Όταν τα Playmobil περιγράφουν την σκληρή πραγματικότητα της κρίσης

Στην Ελλάδα, αγαπάμε τη τέχνη όπως αγαπάμε και τη σάτιρα. Ίσως είναι και ένα ταλέντο που έχουμε να μπορούμε να σατιρίζουμε τα πάντα. Την πολιτική, την κοινωνία, την επικαιρότητα, τον έρωτα ακόμα και εμάς τους ίδιους.

Υπάρχουν θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικά προγράμματα, εκπομπές, βιβλία, άρθρα, ακόμα και ειδικά προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είναι σατιρικά.Εκεί, έγινε γνωστός και ο Plasticobolism. Που χρησιμοποιεί Playmobil για να σατιρίσει αλλά και να περάσει τα δικά του μηνύματα στην κοινωνία μας. Και το αποτέλεσμα, είναι απίστευτα έξυπνο, όμορφο και ρομαντικό.


Τι σχέση έχει η αστρονομία με το Plasticobolism;

Άμεση. Αφού μιλάμε για το ίδιο άτομο. Βλέπετε, ο Νίκος  Παπαδόπουλος -εμπνευστής & δημιουργός- είναι  Φυσικός και Διδάκτωρ Αστρονομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μένει στη συμπρωτεύουσα, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με τη σεναριογραφία. Τι είναι για εκείνον το plasticobolism;

«αυτό που κάνω είναι τρόπος έκφρασης, κραυγή αγωνίας για όσα συμβαίνουν τριγύρω, αλλά και ψυχοθεραπεία μαζί.»

Fact:

 Για να στηθεί ένα theme με τα playmobil μπορεί να του πάρει από μισή ώρα μέχρι δύο ώρες. Η έμπνευση, ωστόσο, έρχεται σχεδόν ακαριαία.

Απρίλιος 2013, η πρώτη αφορμή

«Η ιδέα αυτή ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013 και αφορμή στάθηκε ένα παιχνίδι με τον (μεγαλύτερο πλέον) γιο μου, όπου αναπαρέστησα με playmobil 

τον τρόπο με τον οποίο κοιμόμαστε οικογενειακώς τα βράδια στο κρεβάτι. Αυτή η αναπαράσταση της συγκεκριμένης σκηνής (που ήταν και η πρώτη μου φωτογραφία) μού έδωσε αμέσως την ιδέα να το γενικεύσω και να αναπαραστήσω με αυτά σκηνές που αφορούν όχι απλώς το σπίτι μου, αλλά την κοινωνία ολόκληρη. Οι συνθήκες, δηλαδή, που με οδήγησαν στο να δημιουργήσω αυτό το φωτογραφικό project δεν είναι παρά οι συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η χώρα μας. Εκτός από την πολιτική, ασχολούμαι με την κοινωνική πραγματικότητα. Σε βαθμό που θα έλεγα ότι οι δημιουργίες αυτές πέρα από σάτιρα είναι και το ημερολόγιο μιας σκληρής πραγματικότητας. Κι αυτό, γιατί νομίζω ότι, για να κάνεις ουσιαστική σάτιρα, είναι προϋπόθεση να γνωρίζεις τη σκληρή πραγματικότητα, για να μην πω να την έχεις βιώσει ή να την βιώνεις ακόμη».

Plasticobolism_03

Playmobil VS Plasticobolism η λογοκρισία

Η γερμανική Playmobil με εντόπισε και με εντολή της στο Facebook κατέβασε τη σελίδα μου, χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση, για το λόγο ότι απαγορεύει τις πολιτικές δηλώσεις με τη χρήση playmobil (!). Ξεκίνησα μαζί τους μια διαπραγμάτευση μέσω emails, για να βρω το δίκιο μου και να αποκαταστήσω τη σε βάρος μου λογοκρισία και με την απίστευτη συμπαράσταση Ανθρώπων (με κεφαλαίο «Α») άγνωστων σε μένα, που έμαθαν την ιστορία μου και με στήριξαν με όποιο αλληλέγγυο τρόπο μπορούσαν, φτάσαμε σε έναν… έντιμο συμβιβασμό (ναι, μπορεί να γίνει αυτό απέναντι στη Γερμανία): εγώ έβαλα μια ξεκάθαρη δήλωση στη σελίδα και το blog  μου ότι δεν έχω καμία σχέση με την εταιρεία (που δεν είχα ούτως ή άλλως) και αυτοί από τότε με έχουν αφήσει ήσυχο.

Έχει δεχθεί ποτέ μηνύματα με υβριστικό ή απειλητικό περιεχόμενο;

Όχι, ούτε ύβρεις ούτε απειλές. Αντίθετες απόψεις, ναι, αλλά αυτό είναι αυτονόητα θεμιτό, αν όχι ζητούμενο τις περισσότερες φορές. Βέβαια, αυτονόητο είναι να είναι και επιχειρηματολογημένες…

Βέβαια με έχουν πει «κομματόσκυλο» και «κυβερνητικό όργανο προπαγάνδας, που σύντομα θα λάβει τα δέοντα». Αλλά δεν τα θεωρώ ούτε ύβρεις ούτε απειλές, κρίνοντας απ’ το πόσο δυνατά γέλασα μόλις τα διάβασα…

Ποιο έργο του ξεχωρίζει;

«Αυτό που δεν έχει ακόμα κάνει και όταν κάνει θα θα  είναι προσωπικό όριο που θα προσπαθούσα να ξεπεράσω και που αργά ή γρήγορα θα εξελισσόταν στο τέλος αυτού του project. Και, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν νιώθω έτσι.»

Ποιο ξεχωρίζω εγώ προσωπικά; Όλα!