Οι Αναστασία Σιάπκα και Μαρία Δερμεντζή* είχαν την ευκαιρία να κάνουν πρακτική στη Νέα Υόρκη. Πώς όμως;

Όλα ξεκίνησαν την άνοιξη του 2015 είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο Clinton Global Initiative University στο University of Miami, όπου για πρώτη φορά ήρθαμε σε επαφή με το επιχειρηματικό οικοσύστημα της Αμερικής. Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν πως οι φοιτητές με τους οποίους αλληλεπιδράσαμε στα πλαίσια του συνεδρίου ήταν σχεδόν όλοι ενημερωμένοι για το θέμα της υποεκπροσώπησης των φύλων (και όχι μόνο) στην τεχνολογία και ήταν απολύτως θετικοί απέναντι σε δράσεις που αντιμετώπιζαν το φαινόμενο αυτό. Το κίνημα των γυναικών στην τεχνολογία έχει πράγματι τις ρίζες του στην Αμερική και αποτέλεσε για εμάς έμπνευση ώστε να το φέρουμε στην Ελλάδα ξεκινώντας το Code it Like a Girl. Η ενδυνάμωση των γυναικών τόσο γενικά όσο και ειδικά στον τεχνολογικό τομέα αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τη σημερινή αμερικανική κοινωνία. Ιδιωτικοί φορείς όπως ενδεικτικά το Girls Who Code και το Girl Develop It αλλά και κρατικές δράσεις όπως το Let Girls Learn και το Equal Futures Partnership έχουν δημιουργήσει εύφορο έδαφος για τη συζήτηση σχετικά με την ισότητα των φύλων. Επομένως, ποιο μέρος θα ήταν καλύτερο για να μάθουμε περισσότερα ως προς το θέμα αυτό από την ίδια τη χώρα στην οποία γεννήθηκε;

mariaanastasiaFORWEBΠέρα από αυτό όμως, έχοντας ταξιδέψει και οι δύο πολλές φορές στην Ευρώπη νιώθαμε έντονη την ανάγκη να επεκτείνουμε τα όρια μας και να ζήσουμε σε έναν πολιτισμό διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

«Η Αμερική, δικαιολογημένα κατά τη δική μας άποψη, παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια ως η γη των ευκαιριών για νέους επιχειρηματίες και startups, οπότε θέλαμε πολύ να εξακριβώσουμε αν είναι όντως έτσι»

Όλες αυτές οι σκέψεις ήρθαν σε πλήρη αρμονία με την πρόταση της Αμερικανικής Πρεσβείας για αυτή την πρακτική, οπότε συμφωνήσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη.

mariafilmingΠώς όμως ήρθαν σε επαφή με την Αμερικάνικη πρεσβεία;

«Πέρυσι, η New York Public Library μέσω του τμήματος TechConnect άρχισε να προσφέρει δωρεάν μαθήματα για διάφορες γλώσσες προγραμματισμού, τα οποία βρήκαν μεγάλη απήχηση στους κατοίκους της Νέας Υόρκης. Η υπεύθυνη του τμήματος παρατήρησε ωστόσο πως σε ένα από τα μαθήματα αυτά το οποίο απευθυνόταν σε εφήβους, η παρουσία των κοριτσιών ήταν αρκετά μικρότερη από αυτή των αγοριών και ήθελε να εξισορροπήσει αυτή την αναλογία. Η Αμερικανική Πρεσβεία έχοντας παρατηρήσει το έργο μας θεώρησε πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε στην επίλυση αυτού του προβλήματος και κάπως έτσι υποστήριξε οικονομικά την πρακτική μας στο TechConnect».

Στην πρακτική τους, ασχολήθηκαν με το CoderGames, μια σειρά μαθημάτων game development για εφήβους 12-17 ετών, το οποίο πραγματοποιείται σε 8 παραρτήματα της βιβλιοθήκης στον Μπρονξ και το Μανχάταν. Μέσα από τον σχεδιασμό ενός παιχνιδιού οι συμμετέχοντες εξοικειώνονται με τον προγραμματισμό ενώ παράλληλα κάθε παράρτημα ανταγωνίζεται με το άλλο σε έναν διαγωνισμό τύπου Hunger Games!

anastasiaFORWEB«Στο πλαίσιο της πρακτικής μας βοηθήσαμε στον σχεδιασμό, την προώθηση και την υλοποίηση του προγράμματος αυτού έχοντας πάντα ως γνώμονα το πώς θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κορίτσια στο πρόγραμμα. Η συμβολή μας αφορούσε ποικίλους τομείς, από ανάγκες γραφιστικών και βιντεοσκόπησης μέχρι τον έλεγχο του εκπαιδευτικού υλικού και τη συμβουλευτική για θέματα φύλου.»

Αν και δουλεύαμε κάθε μέρα από τις 9 μέχρι τις 5:30 με εξαίρεση τις Παρασκευές που φεύγαμε κατά τις 8 από το γραφείο, δεν είχαμε κανένα απολύτως παράπονο καθώς τα γραφεία βρίσκονταν στην 5th Avenue σε μια περιοχή που συνδύαζε ιστορικά κτίρια με επιβλητικούς ουρανοξύστες και σε παρέσυρε με την ομορφιά της.

IMG_1371fw

Σίγουρα από την εμπειρία μας αυτή αποκομίσαμε πολλά οφέλη, όπως συμβαίνει και με κάθε εμπειρία κινητικότητας στο εξωτερικό, ωστόσο η Νέα Υόρκη είναι μια πόλη μοναδική ως προς τους ρυθμούς και την ενέργεια της. Στη Νέα Υόρκη τα ζεις όλα έντονα, τόσο την εργασία όσο και τη διασκέδαση. Ζώντας εκεί ήρθαμε σε επαφή με μια πολύ δραστήρια επιχειρηματική κοινότητα, η οποία είναι πρόθυμη να μοιραστεί γνώσεις, ιδέες και εμπειρίες. Υπάρχουν τόσα πολλά events για εκπαίδευση και δικτύωση, που ακόμα και οι επαγγελματίες που απευθύνονται στο πλέον εξειδικευμένο (niche) αγοραστικό κοινό μπορούν να βρουν σχετικές εκδηλώσεις. Στη Νέα Υόρκη στεγάζονται μερικές από τις πιο γνώστες μας τεχνολογικές και μη startups αλλά και πολλά coworking spaces, οπότε το επιχειρηματικό οικοσύστημα είναι υποδειγματικό. Συγχρόνως, η πόλη έχει πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα και πολλές επιλογές στον τομέα της διασκέδασης. Αν και οι κάτοικοι εργάζονται με πολύ απαιτητικούς ρυθμούς, δεν υπάρχει μέρα που τα εστιατόρια και τα bars δεν είναι γεμάτα κόσμο στην “πόλη που δεν κοιμάται ποτέ”.

Ως προς την πρακτική μας, είχαμε για πρώτη φορά την ευκαιρία να βιώσουμε από κοντά το στήσιμο ενός πρότζεκτ τόσο μεγάλου βεληνεκούς. Έχοντας τη δική μας μικρή κοινωνική επιχείρηση δεν είχαμε συνηθίσει τη διοργάνωση μαθημάτων σε τόσο μεγάλη κλίμακα, η οποία σαφώς παρουσιάζει τις δικές της ιδιομορφίες. Επιπλέον, εξοικειωθήκαμε με το office etiquette και μάθαμε πώς να λειτουργούμε αποδοτικά εντός μιας ομάδας της οποίας τα μέλη προέρχονται από τελείως διαφορετικό κοινωνικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό και φυλετικό υπόβαθρο. Σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά έπαιξε το γεγονός ότι πριν ακόμα ξεκινήσουμε για το ταξίδι αυτό είχαμε θέσει ξεκάθαρα δύο στόχους: πρώτον, να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από το εργασιακό περιβάλλον και τους ανθρώπους που θα συναντήσουμε και, δεύτερον, αντί να επαναπαυθούμε ολοκληρώνοντας απλώς τα tasks που μας έθεταν, να αναζητούμε συνεχώς τρόπους για να είμαστε χρήσιμες στον οργανισμό.

IMG_1372Ήταν σίγουρα μια πρόκληση στην αρχή να μάθουμε πώς λειτουργεί το τμήμα στο οποίο δουλεύαμε, πώς θα κατανέμονται οι εργασίες και τι αποτελέσματα περίμεναν από εμάς αλλά ρωτώντας τους συναδέλφους και συμμετέχοντας σε όσο το δυνατόν περισσότερες δράσεις του οργανισμού προσαρμοστήκαμε άμεσα. Χάρη στο feedback που πήραμε από την υπεύθυνη μας είδαμε πιο αντικειμενικά τα δυνατά και αδύναμα σημεία μας, ενώ, πέρα από τις επαγγελματικές δεξιότητες, νιώσαμε ιδιαίτερη συναισθηματική ικανοποίηση όταν είδαμε από κοντά πόσο απολάμβαναν τα παιδιά τα μαθήματα για τα οποία δουλεύαμε τόσο καιρό.

