Άλλοι τους αποκαλούν Daesh, άλλοι «Τρελούς του θεού» και άλλοι απλά τζιχαντιστές. Όποια και αν είναι η επίσημη ονομασία τους, οι μαχητές της τζιχάντ και η οργάνωσή τους, το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) αποτελούν μία από τις πιο αιματηρές και σκοτεινές πτυχές της παγκόσμιας τρομοκρατίας στον 21ο αιώνα.

Πρόκειται για μία αίρεση των Χαριτζιτών, στην οποία κατά κύριο λόγο ανήκουν Σουνίτες φονταμενταλιστές μουσουλμάνοι, οι οποίοι παραποιούν τα λεγόμενα του ιερού κειμένου του ισλάμ, του κορανίου, διακηρύττοντας την παγκόσμια επικράτηση του δια της βίας. Για αυτούς, το ισλάμ πρέπει να εδραιωθεί διά της σφαγής και της υποταγής όλων των αλλόθρησκων στον Αλάχ, μέσα από την παγκόσμια επέκταση και επικράτηση της Tζιχάντ.

Το ISIS αποτελεί μία οργάνωση που προκαλεί πονοκέφαλο στους ερευνητές ακόμα και στην ανάλυσή του.Οι πιστοί και οι οπαδοί του απαρνούνται κάθε πτυχή του δυτικού πολιτισμού, προερχόμενοι ωστόσο κατά κόρον από αυτόν. Τα τελευταία μάλιστα μηνύματα μίσους, μετά το μακελειό στο Παρίσι, απεικονίζουν Ευρωπαίους πολίτες που στρατεύτηκαν στο ISIS να διαδίδουν μηνύματα μίσους, ενώ καλούν τους ομόδοξους τους στον δυτικό κόσμο, είτε να ενταχθούν στις τρομοκρατικές προσπάθειες ανά τον κόσμο, είτε να ταξιδέψουν έως τη Ράκκα, την πρωτεύουσα του Iσλαμικού Κράτους.

Το ISIS έχει οργανώσει ένα τρομακτικά μεγάλο και εκτεταμένο σύστημα κατήχησης μαχητών ανά τον κόσμος, ακόμα και σε χώρες του δυτικού κόσμου στις οποίες ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός έχει μηδενική κοινωνική έκφραση. Το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες αποτελεί κλειδί για τον ΙSIS: Μέσα από αυτό γίνεται η στρατολόγηση, μέσα από αυτό διαδίδονται απειλές, μηνύματα μίσους ακόμα και βιντεοσκοπημένες σφαγές «απίστων». Ωστόσο μέχρι στιγμής έχει καταστεί αδύνατο να εντοπισθούν οι ακριβείς τους τοποθεσίες και οι κινήσεις τους μέσω της τεχνολογίας, κάτι που κάνει πολλούς να είναι καχύποπτοι για τις διασυνδέσεις της οργάνωσης με μυστικές υπηρεσίες. Για τους περισσότερους, το σενάριο αυτό είναι μία θεωρία συνωμοσίας. Πραγματικά όμως, κανείς δεν ξέρει κατά πόσο αυτό είναι αλήθεια ή απλά κινείται στη σφαίρα της φαντασίας.

Η Διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει την ολοένα αυξανόμενη απειλή κατά του ISIS μάλλον με σπασμωδικές κινήσεις. Έλλειψη παγκόσμιας συνεργασίας, μεμονωμένες ενέργειες και πολλές εξαγγελίες συνθέτουν ένα σκηνικό ατολμίας για την αντιμετώπιση του κινδύνου, με χαρακτηριστικότερη την απόφαση του Γάλλου προέδρου Francois Hollande να βομβαρδίσει το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους. Πολλοί ζητούν επέμβαση, άλλοι απλά επιρρίπτουν ευθύνες στις ΗΠΑ για την γιγάντωση του Ισλαμικού Κράτους. Σε κάθε περίπτωση η εξίσωση του ISIS είναι ένα παιχνίδι για δυνατούς λύτες, με μία ιδιαιτερότητα: Κάθε λεπτό που μένει ανεπίλυτη, σχεδιάζει την επόμενη αιματηρή επίθεσή της.

Η δημοσιογραφική έρευνα που πραγματοποιήσαμε για το Allwrite.gr δεν διεκδικεί δάφνες ακαδημαϊκότητας, ούτε την επιστημονική εγκυρότητα διαφόρων επιστημονικών μελετών. Προσπαθεί πολύ απλά να δώσει στον αναγνώστη μία καλή εικόνα για τον τι είναι, πως δημιουργήθηκε, τι πρεσβεύει και τι σκοπεύει να κάνει το ISIS εφόσον συνεχίσει να υπάρχει. Φυσικά, στην έρευνα αυτή δεν ήμασταν μόνοι μας. H δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια του Mega Channel στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά μας έδωσε πολύτιμες γνώσεις από το έγκριτο ρεπορτάζ και την πολυετή πείρα της επάνω στο ζήτημα, ενώ οι καθηγητές κκ.  Παπασωτηρίου και Μαριόρας, με την πολύτιμη συνδρομή του ερευνητή κ. Τσακιρίδη και τις εμπειρικές γνώσεις του πρώην Βρετανού διπλωμάτη και νυν ιστορικού, William Mallinson, ήταν εκείνοι που θεμελίωσαν την έρευνά μας με πτυχές και ψήγματα ακαδημαϊκής γνώσης επάνω στο ζήτημα.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα