Πριν λίγες εβδομάδες, την Αθήνα έπνιξε ένα τοξικό νέφος προερχόμενο από φωτιά σε εργαστάσιο στον Ασπρόπυργο. Άμεσως, έγιναν πολλές έρευνες ώστε να γνωρίζει όλος ο κόσμος το μέγεθός αυτής της μίνι οικολογικής καταστροφής.


 


Τι έγινε στον Ασπρόπυργο και τι επιπτώσεις είχε η φωτιά αυτή;


 

Είναι όμως η πρώτη φορά που η Αθήνα γίνεται ασφυκτικά τοξική ή και επικίνδυνη; Ή είμαστε τελικά εκτεθιμένοι -χειμώνα καλοκαιρί- σε μια ατμόσφαιρα αποπνικτική ακόμα και όταν δεν το νιώθουμε; Η οικονομική κρίση που τα τελευταία πέντε χρόνια μαστίζει τη χώρα, έχει κάποιο περιβαλλοντικό αντίτυπο; Τι μπορούμε εμείς να κάνουμε οι απλοί πολίτες ώστε να μην επιβαρύνουμε και άλλο το περιβάλλον μας;

Σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις θα απαντήσουν οι επιστήμονες που συμμετείχαν σε αυτή τη μεγάλη έρευνα του allwrite.gr.

 

Κώστας Ζαχαριάδης

Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2008) έχει ολοκληρώσει το Master του στο : «Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία στο University of Salford -Manchester και το «Sustainable Development» στο SOAS «University of London». Εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από το 2010.

Τι επιπτώσεις είχε στην ατμόσφαιρα η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο;

Κατά την καύση πλαστικών, ελαστικών, ηλεκτρικών συσκευών κλπ. παράγονται σημαντικές ποσότητες επιβλαβών χημικών ουσιών επικινδυνότερες των οποίων είναι οι διοξίνες, τα φουράνια, οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, τα βαρέα μέταλλα και τα μικροσωματίδια PM-10 και PM-2,5. Όλες αυτές οι ουσίες ρυπαίνουν τον αέρα, εναποτίθενται στο έδαφος, στα φυτά, στα επιφανειακά νερά και τέλος καταλήγουν στα τρόφιμα κι απ εκεί πολλές φορές στα πιάτα μας και μέσα στον οργανισμό μας.

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» διεξήγαγε έρευνα στην περιοχή μετά την πυρκαγιά. Σύμφωνα με την έρευνα: «Οι τιμές διοξινών που μετρήθηκαν ήταν υψηλές και παρόμοιες με αυτές που έχουν μετρηθεί σε αντίστοιχες πυρκαγιές όπου υπάρχει μεγάλη ποσότητα πλαστικών στα υλικά που καίγονται. Οι τιμές αυτές επανέρχονται στα συνήθη για την περιοχή επίπεδα μετά την κατάσβεση της φωτιάς. Οι διοξίνες όμως που έχουν παραχθεί επικολλούνται στην σκόνη και στα παραμένοντα υπολείμματα καύσης.Οι τιμές που μετρήθηκαν για τα αιωρούμενα σωματίδια υπερβαίνουν κατά πολύ τις οριακές τιμές που ορίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα».
Δημήτρης Ιμπαήμ

Ο Δημήτρης Ιμπαήμ Σπούδασε Νομικά στο Τμήμα Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην περιβαλλοντική διακυβέρνηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace από το 1999, όπου σήμερα εργάζεται ως διευθυντής εκστρατειών στην Greenpeace.

 

Ποιες οι συνέπειες της φωτιάς στον Ασπρόπυργο στην καθημερινότητας μας ακόμα και στην υγεία μας;

Τα καυσαέρια από την φωτιά είναι πολύ επικίνδυνα, διότι περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων και τις καρκινογόνες διοξίνες. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι άμεσα αρνητικές σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (άτομα με άσθμα ή αναπνευστικά προβλήματα, έγκυες, μικρά παιδιά κ.α.). Επίσης, μακροπρόθεσμα το συμβάν, ανάλογα με την χρονική διάρκειά του, μπορεί να συμβάλλει και στην μελλοντική αύξηση πολλών αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία της ευρύτερης περιοχής, που θα εκτεθεί στα καυσαέρια.

Δυστυχώς όμως παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, δεν διαθέτουμε ολοκληρωμένη εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος στην περιοχή, εξαιτίας των ελλιπών μετρήσεων.


