Πολύ πρόσφατα, γίναμε όλοι μάρτυρες ενός συγκλονιστικού βίντεο που έκανε τον γύρο του κόσμου. Ένας Ιορδανός πιλότος, ονόματι Μάαζ αλ Κασάσμπεχ στέκεται όρθιος μέσα σε ένα κλουβί και στη συνέχεια τυλίγεται στις φλόγες. Έντρομη παρατηρώ πως οι εγκληματίες δε σταμάτησαν εκεί, αφού έβαλαν φωτιά στον ζωντανό πιλότο, σκέπασαν με μπάζα το άψυχο σώμα του. Και αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές επιθέσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες. Ο θάνατος των αρθρογράφων και σκιτσογράφων του περιοδικού Charlie ήταν απλά η αρχή. Το ισλάμ είναι αυτό που προκαλεί σήμερα προβληματισμό και συζητήσεις γύρω από τη θρησκεία. Το ισλάμ είναι αυτό που προσπαθεί σήμερα να επηρεάσει ο επαναστατικός φονταμενταλισμός. Το ισλάμ είναι αυτό που προκαλεί φόβο.

Ο λόγος είναι απλός. Με μερικές εξαιρέσεις, σε όλες τις συγκρούσεις στον πλανήτη οπού η θρησκεία παίζει κάποιο ρόλο, από την Αφρική ως την νοτιοανατολική Ασία περνώντας από την Εγγύς και Μέση Ανατολή, εμπλέκονται μουσουλμάνοι. Οι επαναστάτες φονταμενταλιστές βρίσκονται σε πόλεμο με ένα κράτος που επικαλείται την ίδια θρησκεία με αυτούς, αλλά που το θεωρούν ασεβές και διεφθαρμένο, «ξένο» προς τις «αληθινές» αξίες του ισλάμ και πουλημένο στη Δύση. Μια μουσουλμανική τρομοκρατική διεθνής έχει κηρύξει έναν ανελέητο πόλεμο εναντίον της «άθεης» Δύσης. Αυτή η διάσταση του σύγχρονου θρησκευτικού πολέμου είναι προφανής συνέπεια της παγκοσμιοποίησης και τον καθιστά ως ένα ιδιαίτερα επιβλαβές δημιούργημα στην ιστορία των θρησκειών.

Και ναι… Το Κοράνι περιλαμβάνει εδάφια οπού ο λόγος του Θεού είναι μια παρακίνηση στη βία. «Να σκοτώνετε τους ειδωλολάτρες όπου κι αν τους βρίσκετε»(9:5), «Να τους σκοτώνετε όπου τους βρίσκετε… Ο πειρασμός της ειδωλολατρίας είναι χειρότερος από τη σφαγή στον πόλεμο» (2:187), «Αν πεθάνετε ή σκοτωθείτε πολεμώντας στο μονοπάτι του Θεού, η επιείκεια και το έλεος του Θεού σας περιμένουν» (3:151), «Όταν συναντήσετε τους απίστους, σκοτώστε τους όλους και σφίξτε τα λουλούδια των αιχμαλώτων που θα συλλάβετε» (47:4). Παράλληλα με αυτά τα εδάφια, το Κοράνι περιλαμβάνει και άλλα, που αποδεικνύουν και το αντίθετο. Το Κοράνι δεν είναι μόνο πόλεμος. Είναι και λόγος ειρήνης, ανεκτικότητας και αδελφοσύνης. Έχω καταλήξει πώς δεν είναι τί γράφει το Κοράνι, αλλά τί επιλέγεις να διαβάσεις από αυτό… Και γιατί επιλέγουμε να διαβάζουμε τη υποκίνηση στη βία και όχι την ανεκτικότητα και την ειρήνη;

Το Τζιχάντ, αντί να έρθει αντιμέτωπο με το κράτος, βάλθηκε να το κατακτήσει από κάτω: μέσω της διάβρωσης όλων των μηχανισμών της κοινωνίας, τον εξισλαμισμό των ηθών και βέβαια τον εξισλαμισμό της κοινωνίας. Οι δίκες για ομοφυλοφιλία, αποστασία και βλασφημία πολλαπλασιάζονται. Τί κάνει άραγε μεγαλύτερη ζημιά στο ισλάμ; Τα σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo ή η εικόνα ενός ανθρώπου που συλλαμβάνει ομήρους και κόβει το λαιμό ενός από αυτούς μπροστά στις κάμερες ή ακόμη η εικόνα ενός καμικάζι που ανατινάζεται στη μέση μιας γαμήλιας τελετής; Ας ανακεφαλαιώσουμε. Το μουσουλμανικό κράτος προσπάθησε να δαμάσει τον τίγρη. Ο τίγρης αυτή τη στιγμή το καταβροχθίζει.