Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τι είναι το TEDx και ποια η διαφορά του από το TED; Και τι είναι το TEDxPanteionUniversityWomen;

ΕΒΕΛΥΝΑ: Τα TEDx αποτελούν ημερήσιες εκδηλώσεις-event, με ορισμένη θεματολογία, που περιλαμβάνουν ομιλίες ανθρώπων και στόχο έχουν να εμπνεύσουν και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό. Η ιδέα των TEDx αντλείται από τα αντίστοιχα TEDTalks που πραγματοποιούνται στην Αμερική. Ωστόσο, λειτουργούν ανεξάρτητα από τα TED της Αμερικής, πράγμα που υποδηλώνει και το x. Όσον αφορά το ΤEDxPanteionUniversityWomen, αυτό συνιστά ένα event που δρα παράλληλα με το TEDWomen του San Francisco, υπό την αιγίδα του Παντείου πανεπιστημίου. Με το θέμα ¨Its bout time», πραγματεύεται ζητήματα σχετικά με τα φύλα, την ισότητα και τα στερεότυπα συναρτήσει του χρόνου. Είναι ένα από τα ελάχιστα TEDxWomen και θα λάβει χώρα στις 29 Οκτωβρίου στο χώρο του BIOS.

Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που διοργανώνεται το TEDxPanteionUniversity.Τι σας ενέπνευσε πέρυσι να ιδρύσετε την δική σας πανεπιστημιακή ομάδα Tedx;

ΦΡΟΣΣΥΝΗ: Το TEDx στο Πάντειο ξεκίνησε από μια ομάδα φοιτητών και αποφοίτων, σε μια προσπάθεια σύνδεσης των τμημάτων, των φοιτητών τους και των ιδεών που θα μπορούσαν να μοιράσουν μεταξύ τους. Η ομάδα μέσα στον καιρό άλλαξε, διαμορφώθηκε και συνεχίζει να μοιράζεται ιδέες, να υποστηρίζει την διαφορετικότητα και τη συλλογικότητα, ιδέες και αξίες που προσπαθεί να περάσει μέσα από το TEDxPanteionUniversity.

Πώς αποφασίσατε να συμμετάσχετε στο TEDxPanteionUniversity;

ΒΑΣΙΑ: Για εμένα τα TEDx events είναι ιδιαίτερα συναρπαστικές εμπειρίες, στις οποίες έχεις την ευκαιρία να προβληματιστείς, να έρθεις σε επαφή με καινοτόμες ιδέες και ίσως μια καλή αφορμή να μετακινηθείς από πράγματα που μέχρι τώρα πίστευες. Φέτος ήθελα να είμαι σε θέση να μεταφέρω αυτή την εμπειρία σ’ όσους το παρακολουθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση μου να συμμετάσχω,  έπαιξε ο έντονα κοινωνικός χαρακτήρας του TEDxPanteionUniversity, ο οποίος μας φέρνει πιο κοντά σε όσα πρεσβεύει το ίδιο το πανεπιστήμιο και το κάνει να ξεχωρίζει.  

ΦΙΛΙΤΣΑ: Στο πρώτο Tedx του Παντείου πέρυσι δεν κατάφερα λόγω υποχρεώσεων να συμμετάσχω ως εθελόντρια παρά μόνο το παρακολούθησα. Φέτος, λοιπόν, θεώρησα ιδιαίτερα ενδιαφέρον να έχω μία πιο άμεση επαφή με ομιλητές που εμπνέουν, συμβουλεύουν και ενθαρρύνουν. Ισότιμα σημαντική αντιλαμβάνομαι την συνεργασία με συμφοιτητές που μοιραζόμαστε την ίδια διάθεση και όραμα και ταυτόχρονα συνομήλικούς που δεν ντρέπομαι για παράδειγμα να ρωτήσω κάτι, αλλά λειτουργούμε σε ένα πλαίσιο αλληλεγγύης και ανταλλαγής της γνώσης.

Ποιοι είναι οι ρόλοι σας στην ομάδα;

ΓΙΩΡΓΟΣ: Είμαι στην ομάδα των ομιλητών. Εμείς αναζητούμε και επιλέγουμε τα καταλληλότερα για εμάς και την κοινωνία άτομα ως ομιλητές και αναλαμβάνουμε την προσέγγισή τους. Έχουμε την μεγαλύτερη επαφή μαζί τους σε σχέση με την υπόλοιπη ομάδα και λειτουργούμε συμβουλευτικά όσον αφορά την ομιλία τους και την παρουσίασή της.

ΔΑΝΑΗ: Ο ρόλος μου στην ομάδα αφορά το κομμάτι του communication . Αυτό συμπεριλαμβάνει  την καλύτερη δυνατή  επικοινωνία τόσο με χορηγούς όσο και με συνεργάτες-supporters, όπως για παράδειγμα με τους υπεύθυνους για το δημιουργικό κομμάτι όπου συνέβαλα και ως art director λόγω της κλίσης μου στα εικαστικά.

ΦΙΛΙΤΣΑ: Ανήκω στην ομάδα του marketing, η οποία ασχολείται με την προσέγγιση και συνεργασία με χορηγούς επικοινωνίας, την επικοινωνία του event μέσω των social media και όχι μόνο προς το κοινό, αλλά και την οργάνωση μετέπειτα επικοινωνιακών δράσεων που θα προετοιμάσουν το κλίμα μέχρι το main event μας τον Μάρτιο.

ΕΒΕΛΙΝΑ: Στο μεγαλύτερο κομμάτι των αρμοδιοτήτων μου είμαι υπεύθυνη για τη διευθέτηση των οικονομικών ζητημάτων σχετικών με τη χρηματοδότηση της εκδήλωσης, συμπεριλαμβανομένης και της επικοινωνίας με τον ΕΛΚΕ του Παντείου. Γενικότερα, όμως όσο ο καιρός περνάει εμφανίζεται η ανάγκη να ασχοληθούμε και με λιγότερο ξεκάθαρα tasks που εμπλέκουν μέλη διαφορετικών ομάδων, δίνοντάς μας έτσι την ευκαιρία να επεκτείνουμε όλοι τα όρια των ρόλων μας.

Τι θεωρείτε ότι είναι αυτό που κάνει το TEDxPanteionUniversityWomen να ξεχωρίζει από τις αντίστοιχες διοργανώσεις;

ΟΛΓΑ: Παρότι στις μέρες μας διοργανώνονται πολλά events με θέμα τις γυναίκες, αυτό που ξεχωρίζει το TEDxPanteionUniversityWomen είναι πως σου δίνει την ευκαιρία να ακούσεις πολλές διαφορετικές ιστορίες και οπτικές σε θέματα που αφορούν την γυναίκα από ανθρώπους που έχουν να σου πουν κάτι καινούργιο. Προσεγγίζει την ανάγκη για άρση των στερεοτύπων μέσα από μια ποικιλία θεμάτων που δεν ακούς καθημερινά, αναλυμένα σε βάθος το ένα μετά το άλλο από ανθρώπους που έχουν βιώσει, μελετήσει επισταμένα ή  καταπολεμήσει αντίστοιχες περιπτώσεις και αντιμετωπίζουν τη ζωή με μεγάλη θέληση για αγώνα και εξέλιξη. Επίσης, θεωρώ αξιοσημείωτο το γεγονός ότι είναι καθ’ ολοκλήρου οργανωμένο από φοιτητές που λειτουργεί μη κερδοσκοπικά.

ted_x_panteion_team_interview_02Μέσα στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και του προσφυγικού γιατί διαλέξατε να αφιερώσετε μια διοργάνωση στα θέματα των γυναικών, αντί κάποιου άλλου σκοπού;

ΙΑΣΟΝΑΣ: Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι τo προσφυγικό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα που μας έχει επηρεάσει όλους. Ωστόσο δεν σημαίνει ότι λόγω της σημασίας και της έκτασης του προσφυγικού έχουμε το ελεύθερο να πάψουμε να ασχολούμαστε με καίρια ζητήματα όπως την θέση, τους προβληματισμούς και τα δικαιώματα της γυναίκας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα δύο θέματα είναι άσχετα μεταξύ τους καθώς θέματα φύλου,σεξουαλικότητας και θέματα όπως τα δικαιώματα της γυναίκα σχετίζονται απασχολούν και τους πρόσφυγες.Έπειτα να τονίσουμε ότι το θέμα «women» δεν μας περιορίζει σε μια μόνο κατεύθυνση αλλά ανοίγει μια ομπρέλα θεμάτων που μας απασχολούν όλους.