Περιμέναμε οι μετρήσεις να αφορούν πρωτίστως τους ρύπους εκείνους που μπορούν να περάσουν στην τροφική αλυσίδα και συνεπώς να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις σε βάθος χρόνου. Επισημαίνουμε την έλλειψη αναφοράς σε άλλους ρύπους (π.χ. Πολυκυκλικούς Αρωματικούς Υδρογονάνθρακες – ΠΑΥ), που είναι καρκινογόνοι και μπορούν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, καθώς και την έλλειψη μετρήσεων στις στάχτες, όπου οι διοξίνες και άλλοι επικίνδυνοι ρύποι αναμένεται να έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα και μπορεί να καθιστούν τα αποκαΐδια της φωτιάς τοξικά απόβλητα, που χρήζουν ιδιαίτερης διαχείρισης. Ειδικά για τις διοξίνες, το πρόβλημα δεν είναι τόσο η πρόσληψή τους μέσω εισπνοής ή επιμολυσμένου νερού που ενέχει κινδύνους, όσο το πέρασμά τους σε τροφές (κυρίως πλούσιες σε λιπαρά).

 

Για το λόγο αυτό θα πρέπει άμεσα, οι μετρήσεις να ολοκληρωθούν (να γίνουν επιπλέον μετρήσεις διοξινών και ΠΑΥ και ιδιαίτερα στη στάχτη και σε προϊόντα αγροτοκτηνοτροφικών μονάδων (εάν υπάρχουν) σε επαρκή απόσταση από τη μονάδα και στην βασική κατεύθυνση διασποράς των καυσαερίων). Από τα αποτελέσματα θα κριθεί αν είναι σκόπιμο να ληφθούν μέτρα για ενδεχόμενα ρυπασμένα αγροτικά προϊόντα.Ιώαννής Μανώλης

Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Οικονομία στο LSE.  Είναι υποψήφιος διδάκτορας στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Περιβάλλοντος.

Εργάζεται ως σύμβουλος δημόσιων πολιτικών και οργανισμών, ενώ παράλληλα είναι υφηγητής σε σεμινάρια για τη διαχείριση απορριμμάτων σε ΟΤΑ Ά & ΄Β βαθμού.

Ήταν αθώα ανακυκλώσιμα υλικά ή μια καλοστημένη μπίζνα σκουπιδιών;

Υπήρξαν τρομακτικές ελλείψεις όσον αφορά την αδειοδότηση, την λειτουργία και τον έλεγχο του κέντρου διαλογής (ΚΔΑΥ) στον Ασπρόπυργο. Γύρω από τον χώρο της διαχείρισης απορριμμάτων έχει στηθεί ένα απίστευτο κύκλωμα, με μεγάλα διαφυγόντα κέρδη και πραγματικούς κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Αττική λειτουργούν περίπου 250 παράνομες μονάδες ανακύκλωσης (δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας), ενώ υπάρχουν ερωτήματα και για το τι ακριβώς γίνεται και που καταλήγουν τα νοσοκομειακά απόβλητα. Για το συγκεκριμένο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, υπάρχουν έγγραφες καταγγελίες εδώ και 2 χρόνια ότι λειτουργούσε ως «πλυντήριο» σύμμεικτων απορριμμάτων. Τουτέστιν, τα κοινά σκουπίδια τα «βάφτιζε» ανακυκλώσιμα. Έχουμε το παράδειγμα της Μυκόνου, όπου έστελνε τα απορρίμματα της στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου και από εκεί κατέληγαν πιθανότατα στον ΧΥΤΑ Φυλής, ως υπολείμματα ανακύκλωσης, με πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτήν των κοινών απορριμμάτων. Οι συγκεκριμένες καταγγελίες, βέβαια, ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν, καθώς δεν έγιναν έλεγχοι από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης ή από οποιονδήποτε άλλο φορέα. Είναι αυτό που σας έλεγα παραπάνω: δεν πάσχουμε από νόμους και αυστηρούς κανόνες, αλλά από έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και παρακολούθηση της εφαρμογής.

Από την άλλη, όταν ξέσπασε η φωτιά αποκαλύφθηκαν σε όλο τους το εύρος η αδράνεια και ο ερασιτεχνισμός της διοίκησης. Αδυναμία διαχείρισης της κρίσεως, ερασιτεχνισμός ως προς την άμεση αντιμετώπιση και αδιαφορία εκ μέρους του υπουργού Υγείας για άμεση εκκένωση των σχολείων και των γειτονικών περιοχών, έτσι ώστε να προστατεύσει τους πολίτες από το τοξικό νέφος. Πυρκαγιές σαν και αυτήν πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα με επιχωματώσεις.
Η «ποιότητα» της αναπνοής στο λεκανοπέδιο

Κώστας Ζαχαριάδης:

«Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της κακής ποιότητας του αέρα είναι μεγαλύτερες από αυτές που προκαλούν τα τροχαία ατυχήματα»

Στην Αττική μετρούνται οι τιμές των ατμοσφαιρικών ρύπων από δίκτυο σταθμών με ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου. Οι ρύποι για τους οποίους υπάρχουν μετρήσεις είναι το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), τα οξείδια του αζώτου (ΝΟ, NO2), το όζον (O3), το διοξείδιο του θείου (SO2) τα αιωρούμενα μικροσωματίδια (PM-10 και PM-2,5), καθώς και τα βενζόλιο – τολουόλιο – αιθυλοβενζόλιο, m-p-ο ξυλόλιο (ΒΤEΧ). Για τα περισσότερα έχουμε υπέρβαση των ορίων σε διάφορα σημεία της

πόλης κάποιες μέρες το χρόνο.

Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της κακής ποιότητας του αέρα είναι μεγαλύτερες από αυτές που προκαλούν τα τροχαία ατυχήματα, πράγμα που καθιστά την κακή ποιότητα του αέρα πρώτη περιβαλλοντική αιτία πρόωρων θανάτων στην ΕΕ. Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει επίσης την ποιότητα ζωής των πολιτών λόγω του άσθματος ή των αναπνευστικών προβλημάτων που συχνά προκαλεί. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει επίσης ως συνέπεια να χάνονται ημέρες εργασίας και να αυξάνονται οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, ενώ ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά, οι ασθματικοί και οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί επίσης βλάβες στα οικοσυστήματα λόγω του πλεονάζοντος αζώτου, το οποίο προκαλεί το φαινόμενο του ευτροφισμού, και της όξινης βροχής.

Εκτός όμως από τα διαχρονικά καυσαέρια τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει την εμφάνισής της στη ζωή μας και η αιθαλομίχλη, ο φαινόμενο δηλαδή της υπερσυγκέντρωσης ρύπων και αιωρούμενων σωματιδίων και του εγκλωβισμού τους σε αέριες μάζες κοντά στην επιφάνεια της γης, ιδιαίτερα υπό συνθήκες άπνοιας. Λόγω της εξίσωσης του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, το κόστος για τους πολίτες εν μέσω κρίσης έγινε δυσβάσταχτο με αποτέλεσμα να στραφούν στις ξυλόσομπες και τα τζάκια. Όμως, βάσει έρευνας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ένα τζάκι εκπέμπει τόσα αιωρούμενα σωματίδια όσα 1000 νέα αυτοκίνητα ανά ημέρα. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η τοξικότητα των σωματιδίων από καύση βιομάζας είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτήν που αποδίδεται στις μεταφορές, την έως τώρα κύρια πηγή εκπομπής σωματιδίων. Και αυτό διότι τα σωματίδια που προέρχονται από καύση βιομάζας εμφανίζουν υψηλότερη περιεκτικότητα πολυαρωματικών υδρογονανθράκων (που ευθύνονται για καρκινογενέσεις) από εκείνα που εκπέμπονται από άλλες πηγές. Τον προσεχή χειμώνα η νέα κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να νομοθετήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις ώστε να υποχωρήσει το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας που γεννά τα παραπάνω φαινόμενα.

Θα αναφέρω ωστόσο μερικά από τα πιο επείγοντα με τη σοβαρότερη επίπτωση στην υγεία των πολιτών και τη μεγαλύτερη πίεση στην κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής:

  • Ατμοσφαιρική ρύπανση: όζον και μικροσωματίδια είναι το νέο ‘νέφος’ της Αττικής με τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία ειδικά των πιο ευάλωτων πληθυσμών
  • Διαχείριση απορριμμάτων : ένα χρόνιο πρόβλημα που μας θυμίζει ότι οι

Δημήτρης Ιμπραήμ

«Είναι αδύνατο κανείς να ιεραρχήσει τα προβλήματα της περιβαλλοντικά πολύπαθης Αττικής»