Σε γενικές γραμμές ήταν μια απολύτως θετική εμπειρία η οποία μας άφησε πιο ευέλικτες, πιο ανεξάρτητες και με περισσότερη αυτοπεποίθηση! Σκοπός μας τώρα είναι να αξιολογήσουμε όλα αυτά που μάθαμε και προσαρμόζοντας τα να τα μεταφυτεύσουμε στα επόμενα projects μας εδώ στην Ελλάδα.

IMG_0783fwΠόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η προσβασιμότητα σε τέτοιες ευκαιρίες ενός φοιτητή/νέου που δεν έχει συμμετέχει σε διάφορες δράσεις, όπως εσείς;

Στην εποχή μας υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για φοιτητές που θέλουν να αποκτήσουν εθελοντική ή επαγγελματική εμπειρία στο εξωτερικό, αρκεί να ψάξουν! Το γεγονός ότι εμείς είχαμε ήδη τριβή με διάφορους οργανισμούς στο παρελθόν αλλά και τώρα ήταν σίγουρα βοηθητικό αλλά όχι και αναγκαίο. Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο ή στα γραφεία διασύνδεσης τους οι φοιτητές/φοιτήτριες μπορούν να έρθουν σε επαφή με οργανισμούς όπως η AIESEC, η ELSA (αν σπουδάζουν στη Νομική όπως εμείς), η AEGEE, η BEST ή το Erasmus+ και να βρουν αντίστοιχα προγράμματα. Αν ενδιαφέρονται συγκεκριμένα για τις Η.Π.Α. μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο Angelopoulos-Clinton GIU Fellowship ή στο US Educational Trip. Εμείς προτρέπουμε κάθε φοιτητή ή φοιτήτρια να δοκιμάσει έστω για μία φορά την εμπειρία της πρακτικής στο εξωτερικό (ιδίως τώρα που πλησιάζουν οι καλοκαιρινές διακοπές) και πιστεύουμε ότι θα επωφεληθεί ραγδαία σε επίπεδο προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης ανεξάρτητα από το αν θα αποφασίσει τελικά να μείνει στο εξωτερικό ή να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Αν τελικά επιλέξουν την πρακτική στο εξωτερικό, αυτά που θα συμβουλεύαμε από την προσωπική μας εμπειρία είναι τα εξής:

Πριν την πρακτική: Να ψάξουν αρκετά για τον οργανισμό ή την εταιρία που τους ενδιαφέρει και να θέσουν ξεκάθαρους στόχους.

Κατά τη διάρκεια της πρακτικής: Να είναι απολύτως τυπικοί ως προς τις υποχρεώσεις τους: Μπορεί να φαίνεται αυτονόητο αλλά η συνέπεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση και η απουσία της δείχνει ότι δεν παίρνεις στα σοβαρά τον ρόλο σου.

Να είναι ευέλικτοι και ανοιχτοί σε tasks που δεν τα περίμεναν ή δεν υπήρχαν στο job description, γιατί ακριβώς αυτός είναι ο σκοπός της πρακτικής, να δοκιμάσουν νέα πράγματα.

Να είναι δεκτικοί στην εποικοδομητική κριτική και μάλιστα να την αναζητούν με κάθε ευκαιρία, καθώς θα τους βοηθήσει να βελτιωθούν.

Να δίνουν κάθε μέρα το 100% του εαυτού τους και να παίρνουν πρωτοβουλίες

Μετά την πρακτική: Να ευχαριστήσουν τον/την υπεύθυνο/η τους και να προσπαθήσουν να κρατήσουν επαφές με τα άτομα που γνώρισαν.

*Η Αναστασία Σιάπκα και η Μαρία Δερμεντζή σπουδάζουν Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχουν συνιδρύσει την κοινωνική επιχείρηση Code it Like a Girl ενώ αυτή την περίοδο ετοιμάζουν ένα νέο project, το GeekIslands. Για τις δράσεις τους αυτές έχουν βραβευθεί από το Angelopoulos-Clinton GIU Fellowship και το CURestartUp@ΡΟΜΑΝΤΣΟ.