Το μεσημέρι της Κυριακής ο καιρός στη Σκωτία ήταν, όπως και τον υπόλοιπο χρόνο, φθινοπωρινός. Το καταλάβαινες απευθείας από τη θέα του μεγάλου παραθύρου που βρίσκονταν στο σαλόνι του μοντέρνου σπιτιού. Λίγο χαμηλότερα, σε ένα μικρότερο παράθυρο, αυτό του Skype, ο Νίκος Σιδηρόπουλος μας ανέλυε με ένα γενναιόδωρο χαμόγελο τη δημιουργία και την ανάπτυξη της Mr George Coffee Co.

«Η εταιρεία ιδρύθηκε επίσημα πριν από δύο χρόνια, το 2015, με το όραμα να γεμίσει το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο με νέες γευστικές εμπειρίες, αρώματα και αισθήσεις. Έτσι, πριν από μόλις 3 μήνες δημιουργήσαμε και το πρώτο ελληνικό κατάστημα καφέ – delicatessen στη Γλασκώβη της Σκωτίας. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός χώρου, όπου ο πελάτης θα απολαύσει δεκάδες είδη ροφημάτων (καφέ, τσάι, χυμούς κτλ), αλλά και ποιοτικά, ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, όπως πίτες, ελληνικό καφέ, λουκούμια, γλυκά και πολλά άλλα. Κατασκευάζουμε, με λίγα λόγια, ένα Brand διαφορετικό από τα υπάρχοντα στην τόσο απαιτητική αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, μία επιχείρηση που θα λειτουργεί στα πρότυπα μεγάλων αλυσίδων, αλλά θα παραμένει προσωποποιημένη και θα αποπνέει οικειότητα στον πελάτη», αναφέρει και στέκεται στο λογότυπο της επιχείρησης που έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τον ίδιο. «Στο λογότυπο είναι η φιγούρα του πατέρα μου. Αποτελούσε πάντα πηγή έμπνευσης για εμένα και θέλω να τον έχω κοντά μου, έστω κι έτσι, σε αυτό μου το ξεκίνημα».

Ποιο ήταν, όμως, το δυσκολότερο στάδιο στην υλοποίηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος και ποια η διαφορά του «επιχειρείν» στην Ελλάδα και το εξωτερικό; «Το δυσκολότερο στάδιο ήταν και σαφώς παραμένει η καθιέρωση στον δύσκολο ανταγωνισμό. Το να μπούμε στον χάρτη των σημείων όπου ο πελάτης θα απολαύσει ποιοτικό καφέ και φαγητό».

Πρέπει να τονίσουμε ότι το να δημιουργήσεις μία επιχείρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ πιο εύκολο σε σχέση με την Ελλάδα. Και αυτή δεν είναι η μοναδική χαώδης διαφοροποίηση ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς όλη η έννοια του «επιχειρείν» μακριά από τη χώρα μας είναι αλλιώς δομημένη. Εδώ υπάρχει σταθερό φορολογικό πλαίσιο, που δεν αλλάζει σχεδόν ποτέ, απλότητα, έλλειψη γραφειοκρατίας και ένα εν γένει υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον που σε προτρέπει να ρισκάρεις. «Πάντως, αν έχεις κάνει επιχείρηση στην Ελλάδα έχεις εκπαιδευτεί στα δύσκολα», τονίζει χαρακτηριστικά και στέκεται στην αποδοχή του εγχειρήματός του από τον κόσμο και στο προϊόν που λατρεύουν οι πελάτες.

«Ο ντόπιος πληθυσμός αγκάλιασε από την πρώτη εβδομάδα την προσπάθειά μας, ενώ και η ελληνοκυπριακή κοινότητα – η οποία και αυξάνεται με μαθηματικούς ρυθμούς- μας στηρίζει καθημερινά. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι είμαστε η μοναδική ελληνική επιχείρηση καφέ στην περιοχή. Και εμείς, από την πλευρά μας, προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές χαμηλές, την ποιότητα σε υψηλά επίπεδα, να κάνουμε προσφορές, αλλά και να προσλαμβάνουμε άτομα από Ελλάδα και Κύπρο.