  • περιβαλλοντικά καταστροφικές επιλογές έχουν κόστος όχι μόνο στην υγεία, αλλά και την οικονομία. Αν δεν αλλάξει δραστικά το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα, το κόστος της θα αυξάνεται δραματικά. Η διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή και το τρίπτυχο επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση – κομποστοποίηση, είναι το πλέον οικονομικό, αποδοτικό και κοινωνικά δίκαιο μέτρο, που δημιουργεί μακράν τις περισσότερες θέσεις εργασίας σε σύγκριση για παράδειγμα με την επικίνδυνη καύση απορριμμάτων.
  • Ελεύθεροι χώροι αστικό περιβάλλον οικιστικές πιέσεις: οι περισσότερες περιοχές της Αττικής μας πλέον δεν είναι φιλικές προς τους κατοίκους της, σίγουρα όχι η Αθήνα. Ελάχιστο πράσινο και ελεύθεροι χώροι, ολοένα περισσότεροι και μεγαλύτεροι αυτοκινητόδρομοι, ακατάλληλα (πχ ενεργειακά) σπίτια για να στεγάσουν τους πολίτες. Οι πυρκαγιές της Αττικής σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι αποτέλεσμα των οικιστικών πιέσεων στην περιοχή.

Πως επηρρέασε η κρίση το Περιβάλλον;

Ιωάννης Μανώλης

«Μία ορατή συνέπεια της κρίσης είναι το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, αποτέλεσμα της υψηλής φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης»

 Οι απόψεις αναφορικά με την επίδραση της οικονομικής κρίσης, καθώς και της ύφεσης και της εξωτερικής επιτήρησης που αυτή συνεπάγεται, στο περιβάλλον διίστανται. Από τη μία, υπάρχουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και τα οικολογικά κινήματα που κάνουν λόγο για ραγδαία περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση, ενώ από την άλλη, οι δρώντες της αγοράς, προερχόμενοι κυρίως από τη βιομηχανία, υποστηρίζουν ότι λόγω της κρίσης ελήφθησαν αποφάσεις, όπως είναι η

απλοποίηση των διαδικασιών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση (Ν. 4014/2011), επωφελείς τόσο για την προσέλκυση επενδύσεων όσο και για την ουσιαστική προστασία του περιβαλλοντικού αγαθού.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, έχουμε κακά και καλά νέα. Μία ορατή συνέπεια της κρίσης είναι το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, που παρατηρείται τους χειμερινούς μήνες και πλήττει κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η επιβολή της υψηλής φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και η μείωση της αγοραστικής δύναμης άλλαξαν την ενεργειακή συμπεριφορά αρκετών νοικοκυριών. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούνται για καύση επιβλαβή υλικά που οδηγούν σε υπερσυγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων. Η κατάσταση μάλιστα τον Δεκέμβριο του 2013 έφτασε σε τόσο ανησυχητικά επίπεδα, που οδήγησε την προηγούμενη κυβέρνηση στη λήψη άμεσων μέτρων για τις περιόδους που η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων υπερβαίνει τα 101 mg ανά κυβικό μέτρο.

Αξίζει, βέβαια, να αναφέρουμε εδώ ότι εφόσον η χώρα είχε φροντίσει εγκαίρως να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να επενδύσει με σχέδιο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως για παράδειγμα τα οικιακά φωτοβολταϊκά, θα είχε απεξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εισαγόμενο και ακριβό πετρέλαιο. Κατά αυτόν τον τρόπο, θα εξασφάλιζε αφενός, δημοσιονομικά κέρδη δεδομένου ότι η λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου θα μείωνε δραστικά το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και αφετέρου, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.

Από την άλλη, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι μεγαλύτερες πιέσεις στο περιβάλλον και τα περισσότερα προβλήματα προέρχονται από την κατανάλωση. Επομένως, η ραγδαία μείωση της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες έχει περιορίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Συν τοις άλλοις, με τη μείωση της κίνησης των οχημάτων έχουμε προσεγγίσει αρκετά τους στόχους εκπομπής αερίων ρύπων που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Γενικά αποτελεί αρχή ότι η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας περιορίζει τις συνέπειες στο περιβάλλον (π.χ. μείωση στερεών αποβλήτων).

Ζητούμενο, βέβαια, παραμένει η αλλαγή στα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης και η στροφή προς την αειφόρο ανάπτυξη, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει και αρκετές νέες θέσεις εργασίας.

Τι μπορώ να κάνω εγώ, εσύ, όλοι μας;

Κώστας Ζαχαριάδης: Η ενεργοποίηση και δραστηριοποίηση των πολιτών για την περιβαλλοντική προστασία είναι σημαντική πτυχή αλλά όχι η κυρίαρχη κατά τη γνώμη μου. Πριν μιλήσουμε για τις ευθύνες και τη στάση του πολίτη πρέπει να κοιτάξουμε με προσοχή το πλαίσιο, την νομοθεσία, τους κανόνες, τα κίνητρα γιατί όχι και της ποινές που προβλέπονται και που νομοθετούνται. Μείζονος σημασίας ζήτημα είναι και ο σχεδιασμός ο μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός ιδίως σήμερα στην περίοδο της μεγάλης περιβαλλοντικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής. Αν αυτά συζητηθούν και αποφασιστούν οι πολίτες θα υπηρετήσουν με πάθος εκτιμώ ένα σχέδιο περιβαλλοντικής προστασίας αλλά πείτε μου κι εσείς πως αισθάνεστε όταν βλέπετε το απορριμματοφόρο της γειτονιάς σας να αδειάζει ταυτόχρονα και τον μπλε και τον πράσινο κάδο στο ίδιο σημείο απόθεσης απορριμμάτων… Νομίζω το λιγότερο οργή!

Δημήτρης Ιμπραήμ:  Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο πολίτης είναι να συνειδητοποιήσει ότι οι ατομικές του επιλογές  (πολιτικές, καταναλωτικές) έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο σύνολο. Μία από τις πιο ωφέλιμες επιλογές που μπορεί να κάνει  κάποιος είναι η εξοικονόμηση και η ορθή διαχείριση πόρων: εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, διατροφικές επιλογές με μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα και λιγότερο την ποσότητα και επιστροφή σε πιο παραδοσιακές επιλογές: για παράδειγμα η κατανάλωση περισσότερων οσπρίων και λιγότερου κρέατος, και η επιλογή τοπικών ποικιλιών φρούτων και  λαχανικών στην εποχή τους  έχουν σημαντικά οφέλη όχι μόνο για την υγεία και την οικονομική κατάσταση των πολιτών, αλλά και για την εθνική οικονομία.

Greenpeace-Hellas & Εθελοντισμός

H Greenpeace δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1991 σε τρία μείζονα ζητήματα: κλιματικές αλλαγές & ενέργεια, γεωργία (μεταλλαγμένα, φυτοφάρμακα) και θαλάσσιο περιβάλλον (υπεραλίευση, ρύπανση). Με δεδομένο ότι η Greenpeace στηρίζεται αποκλειστικά από φυσικά πρόσωπα, οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες, όπως ακριβώς είναι τα (οικονομικά) προβλήματα των Ελλήνων.

Είναι πλέον πολύ δύσκολο να μιλήσεις για περιβάλλον σε μία κοινωνία που μαστίζεται εδώ και τόσα χρόνια. Για το λόγο αυτό έχουμε επιλέξει να αναδεικνύουμε τις λύσεις στα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα και να επιχειρηματολογούμε όχι μόνο με τα περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά και τα κοινωνικοοικονομικά: επενδύσεις, θέσεις εργασίας, ανταγωνιστικότητα.

Για αυτά αγωνιζόμαστε σε κάθε γωνία της Ελλάδας: στην Κεφαλονιά και την Ρόδο ενάντια στο πετρέλαιο και υπέρ των ΑΠΕ, στη Βόρεια Ελλάδα (Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, τη Βοιωτία και τη Λάρισα για τα οφέλη της αγροοικολογίας (πχ ντόπια κτηνοτροφικά φυτά αντί για εισαγόμενη μεταλλαγμένη σόγια στις ζωοτροφές) για τους αγρότες. Στις Κυκλάδες για την ενίσχυση των μικρών, παράκτιων ψαράδων που χάνουν τις θάλασσές τους από τις μηχανότρατες που καταστρέφουν τη θαλάσσια ζωή. Στην Κοζάνη για να επιταχυνθεί η μεταλιγνιτική περίοδος. Στη Λάρισα, την Πάτρα και την Κόρινθο για τους μελισσοκόμους που κινδυνεύουν από τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα που εξοντώνουν τους πληθυσμούς μελισσών.

Είναι μεγάλη και δύσκολη η μάχη για ένα καλύτερο περιβάλλον στην Ελλάδα, αλλά μπορούμε όμως την κερδίσουμε. Μόνο με τη βοήθεια του κόσμου όμως.