Η Μέση Ανατολή, είναι γνωστή για τις συχνές πολεμικές της συρράξεις. Τα τελευταία χρόνια, μαστίζεται και από ένα χαλιφάτο Ισλαμιστών που προσπαθούν να καταβάλλουν όλη την περιοχή και να της επιβάλλουν ένα καθεστώς απόλυτης δικτατορίας και Σάριας. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που οι πράξεις τους – οι εγκληματικές- έχουν χαρακτηριστεί στα όρια των ψυχασθενών.

Μέσα σε όλη αυτή την θολούρα αίματος, επανάστασης και τρομοκρατίας υπάρχει ένα μικρό κράτος, που δεν είναι από πουθενά και κανένα αναγνωρισμένο, που αγωνίζεται. Το εντυπωσιακό είναι δε, ότι είναι η μόνη δύναμη αντίστασης έναντι των Τζιχαντιστών. Πολλές φορές μάλιστα, έχουν κερδίσει εδάφη τα οποία το Ισλαμικό κράτος είχε πάρει υπό τον πλήρη δολοφονικό έλεγχο του.

Οι Κούρδοι λοιπόν είναι ίσως, η μοναδική δύναμη αντίστασης στην περιοχή. Γνωστοί επαναστάτες από φύση τους, προσπαθώντας χρόνια τώρα να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους και το δικό τους κράτος, το Κουρδιστάν.

Οι γυναίκες Κουρδίσσες, είναι γνωστές για τον μαχητικό τους χαρακτήρα. Αντάρτισσες ειλικρινές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα γειτονικά τους κράτη και κοινωνίες όπου οι γυναίκες συχνά δεν έχουν δικαίωμα ούτε να δείξουν τα πρόσωπα τους.

 

Και εδώ λοιπόν σας παρουσιάζουμε την Helly Luv ή όπως είναι το αληθινό της όνομα Helαn Abdullah.

H Helly είναι μια νέα ποπ σταρ, που τραγουδάει και εμψυχώνει στο πολεμικό μέτωπο τους Κούρδους αντάρτες. Άπειρες φορές την έχουν απειλήσει Τζιχαντιστές την ίδια αλλά και τη ζωή της ενώ, πολλά από τα βίντεο κλιπ της είναι γυρισμένα στις εμπόλεμες ζώνες. Μάλιστα η μητέρα της, ήταν αντάρτισσα των Peshmarga (= μέλος δηλαδή του Κουρδικού στρατού).

 

Helly, γιατί επέλεξες να γυρίσεις τα περισσότερα βίντεο σου στις εμπόλεμες ζώνες;

 

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος με το Ισλαμικό Κράτος, θεώρησα σωστό να πρέπει να πολεμήσω και εγώ. Όπλα όμως δεν έχω παρα μόνο τη φωνή και τη μουσική μου. Μέσω της μουσικής μου μπορώ να στείλω ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Θα μπορούσε να γυριστεί στο Λος Άντζελες όπου διαμένω ή ακόμα και στο Χόλιγουντ, αλλά επέλεξα να δείξω την σκληρή αλήθεια του πολέμου. Ήμασταν 3 χιλιόμετρα μακριά από τους Τζιχαντιστές και όλοι όσοι συμμετέχουν είναι αληθινά θύματα αυτών των ανθρώπων. Ακόμα και οι στρατιώτες είναι αληθινοί Pesmarga. Το βίντεο μπορεί να είναι λίγο σκληρό και βίαιο όμως είναι η αλήθεια, η πραγματικότητα του Κουρδιστάν που πολεμάει το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

 

Ανάμεσα στα πυρά, περίγραψε μου μια εικόνα που δε θα ξεχάσεις ποτέ.

Η καθημερινότητα μας εκεί, ανάμεσα στα πυρά, ήταν πράγματι μια πρόκληση. Δεν ξέραμε αν θα γυρίσουμε ποτέ σπίτια μας ασφαλής. Δεν φοβόμουν για τον εαυτό μου όσο για την υπόλοιπη ομάδα μου. Εγώ το επέλεξα αυτό, να διακινδυνεύσω για να δείξω σε όλο τον κόσμο τι συμβαίνει στο Κουρδιστάν και πόσο επικίνδυνα είναι εκεί. Μάλιστα, χρειάστηκε πολλές φορές, να διακόψουμε τα γυρίσματα γιατί μας βομβάρδιζαν ή μας πυροβολούσαν. Με συγκίνησε πολύ, η εικόνα απλών ανθρώπων, άντρες και γυναίκες να πιάνουν τα όπλα και να πολεμούν για την ελευθερία τους. Χωρίς εκπαίδευση χωρίς τίποτα, απλά για την ελευθερία και την ασφάλεια τους και των παιδιών τους. Είτε με βροχή είτε με κρύο με ζέστη, μέρα νύχτα πολεμούσαν. Τους έβλεπα. Η καρδιά μου όμως γινόταν χίλια κομμάτια για όσους δεν έβλεπα να γυρίζουν πίσω….

 

 

Είναι αλήθεια ότι και εσύ στα γυρίσματα έριξε πυρά εναντίον του Χαλιφάτου από Κουρδικό τανκς;

Ναι, είναι αλήθεια. Μάλιστα, στο βίντεο κλίπ του “Revolution” (=Επανάσταση), υπάρχει σε τρέιλερ που το δείχνει. Ήταν όμως η πρώτη μου φορά.

Έχεις δεχθεί απειλές, για τη ζωή σου από Ισλαμιστικές οργανώσεις;

Ναι πολλές φορές. Είμαι μάλιστα η νούμερο ένα στη λίστα με τους πιο “wanted”. Αλλά δεν πιστεύω ότι κανείς πρέπει να βρίσκεται σε μια λίστα θανάτου όταν αγωνίζεται για την ελευθερία, για τη δικαιοσύνη και πάνω από όλα για την ειρήνη. Τα μηνύματα θανάτου, κυρίως έρχονται από τα social media. Θέλω να σταματήσει όμως αυτός ο πόλεμος. Θέλω η νέα γενιά να μάθει. Δε με νοιάζει που θέτω τον εαυτό μου σε κίνδυνο για τη χώρα μου και τους συμπατριώτες μου. Για εμένα είναι τιμή και προνόμιο αυτές οι απειλές. Γιατί δείχνουν ότι είμαι εξίσου ισχυρή και δυνατή όπως τα όπλα τους.

 

Η μητέρα σου ήταν και εκείνη Peshmarga. Εσύ έχεις σκεφτεί ποτέ να ενταχθείς στον Κούρδικο στρατό;

Η μητέρα μου πράγματι ήταν αντάρτισσα πριν παντρευτεί τον πατέρα μου. Ήταν και εκείνος αντάρτης. Η μητέρα μου είναι η μεγαλύτερη μου ηρωίδα, το πρότυπο μου. Για αυτό και δεν είναι περίεργο που έχω αφιερώσει την τέχνη μου εκεί. Έχω μεγαλώσει με αυτές τις ιστορίες από παιδί. Βεβαίως και θα έμπαινα στο στρατό αν ήξερα ότι έχει ανάγκη από στρατιώτες.. Χωρίς αμφιβολία, είμαι έτοιμη.

Οι γυναίκες του Κουρδιστάν, είναι φημισμένες για τη δύναμη τους, για την γενναιότητα τους, έχουν κερδίσει όμως και μια αξιοζήλευτη ισότητα στην κοινωνία. Πώς γίνεται να διαφέρουν τόσο πολύ από τις υπόλοιπες γυναίκες της γύρω περιοχής που συχνά καταπατούνται και τα στοιχειώδη δικαιώματα τους;

Άμα δείτε πίσω, στην ιστορία του Κουρδικού λαού, αυτό δεν το ξέρει πολύς κόσμος, είχαμε πολύ ισχυρές γυναίκες ηγέτιδες. Που ήταν μπροστάρηδες και οδηγούσαν με τα άλογα τους τον αντρικό στρατό. Οπότε, προέρχεται από την ιστορία μας. Είναι η απόδειξη ότι άντρες και γυναίκες έχουν ισότητα στην περιοχή. Και όταν μια χώρα αιμορραγεί, δεν έχει σημασία το φύλο μας. Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για αυτήν.

