Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το 3ο FIRST LEGO League, που θα διοργανωθεί από την eduACT στο Noesis. Η Αντωνία Ψαλλίδα, μέλος της eduACT και του FIRST LEGO League Greece μας μίλησε για τον μεγάλο διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στο Noesis.

Τι ακριβώς είναι το First Lego League;

Το FIRST LEGO League είναι ένας διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής, έρευνας και καινοτομίας για παιδιά! Σκοπός του είναι να ενθουσιάσει τα παιδιά με την επιστήμη και την τεχνολογία και να τα παροτρύνει να ασχοληθούν με τους τομείς αυτούς. Κάθε χρόνο ο διαγωνισμός έχει ένα θέμα. Τη φετινή χρονιά τα παιδιά θα ασχοληθούν με το Trash Trek και τον «κύκλο» που κάνουν τα απορρίμματα προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν.

Tο διαγωνιστικό κομμάτι

Ο διαγωνισμός αποτελείται από ένα τρίπτυχο. Το Robot Game, το Project και τα Core Values. Στο Robot Game τα παιδιά κατασκευάζουν και προγραμματίζουν το δικό τους ρομπότ, το οποίο το χρησιμοποιούν προκειμένου να συλλέξει πόντους σε μια θεματική πίστα.

Στο Project τα παιδιά κάνουν τη δική τους επιστημονική έρευνα σχετικά με το θέμα του διαγωνισμού και προτείνουν δικές τους ιδέες και λύσεις για προβλήματα του πραγματικού κόσμου.

Στα Core Values τα παιδιά αποδεικνύουν πως η ρομποτική κι η τεχνολογία μπορούν να συνδυαστούν με τις κοινωνικές δεξιότητες και ότι μπορεί η επιστήμη να εξελιχτεί σε σημαντικό χόμπι για την ηλικία τους.

first_lego_league_02

Ποιοι μπορούν να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό

Μπορούν να πάρουν μέρος ομάδες παιδιών, ηλικίας 9-16 ετών, από 3 – 10 άτομα,  καθώς επίσης και ομάδες παιδιών (μέχρι 5 άτομα) ηλικίας 6 – 9 ετών.

Τι βαθμό εξοικείωσης με τη ρομποτική πρέπει να έχει ένας διαγωνιζόμενος

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς εξοικείωση με τη ρομποτική προκειμένου να συμμετέχει! Το FIRST LEGO League μπορεί να είναι η αφορμή για να ξεκινήσουν τα παιδιά να ανακαλύπτουν τη γνώση που συνδέεται με τη φυσική, τη μηχανική και τη ρομποτική.

Πώς χωρίζονται οι ομάδες

Σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, διάφοροι φορείς καθώς και παρέες φίλων αντιπροσωπεύονται από ομάδες στο διαγωνισμό! Ακόμα όμως και παιδιά που δεν συμμετέχουν σε ομάδα μέσω κάποιου φορέα, μπορούν να απευθυνθούν σε εμάς προκειμένου να τα εντάξουμε σε μια ομάδα FLL.

Oι προπονήσεις

Οι προπονήσεις πραγματοποιούνται όπου και όποτε το επιλέξει η κάθε ομάδα! Οι ομάδες λειτουργούν αυτόνομα στον χρόνο και τον χώρο που οι ίδιες επιλέγουν, ενώ παράλληλα υπάρχουν υποστηριχτικές δράσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν ώστε να λαμβάνουν τις απαραίτητες κατευθύνσεις.

first_lego_league_01

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής για κάθε ομάδα είναι 300 ευρώ και περιλαμβάνει τη θεματική πίστα του διαγωνισμού, η οποία αποστέλλεται στις ομάδες με την ολοκλήρωση της εγγραφής τους, τη συμμετοχή των ομάδων στις υποστηριχτικές δράσεις του οργανισμού καθώς επίσης και ηλεκτρονική υποστήριξη.

Πώς μπορεί ένας γονιός να γίνει προπονητής στην ομάδα;

Αρκεί να έχει διάθεση να οργανώσει και να συντονίσει την ομάδα του! Με την εγγραφή των ομάδων υπάρχει καθοδήγηση για όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν.

Ο τελικός θα γίνει στις 5 και 6 Μαρτίου στο κέντρο διάδοσης επιστημών και μουσείο τεχνολογίας Noesis. Η ημέρα θα είναι μια μεγάλη γιορτή με εκπλήξεις, κέφι, ρομποτική και φυσικά τις φοβερές ιδέες των παιδιών.

Οι ομάδες που διακρίνονται αποκτούν το δικαίωμα συμμετοχής στις Παγκόσμιες διοργανώσεις, διεκδικώντας τις ανάλογες διακρίσεις. Περισσότερες από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο είναι μέρος του δικτύου του FIRST LEGO League και ομάδες που διακρίνονται, από όλες αυτές τις χώρες, συναντιούνται για να ανταλλάξουν ιδέες και να περάσουν καλά!

Οι καλύτερες στιγμές του πρωταθλήματος FLL που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα

Σίγουρα η στιγμή των απονομών και η χαρά στα πρόσωπα των παιδιών που βλέπουν την προσπάθειά τους να επιβραβεύεται. Παράλληλα, τα τραγούδια και το πάρτι που γίνεται από τα ίδια τα παιδιά στην περιοχή που είναι τα περίπτερα των ομάδων τους, ενώ είναι πολλές οι στιγμές που αποδεικνύουν πόσο έντονα νιώθουν τις αξίες της ομαδικότητας και της συνεργασίας τα παιδιά, τόσο απέναντι στα μέλη της ομάδας τους, όσο και απέναντι στις άλλες ομάδες.

Το όραμα για την FLL είναι να συνεχίσει να εμπνέει ακόμα περισσότερα παιδιά, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε διάκριση και να τα εμπλέκει σε άτυπες διαδικασίες εκπαίδευσης που ξεκλειδώνουν τη δημιουργικότητά τους!

Τα μελλοντικά σχέδια της  eduACT περιλαμβάνουν δράσεις και μεγάλη διάθεση να δώσουμε κίνητρο στα παιδιά να είναι δημιουργικά, εκφράζοντας και υλοποιώντας τις δικές τους ιδέες.