Ο κόσμος εκτιμάει όταν του προσφέρεις κάτι ποιοτικό, προσεκτικά επιλεγμένο και οικονομικό, όταν νιώθει ότι δεν τον κοροϊδεύεις. Έχουμε εντυπωσιαστεί κι εμείς οι ίδιοι από το πόσο επιτυχημένο προϊόν έχει εξελιχτεί η περίφημη ελληνική μπουγάτσα (γλυκιά με κρέμα, με τυρί, αλλά και με σπανάκι). Γενικότερα, ποντάρουμε πολλά στις ελληνικές παραδοσιακές πίτες που σιγά-σιγά τις μαθαίνουν και οι ξένοι, ενώ προσπαθούμε και να καινοτομήσουμε, ξεκινώντας άμεσα για πρώτη φορά στην περιοχή delivery καφέ και πρωινού!».

Σε όλη τη διάρκεια της συνομιλίας μας στέκεται συχνά πυκνά στο ξεκίνημα μίας νέας ζωής στη Σκωτία. «Η ζωή εδώ έχει τα θετικά και τα αρνητικά της, όπως παντού. Τα ζυγίζεις και βλέπεις πού θέλεις να ζεις. Προσωπικά μου αρέσει η τάξη, η οργάνωση και η ευγένεια των ανθρώπων. Σε σχέση με την Ελλάδα, εδώ έχεις ποιοτικότερο χρόνο, μπορείς να ασχοληθείς με δεκάδες πράγματα και να σχεδιάσεις άλλα τόσα», επισημαίνει και περιγράφει τα μελλοντικά σχέδια του δικτύου του.

«Έχοντας ήδη στήσει το πρώτο κατάστημα δυναμικά, στα άμεσα σχέδιά μας είναι η επέκταση του brand και σε άλλα σημεία, δίνοντας είτε ποσοστό σε εν λειτουργία μαγαζιά, είτε μέσω της μορφής franchise με το «κλειδί στο χέρι». Για κάποιον από την Ελλάδα, μάλιστα, που θέλει να επενδύσει σε ένα ασφαλές φορολογικό περιβάλλον με όλα τα πλεονεκτήματα αλλά και με την αποφυγή διπλής φορολόγησης στις δύο χώρες, προσφέρουμε ένα ελκυστικό πακέτο που μπορεί να κάνει απόσβεση άμεσα! Παράλληλα, μελετάμε ήδη και μία επέκταση στην Αγγλία και την Ουαλία, την υλοποίηση κεντρικών εγκαταστάσεων από όπου θα γίνεται η διανομή των προϊόντων μας, τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος ντελικατέσεν προϊόντων, καθώς και τη διάθεση των προϊόντων με τη δική μας ονομασία και σε άλλα σημεία. Κινήσεις που έχουν ως πρωταρχικό σκοπό την όσο το δυνατόν ποιοτικότερη εξυπηρέτηση του πελάτη και τη δημιουργία εμπειριών που δε θα συναντήσει αλλού», καταλήγει.

Info: Ο Νίκος Σιδηρόπουλος γεννήθηκε το 1978 και έχει ασχοληθεί με το κομμάτι των media, των τηλεπικοινωνιών και τελευταία με τον χώρο της εστίασης. Πέρα από ιδρυτής της εταιρίας Mr George Coffee Co. Ltd. είναι δημιουργός και του πρώτου «ελληνικού» παρόχου σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ στο Ηνωμένο Βασίλειο με την ονομασία AcropolisOnLine (www.acropolisonline.co.uk).

*Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το franchise: franchise@mrgeorgecoffee.co.uk

Κάντε like στη σελίδα του Mr George Coffee στο Facebook!