Και δεν πρέπει να παραλείπουμε ότι όταν ένα πρόβλημα αρχίσει να θεωρείται λιγότερο σημαντικό, τότε είναι που ελλοχεύει μεγαλύτερος κίνδυνος να παραβλεφθεί και να μεγιστοποιηθεί.

Με αφορμή το θέμα “It’s about time”, τί πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει στην κοινωνία μας;  

ΔΑΝΑΗ: Μμμ από πού να πρωτοξεκινήσω τώρα?!…. Λοιπόν, θα σταθώ κυρίως πρώτον, στην ρατσιστική τάση που δυστυχώς ακόμα υπάρχει σε τόσες πτυχές στην ελληνική κοινωνία και που δεν μπορούμε άλλο να κλείνουμε τα μάτια όταν την συναντούμε και δεύτερον στα στερεότυπα που σίγουρα έχει έρθει η ώρα να σπάσουν. Η κοινωνία μας είναι μια κοινωνία που οπωσδήποτε έχει περιθώρια αλλαγής! Ωστόσο δεν κλείνω τα μάτια στην πρόοδο που υπάρχει σήμερα από την μεριά τόσων συμπολιτών μας! Το γεγονός ότι το event μας είναι sold out ήδη από τις πρώτες ώρες που βγήκαν τα εισιτήρια δείχνει αν μη τι άλλο ότι το ελληνικό κοινό έχει την θέληση να διώξει τα στερεότυπα και τον ρατσισμό από την ζωή του

ΒΑΣΙΑ: Κοίταξε, σήμερα με την βοήθεια της τεχνολογίας ο κόσμος μοιάζει να είναι πιο συνδεδεμένος από ποτέ. Όλοι, άλλοι σε μικρότερο και άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό παρατηρούμε την έντονη αλληλεπίδραση ανθρώπων, ιδεών και πολιτισμών. Απ’ την πλευρά μου παρατηρώντας τις γρήγορες ανακατατάξεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, αισθάνομαι ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να χτίσουμε μια πιο ανοιχτή και φιλόξενη κοινωνία, με λιγότερο φόβο και περισσότερη ανοχή στο διαφορετικό. Μπορεί ο στόχος αυτός σήμερα να μοιάζει φιλόδοξος, όπως όμως οι δομές διαμορφώνουν τις πράξεις έτσι και οι πράξεις επαναπλαισιώνουν τις δομές.

ΟΛΓΑ: Αυτό που για μένα σίγουρα ήρθε η ώρα να αλλάξει είναι οι στερεοτυπικές αντιλήψεις περί γυναικών και η εικόνα που μας «πλασάρει» η ίδια η κοινωνία για αυτές. Επιπλέον, εν έτει 2016 θεωρώ πως οι έννοιες ισότητα των φύλων και ελευθερία θα πρέπει να σταματήσουν να καταπατώνται από την ελληνική καθημερινότητα και να εδραιωθούν για τα καλά στο μυαλό και στις πράξεις των Ελλήνων σήμερα.

ΕΒΕΛΙΝΑ: Η κοινωνία μας σήμερα στροβιλίζεται από στερεότυπα, τα οποία επηρεάζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και κρίνουμε πράγματα και καταστάσεις. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν ήρθε η ώρα να αλλάξουν αυτά τα στερεότυπα. Για το λόγο αυτό το TEDxPanteionUniversityWomen έρχεται με στόχο να μας κάνει να αναθεωρήσουμε τα «πιστεύω» μας, να ελέγξουμε τι ακριβώς καθορίζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την κοινωνία και να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας.

ΓΙΩΡΓΟΣ: Εμείς, είναι η ώρα να αλλάξουμε εμείς. Σύντομος και περιεκτικός!

