O Δημήτρης Καλοκύρης*, συγγραφέας και Πρόεδρος της «Εταιρείας Συγγραφέων» έρχεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών την Παρασκευή 22 Μαϊου στο πλαίσιο της προσπάθειας του «Ελληνικού Σχεδίου» να υποστηρίξει την πρωτογενή δημιουργία και την διάδραση των τεχνών μεταξύ τους προσεγγίζει τον χώρο της λογοτεχνίας.

 

Τι ετοιμάζεται για την εκδήλωση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών;

Ετοιμάζω μια προσωπική αφήγηση που τείνει να συνδέσει τη ροή της ενηλικίωσης ανάμεσα στα κύματα του λόγου και τις εκρήξεις της μουσικής.

Για την εκδήλωση δηλώσατε: «Δεν έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του «σοφού λαού» και σ’ αυτά που πιστεύει συνήθως η «κοινή γνώμη». Που, λοιπόν, έχετε εμπιστοσύνη;

Εμπιστεύομαι τα στοιχεία της φύσης κυρίως: τα «λόγια του αέρα», τα «θαλασσοδάνεια», τα επιτεύγματα «της πυρκαγιάς», τις στρατηγικές της «καμμένης γης» και αυτούς που προσφέρουν «γην και ύδωρ».

Είστε πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων. Μιλήστε μας για αυτό το ρόλο σας και για τους σκοπούς του σωματείου σας.

Ο ρόλος του προέδρου είναι ανάλογος με του διευθυντή μιας μεγάλης ορχήστρας. Κάθε μουσικός έχει το ύφος, την ικανότητα και την τεχνική του. Ο «μαέστρος» τους συντονίζει για να παραχθεί ενιαίο, πολυφωνικό και ταυτόχρονα δυναμικό και δραστικό αποτέλεσμα.

Η Εταιρεία Συγγραφέων αποτελεί τον μείζονα φορέα πεζογράφων, ποιητών, δοκιμιογράφων, μεταφραστών, κριτικών και άλλων καλλιεργητών του λόγου από την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ αντεπιστέλλοντα και επίτιμα μέλη της αποτελούν διακεκριμένοι νεοελληνιστές και επιφανείς ξένοι συγγραφείς. Μεταξύ πολλών άλλων η Εταιρεία επιδιώκει να υποστηρίζει τα δημιουργικά και επαγγελματικά συμφέροντα των Ελλήνων συγγραφέων, να προωθεί την παρουσία των μελών της σε άλλους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις τοπικής και διεθνούς εμβέλειας, να συνεργάζεται με αντίστοιχους διεθνείς φορείς και να προωθεί την ελληνική λογοτεχνία στο εξωτερικό.

Πως θα μπορούσε να βοηθήσει τη σημερινή Ελλάδα;

Μια χώρα την βοηθούν τα άτομα, οι ιδέες και οι εφαρμογές τους, όχι τα σωματεία. Αυτό που επιδιώκει πάντως η Εταιρεία Συγγραφέων ως σώμα, είναι να παρεμβαίνει, στο μέτρο του δυνατού, όπου διαπιστώνεται ρωγμή στην διακίνηση των αντιφάσεων και να προτείνει, εντός και εκτός συνόρων, το έργο των μελών της ως εναλλακτική μέθοδο ανάγνωσης του τόπου και των προβλημάτων του. Πριν λίγες μέρες, π.χ., η Εταιρεία εξέδωσε έναν τόμο που χαρτογραφεί με άλλο βλέμμα τα τοπία της χώρας («Τόποι της Λογοτεχνίας» εκδ. Καστανιώτης), ένα συλλογικό βιβλίο φαντασιακής λογοτεχνίας («Ιωάννης Ζεμενός», εκδ. Αίολος), ένα ημερολόγιο (εκδ. Πατάκης) με θέμα τις «Γέφυρες» (μεταξύ τόπων, ανθρώπων, πολιτισμών και ιδεών) και έναν ογκώδη ηλεκτρονικό τόμο στα αγγλικά (e-book: «Greek Writers Today, 1+2», εκδ. Πατάκης) όπου, διά του λόγου 150 συγγραφέων, προβάλλεται η ελληνική πραγματικότητα διεθνώς.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις συζητήσεις που γίνονται από τη νέα κυβέρνηση σχετικά με την παιδεία;

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας έχει εκφράσει δημόσια τη θέση της από την πρώτη στιγμή: «Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα, ρωτούσε ο Διονύσιος Σολωμός. Επειδή όχι μόνο χωρίς ελευθερία κινδυνεύει η γλώσσα, αλλά επειδή και χωρίς γλώσσα κινδυνεύει η ελευθερία, η Εταιρεία Συγγραφέων δεν μπορεί παρά να είναι αντίθετη στη συρρίκνωση των ωρών διδασκαλίας λογοτεχνίας στην εκπαίδευση».

Γενικότερα για το θέμα έχει εκφραστεί ο Αλέξανδρος Δουμάς (υιός): «Ενώ τα περισσότερα παιδιά είναι έξυπνα, οι περισσότεροι ενήλικες είναι κουτοί. Άρα θα πρέπει να φταίει η εκπαίδευση».

Ποια η γνώμη σας για τη σημερινή ελληνική λογοτεχνία;

Εσφαλμένη.

Περισσότερα για την εκδήλωση:

Στην εποχή όπου το οπτικό ερέθισμα είναι κυρίαρχο επηρεάζοντας την ύπαρξη των τεχνών και διαμορφώνοντας την μορφή τους ή τον τρόπο παρουσίασής τους, επιλέξαμε να αναθέσουμε σε τρεις έλληνες δημιουργούς την συγγραφή διηγημάτων με αφορμή τη μουσική:  τη μουσική σαν ιδέα, τη μουσική σαν ηχητικό περιβάλλον, τη μουσική σαν μελωδία, τη μουσική σαν έργο, σύνθεση, τραγούδι, την μουσική στην λεκτική της διατύπωση και τις αναγωγές της.

Ο χώρος της μουσικής θα αποτελέσει μόνο την πηγή έμπνευσης. Ο τρόπος και οι αναφορές οι συνειρμοί, η μορφή, τα έργα αφήνονται στην απόλυτη ελευθερία των δημιουργών  που προσκαλέσαμε. Επιπλέον, σκέψη μας είναι η σύνδεση με τον λόγο και το ίδιο το έργο. Σε συνθήκες ιδιαίτερης εγγύτητας το κοινό έρχεται σε επαφή με τα νέα έργα.

Καλλιτεχνική επιμέλεια | Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή

Ιδέα | Ραλλού Βογιατζή

Οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής | ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

Ώρα έναρξης | 19.30

Διάρκεια | 60’

Είσοδος ελεύθερη με δελτίο προτεραιότητας

 

*Γεννήθηκε το 1948 στο Pέθυμνο. Σπούδασε Nεοελληνική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη. Από το 1978 εργάζεται στην Aθήνα ως γραφικός σχεδιαστής. Ιδρυτικό μέλος και από το 2013 Πρόεδρος της «Eταιρείας Συγγραφέων». Από το 1967 γράφει και σχεδιάζει βιβλία (ποίηση, πεζογραφία, δοκίμια, μεταφράσεις, φωτογραφία). Υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού και των εκδόσεων «Tράμ» στη Θεσσαλονίκη και του περιοδικού «Xάρτης» στην Αθήνα. Διατέλεσε δευθυντής συντάξεως και καλλιτεχνικός διευθυντής του περιοδικού «Tο Tέταρτο». Μετέφρασε σε αυτοτελείς εκδόσεις Λουκιανό, Πρεβέρ, Γκαρθία Λόρκα κ.ά. Iδιαίτερα ασχολήθηκε με το έργο του Mπόρχες, του οποίου μετέφρασε έξι έργα. ́Eχει επίσης κάνει εκθέσεις κολάζ και εικονογράφησε πολλά βιβλία για παιδιά. Τιμήθηκε δύο φορές με το Kρατικό Βραβείο Διηγήματος (1996 και 2002) και το 2014 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του.