Μην μου δίνεις συμβουλές, φταίνε μόνο οι βιαστές», φώναζαν γυναίκες και άντρες χτες το βράδυ, κατά την διάρκεια της πορείας κατά της σεξιστικής βίας που ξεκίνησε από την πλατεία Καπνικαρέας. Ένεκα της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, οργανώθηκαν διάφορες εκδηλώσεις και ακτιβιστικές δράσεις. Αυτή ήταν μία πορεία για εσένα και για εμένα, γιατί ο σεξισμός και η βία αφορούν όλους μας. Ήξερες ότι η βία κατά των γυναικών είναι η πιο διαδεδομένη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
 Από τις 8μ.μ. ο κόσμος άρχισε να συρρέει προς την Πλατεία Καπνικαρέας, ενώ η πορεία άρχισε γύρω στις 9μ.μ., με την συνοδεία τυμπάνων από την ομάδα κρουστών Quilombo, δύο σαξοφώνων και πολλών χρωματιστών πλακάτ και πανό με στοχευμένα μηνύματα. Με ευχάριστο κλίμα και ενδιαφέρουσες συζητήσεις σε πηγαδάκια, ο κόσμος κατηφόρισε την Ερμού, πέρασε από Ψυρρή, Μεταξουργείο και Γκάζι, για να καταλήξει στην Πλατεία Εξαρχείων.
collage
3
Στόχος; Η διαμαρτυρία ενάντια στον μισογυνισμό, την πατριαρχία, τον σεξισμό, την βία σε όλες τις μορφές της, την ομοφοβία και την τρανσφοβία. Την πορεία οργάνωσε η κίνηση «Καμία Ανοχή», η οποία με αφορμή ένα περιστατικό, όπου μια 14χρονη στην Λάρισα κακοποιούνταν συστηματικά και εκδιδόταν από συγγενικό της πρόσωπο.
«Σε έχουν παρενοχλήσει στον δρόμο, στη δουλειά, στο λεωφορείο, στο σχολείο, τη σχολή, τη συλλογικότητα, σε κάποιο μαγαζί; Έχεις δεχθεί γλοιώδη σχόλια από άγνωστα άτομα αλλά και από κάποιον θείο, γείτονα, «σύντροφο»; Σε έχουν χουφτώσει ή αγγίξει χωρίς την άδεια σου; Πόσα βράδια έχεις διασχίσει τον δρόμο για το σπίτι φοβισμένη; Πόσα άλλα τη γλίτωσες «παρά τρίχα» από κάποιον «τρελό»; Άκουσες να σε αποκαλούν «πουτάνα», «σεμνότυφη», «υστερικιά» και λοιπά κοσμητικά επειδή αντιστάθηκες ή επειδή δεν συμμορφώθηκες στο «κουστουμάκι που έραψε» κάποιος άλλος για σένα χωρίς εσένα; Δεν είσαι (η) μόνη! Έχει συμβεί σε όλες μας», έγραφε η ανακοίνωσή τους.
Η βία είναι μέρος της καθημερινότητας πολλών γυναικών. Η κουλτούρα του βιασμού θέλει την γυναίκα υπαίτια, επειδή «προκάλεσε». Τα ρούχα δεν προκαλούν ποτέ βιασμό, οι βιαστές τον προκαλούν. Σημαντικότερα, η κουλτούρα του βιασμού δεν περιλαμβάνει μόνο την πράξη του βιασμού! Ακόμη και η λεκτική παρενόχληση στον δρόμο είναι μέρος αυτής της σάπιας κουλτούρας.
4
Τί συνιστά βία άραγε;
«Βία είναι να φοβάσαι μόνη στο δρόμο το βράδυ, να φοβάσαι να εκφράσεις την σεξουαλικότητα και την ταυτότητα του φύλου σου, να νιώθει άνετα κάποιος να σχολιάζει το σώμα και την εμφάνισή σου, επειδή είσαι γυναίκα. Βία είναι να σου λέει «πάλι για αυτά τα φεμινιστικά θα μας πεις;;;». Βία είναι να κρύβουν σεξιστικά σχόλια σε «χιούμορ». Να σε ρωτάνε σε συνέντευξη για δουλειά αν σκοπεύεις να κάνεις οικογένεια. Να αποδίδουν την επιτυχία σου στην εμφάνισή σου και όχι στις ικανότητές σου. Βία είναι η κακοποίηση που υφίστανται από μπάτσους-δικαστές οι γυναίκες που καταγγέλλουν τους βιαστές του. Βία είναι να πρέπει να αποδείξει η γυναίκα ότι βιάστηκε. Να στιγματίζεται η ζωή σου επειδή κάποιος είχε καύλες. Να μην αναγνωρίζεται το δικαίωμά σου στην αυτοάμυνα. Βία είναι ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός, όπου γυναίκες πια έχουμε δεχτεί και αναπαράγουμε την πατριαρχική βία μεταξύ μας. Να σε μεγαλώνουν με την ιδέα ότι θα εξαρτάσαι από έναν άντρα». Αυτές είναι λίγες μόνο από τις προτάσεις που συνιστούν βία, σύμφωνα με την πρωτοβουλία Καμία Ενοχή.