Δηλαδή στο TEDxPanteionUniversityWomen θα ακούσουμε μόνο για το φεμινισμό και τα δικαιώματα των γυναικών;

ΓΙΩΡΓΟΣ: Σκοπός του event είναι να ευαισθητοποιήσει τον κάθε έναν από τους παρευρισκόμενους και να τους προβληματίσει όσον αφορά τον λόγο και τον τρόπο που ήρθε η ώρα να αλλάξουν βαθιά ριζωμένα στοιχεία της κοινωνίας μας. Το tedxwomenpanteionuniversitywomen θα εστιάσει πράγματι σε ζητήματα φύλου όμως πιστεύω πως από την στιγμή που κάποιος βρει το κίνητρο του και πιστέψει πραγματικά ότι μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή της κοινωνίας, τότε αυτό θα επηρεάσει όλες τις πτυχές της ζωής του. Και αυτός άλλωστε είναι ο στόχος ενός tedx. Ο κάθε ομιλητής θα εστιάσει σε ένα διαφορετικό κάθε φορά θέμα χωρίς να περιορίζεται στο πεδίο του φεμινισμού. Πρέπει, όμως, ο όρος φεμινισμός να σταματήσει να μας προκαταλαμβάνει. Δεν ειναι “μισανδρισμός”, είναι ίσα δικαιώματα, ίσες διεκδικήσεις και ασφαλώς ίσες υποχρεώσεις. Μας αφορά όλους.

ΒΑΣΙΑ: Το TEDxPanteionUniversityWomen έχει ως αφετηρία την γυναίκα, οπότε δεν θα μπορούσαμε να μην θίξουμε θέματα που αφορούν τον φεμινισμό και τα δικαιώματα των γυναικών. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί προβληματισμός και στα δύο φύλα, γύρω από τους ρόλους τους μέσα στην κοινωνία και τα στερεότυπα που υπάρχουν, τις πεποιθήσεις και τις προσδοκίες που όλοι έχουμε. Ωστόσο δεν θα μείνουμε μόνο εκεί, το TEDxPanteionUniversityWomen έχει να κάνει και με τον χρόνο (it’s about time), κάθε ομιλία είναι δεμένη με ξεχωριστό τρόπο με την έννοια του χρόνου. Όλοι οι ομιλητές στέκονται σε διαφορετικά θέματα μεταξύ τους και σε συνδυασμό με τις ομιλίες που θα προβάλουμε απευθείας από το TEDWomen στο San Francisco στοχεύουμε σ’ ένα μοναδικό αποτέλεσμα που θα αφορά κομμάτια όλων μας.

Το concept του TED & των TEDx προέρχονται από το εξωτερικό- συγκεκριμένα από την Αμερική. Θεωρείτε ότι το ελληνικό κοινό δείχνει ενδιαφέρον για ανάλογα events;

ΦΡΟΣΣΥΝΗ: Ο τρόπος οργάνωσης των Tedx είναι περισσότερο στραμμένος στο να εμπλέξει το κοινό και να δημιουργήσει μία σχέση μαζί του, παρά στο να δημιουργεί την απόσταση της αυθεντίας κλασσικών ομιλιών. Ο ομιλητής είναι όρθιος, ελεύθερος να πηγαινοέρχεται και κανένα γραφείο δεν τον χωρίζει απο το κοινό, στο οποίο απευθύνεται συχνά με χιούμορ. Και γενικότερα, διάφορες πτυχές ρέπουν προς μια πιο άμεση επικοινωνία, κάτι που εφόσον κάποιος Έλληνας σκεπτόμενος πολίτης αντιληφθεί αμέσως θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον. Υπάρχουν πολλά πανεπιστημιακά Tedx κάτι που εκδηλώνει αυτήν την τάση και αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να δημιουργήσεις μια δική σου κοινότητα συνεργασίας και αφύπνισης.

Πείτε μας 3 λόγους για να έρθει κάποιος να παρακολουθήσει το TEDxPanteionUniversityWomen.

ΟΛΓΑ: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παρακολουθήσει κανείς το TEDxPanteionUniversityWomen.  Οι 3 κυριότεροι που μπορώ να σκεφτώ είναι αρχικά για να παρακολουθήσει ομιλίες από ανθρώπους που δεν μιλάνε συχνά δημόσια. