά. Γνωρίζω όμως ότι έχω κάνει κατάθεση ψυχής, έτσι ώστε να έρθει στα μέτρα που βρίσκεται σήμερα. Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται μέσα από την ομάδα που έκτισα, η οποία αποτελείται από νεαρά, ταλαντούχα, δημιουργικά παιδιά, τα οποία μετατρέπουν τη δουλειά σε απόλαυση, λόγω της αγάπης που δείχνουν σε αυτό που κάνουν. Είναι το Α και το Ω για μένα. Χωρίς αυτούς το περιοδικό δε θα βρισκόταν στο σημείο που είναι σήμερα και τους ευγνωμονώ γι αυτό.

 

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της «ομάδας» σε τέτοια εγχειρήματα;

Είναι πολύ σημαντικό ο κάθε άνθρωπος που δουλεύει στην ομάδα να γνωρίζει ότι δίνει το 100% των δυνατοτήτων του, να ξέρει καλά τον τομέα που ασχολείται και τέλος να αναγνωρίζει ότι σε αυτό που ασχολείται είναι ο κορυφαίος. Κάθε άτομο που ανήκει στην  ομάδα δουλεύει για κάποιο τμήμα. Βάζοντας τον πήχη ψηλά το άτομο μέσα από την εργασία του ανεβάζει και τη δημιουργικότητα του κάθε τεύχους, εξελίσσοντας και τον ίδιο του τον εαυτό μέσα από την πάροδο των χρόνων.

 

Τι διαφορετικό μπορεί να διαβάσει κανείς σε αυτό;

Υπάρχουν αρκετές θεματικές ενότητες όπως τα πρόσωπα, οι συνεντεύξεις, τα ρεπορτάζ, τα ρετρό, τα ημερολόγια ανθρώπων και ο βίος και πολιτεία, όπου κρατούν το περιοδικό σε ένα ποιο κουλτουριάρικο τέμπο, όμως, παράλληλα, ο αναγνώστης μπορεί και να ενημερωθεί για τον οδηγό αγοράς για είδη ένδυσης, σπιτιού αλλά και για τις κοινωνικές του εξόδους σε μπαρ εστιατόρια κτλ. Η θεματική του ενότητα καλύπτει μόνο την επαρχία Αμμοχώστου στη Κύπρο γι’ αυτό και το περιοδικό έχει βαπτιστεί ως «Η ψυχή της Αμμοχώστου». Κάτι που δε θα βρεις στα περιεχόμενα του είναι τα κους κους, οι ψευτο-lifestyle κόσμοι και τα ωροσκόπια – άστρα, καθώς σεβόμαστε την κάθε σελίδα του περιοδικού.

 

Τι θεματική είχε το τελευταίο τεύχος και τι θα περιλαμβάνει αυτό που βρίσκεται στα σκαριά;

Στο τελευταίο τεύχος μέσα από τις 200 σελίδες του φιλοξενήσαμε γύρω στις 10-12 συνεντεύξεις διαφόρων ανθρώπων. Λόγω της καλοκαιρινής σεζόν το περιοδικό παραδίδει ένα ανάλογο χαρακτήρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η επαρχία Αμμοχώστου περιτριγυρίζεται από δεκάδες παραλίες, που το καλοκαίρι αρκετοί τουρίστες τις επισκέπτονται με σκοπό να μετατρέψουν την επαρχία σε τουριστικό θέρετρο. Το τεύχος Αύγουστος  – Σεπτέμβριος ακολούθησε τα χνάρια του προηγούμενου τεύχους προβάλλοντας αρκετά ιστορικά ντοκουμέντα και συνεντεύξεις.