 15192789_141096606367935_2228812112868937911_n
Το ατόπημα στο οποίο πέφτουν πολλοί, δυστυχώς, είναι ότι υποστηρίζουν στην Ελλάδα «δεν συμβαίνουν αυτά» και ότι οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν σεξιστικές ή/και βίαιες συμπεριφορές. Τότε, σπεύδουν να εξηγήσουν ότι οι γυναίκες στην Μέση Ανατολή είναι που υποφέρουν. Ποτέ κανείς δεν υποστήριξε το αντίθετο, όμως το ένα δεν -γίνεται να- αναιρεί το άλλο.
5-ipomnima
Δεν υπάρχει σεξισμός στην Ελλάδα όταν σου βάζουν χέρι χωρίς να θέλεις; Δεν υπάρχει σεξισμός όταν η γυναίκα προβάλλεται και αντιμετωπίζεται σαν αντικείμενο; Όταν η αντρική βία θεωρείται κάτι φυσιολογικό, σωστό, βιολογικά λογικό, ακόμη και επιθυμητό, ενώ εξυπακούεται ότι η γυναίκα θα κάνει άσκηση υποταγής; Όταν γυναίκες που αποφασίζουν να καταγγείλουν ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης, το πρώτο πράγμα που τις ρωτάνε είναι «Μήπως φορούσες κοντή φούστα και τον προκάλεσες;»; Όταν η πλειοψηφία των κακοποιημένων γυναικών φοβάται να μιλήσει σε κάποιον, γιατί θα την ενοχοποιήσουν και θα την στήσουν στον τοίχο; Κι επιτέλους, ο Φεμινισμός σημαίνει και ζητάει ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Είναι απαραίτητος στην καταπολέμηση και εξάλειψη των φαινομένων βίας.
6
«Επιτέλους! Έπρεπε να γίνει μία τέτοια πορεία. Νιώθω πολύ ικανοποιημένη από την προσέλευση του κόσμου.», μαρτυράει η Ελένη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Παντείου. «Νομίζω δεν χρειάζεται εξήγηση το γιατί βρίσκομαι εδώ», σχολιάζει ο Νίκος. «Υποστηρίζω τον φεμινισμό και ήρθα γιατί πραγματικά πρέπει να γίνει κάτι για αυτήν την κατάσταση. Ο σεξισμός είναι υπαρκτός. Όχι μόνο απέναντι στις γυναίκες που είναι τα κύρια θύματα, αλλά υπάρχουν πολλοί θυληπρεπείς άντρες που δέχονται bullying εξαιτίας αυτού. Ο λόγος είναι ακριβώς ο ίδιος: ο άλλος θεωρεί ότι η γυναίκα είναι κατώτερη, ο άνθρωπος που έχει απέναντί του φέρνει περισσότερο σε γυναίκα, άρα θεωρεί πως έχει το δικαίωμα να τον υποβαθμίσει και να συμπεριφερθεί άσχημα απέναντί του», συμπληρώνει.
 7
Όχι άλλοι βιασμοί στην Ελλάδα.
15171103_141096669701262_3378604682683993782_n

© Καμία ανοχή

 

Το ευτύχημα της πορείας κατά της σεξιστικής βίας ήταν ότι -πέρα από την μεγάλη προσέλευση- υπήρχε και πολύ καλή αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κρατούσαν πλακάτ και αφίσες κατά του σεξισμού και κατά της βίας.

 

Δείτε το βίντεο:

 

Δεν φτάνει μία ημέρα όμως. Δεν είναι μόνο μία ημέρα. Είναι κάθε μέρα και όλο τον χρόνο, σε όλο τον κόσμο. Μην ξεχνάς, «Δεν είσαι μόνη-Δεν είσαι η μόνη». Μίλησε. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, δημιούργησε και λειτουργεί σε όλη τη χώρα ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δομών το οποίο προσφέρει βοήθεια και υποστήριξη στις γυναίκες θύματα βίας. Το δίκτυο αποτελείται από την 24ωρη τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 40 Συμβουλευτικά Κέντρα και 21 Ξενώνες που παρέχουν ψυχολογική και νομική συμβουλευτική αλλά και φιλοξενία.
slutattak.tumblr.com

slutattak.tumblr.com

e260717328fb867d788d212c1a2b0fe9