 

Πιστεύεις ότι η Δύση δεν είναι καλά ενημερωμένη για το Κουρδικό πρόβλημα ή ακόμα χειρότερα, ότι αδιαφορεί;

Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί για το τι γίνεται στο Κουρδιστάν και για τον πόλεμο. Οι peshmargas και γενικά οι Κούρδοι προστατεύουν όλον τον κόσμο από τους Τζιχαντιστές. Και είναι αλήθεια τιμητικό αυτό γιατί είναι οι πιο επικίνδυνη τρομοκρατική ομάδα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αν δεν ενωθούμε λοιπόν εναντίον τους, θα εξαπλωθούν και σε άλλες χώρες του κόσμου.  Οι Κούρδοι χρειάζονται όπλα για να πολεμήσουν ενάντια της τρομοκρατίας. Όσο υπάρχουν τρομοκρατικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Χαλιφάτο, όλοι κινδυνεύουμε και όλοι έχουμε ευθύνη χωρίς να έχει σημασία σε ποια χώρα ζούμε.

 

Πριν λίγο καιρό έγιναν εκλογές στη Τουρκία. Για πρώτη φορά στη Βουλή είναι το φιλο-Κουρδικό κόμμα. Πώς νιώθεις για αυτό;

Είναι υπέροχο! Είναι μια θετική αλλαγή στο σκοτεινό παρελθόν και ελπίζω ότι θα δημιουργήσει νέες βάσεις στις σχέσεις μεταξύ των Κούρδων και των Τούρκων που επιθυμούν ειρήνη και αλληλοσεβασμό.

 

Ερευνητές και αναλυτές πιστεύουν πώς η ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, παρά τα προβλήματα και τον πόλεμο αυτή τη στιγμή, είναι πιο κοντά από ποτέ. Εσύ τι πιστεύεις για αυτό;

Ναι το πιστεύω. Είμαστε το μοναδικό έθνος με το μεγαλύτερο πληθυσμό χωρίς χώρα. Ο πόλεμος αυτός είναι η απόδειξη ότι οι Κούρδοι θέλουμε ειρήνη. Οι Κούρδοι αξίζουν την ανεξαρτησία τους όσο τίποτα άλλο!

 

Η Ελλάδα πάντα είχε μια φιλική διάθεση στους Κούρδους. Εσύ τι λες για την Ελλάδα, σκέφτεσαι να μας επισκεφτείς;

Είναι αλήθεια. Οι Έλληνες και οι Κούρδοι, είχαν πάντα πολύ καλή σχέση. Ευχαριστώ τους Έλληνες που ήταν πάντα φίλοι μας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που κουβαλάει στην πλάτη της μια μεγάλη ιστορία. Θα σου πω την αλήθεια, έχω μια εμμονή με την Ελλάδα. Την ιστορία σας, την κουλτούρα σας, είναι τόσο μαγική και όμορφη. Έχω απερίγραπτό σεβασμό στα πρόσωπα όλων των Ελλήνων. Είναι γενναιόδωροι, με ζεστές καρδιές και άνθρωποι αγαπητοί. Παρά τα προβλήματα τους είναι πάντα χαρούμενοι έτοιμοι να τραγουδήσουν και να χορέψουν. Θα την επισκεφτώ την Ελλάδα σύντομα. Ανυπομονώ να δω τη φύση και να δοκιμάσω την Ελληνική κουζίνα. Είμαι σίγουρη ότι είναι ένας παράδεισος επί γης η χώρα σας.