 

Ποιο είναι το πιο κολακευτικό σχόλιο που έχεις διαβάσει ποτέ για το έντυπο σας;

Έχω πάρει αρκετές φορές κολακευτικά σχόλια, αλλά και αρκετές κριτικές που με έχουν βοηθήσει στη πορεία του περιοδικού, όμως κάτι που με συγκίνησε ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο όταν μία άγνωστη κοπέλα μου έστειλε μία ευχαριστήρια επιστολή για να με ευχαριστήσει ιδιαιτέρως για τη δουλειά που παράγουμε αλλά και να μου πει ότι μέσα από τα άρθρα μας την βοηθήσαμε να ξεπεράσει κάποια προσωπικά προβλήματα που αντιμετώπιζε. Το γεγονός ότι μέσα από τη δουλειά μας βοηθήσαμε έστω και ένα συνάνθρωπο μας, αυτό με κάνει μέχρι και σήμερα να νιώθω ικανοποίηση γι’ αυτό που κάνω.

 

Από φέτος, ανεπτυγμένη είναι και η διαδικτυακή σας παρουσία, με το vantagemag.com. Πόσο σημαντικό είναι για έναν όμιλο να έχει ένα site με πρωτογενές περιεχόμενο και έντονη διάδραση;

Είναι πολύ σημαντικό για μία επιχείρηση, το 2015, να δραστηριοποιείτε διαδικτυακά. Πόσο μάλλον ένα έντυπο το οποίο δουλειά του είναι να ενημερώνει τους αναγνώστες του για τα θέματα που τους αφορούν. Η ιστοσελίδα vantagemag.com ακολουθεί τους ρυθμούς του περιοδικού Vantage αλλά κινείται επίσης και σε πιο urban μονοπάτια που αφορούν τις τέχνες, τη μουσική, την αρχιτεκτονική κτλ . Από το Σεπτέμβριο θα προχωρήσουμε σε καινούργιο interface της ιστοσελίδας, μεταφέροντας ένα νέο ύφος.eksofyllo_vantage

 

Ποια άλλα sites/free press παρακολουθείς σε Κύπρο και Ελλάδα;

Στην Κύπρο παρακολουθώ την free press εφημερίδα Avant Garde, ενώ στην Ελλάδα την, επίσης free press, Lifo. Πλέον, όμως, με έχουν κερδίσει τα ηλεκτρονικά περιοδικά σε tabled edition,  κυρίως από Αυστραλία, Αμερική, Καναδά και Αγγλία.
Πως κρίνεις τον χώρο των media στις δύο χώρες;

Ξεθωριασμένο και βουτηγμένο στον άχαρο κόσμο του Lifestyle. Τα περιοδικά περνάνε άσχημους καιρούς, έχουν απομείνει πολύ λίγα έντυπα και αυτά ζούνε κάτω από δύσκολες καταστάσεις. Τον τελευταίο καιρό πάει να αλλάξει λίγο το πράγμα. Οι εκδότες πρέπει να μάθουν να δουλεύουν όχι με το τι πουλάει αλλά με το τι ενδιαφέρει πραγματικά τον αναγνώστη.

 

Αποτελεί η Κύπρος, εν μέσω κρίσης, πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις στον χώρο των media;

Σίγουρα υπάρχει έδαφος για επενδύσεις μέσα από τα media στην Κύπρο, όμως υπάρχει «ταβάνι» λόγω του μικρού πληθυσμού. Τι θέλω αν πω: Ότι ένα νησί με 800.000 κατοίκους δεν μπορεί να συγκριθεί με μία χώρα των 50 εκατομμυρίων όπως π.χ η Αγγλία. Εκεί οι αριθμοί αλλάζουν και όπως ξέρετε τα media  στο τέλος της ημέρας είναι μόνο αριθμοί.

 

Τι περιλαμβάνουν τα μελλοντικά επιχειρηματικά σχέδια του Ζανέττου;

Νομίζω ότι για τα επόμενα χρόνια ο τομέας του internet και του ecommerce θα είναι αυτός που θα βασιλέψει. Κάπου εκεί θέλω να πιστεύω ότι θα βρίσκομαι κι εγώ, τόσο με το vantagemag.com  αλλά και με άλλες ιστοσελίδες.

 

Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 30 χρόνια από τώρα;

Γέρος και γκρινιάρης (γέλια). Μόνο υγεία. Θα ήθελα μετά από 30 χρόνια να μπορώ να αθλούμαι, να τρέχω, να κολυμπώ και να ταξιδεύω χωρίς να φοβάμαι ότι θα φύγει κανένα οστό από τη θέση του!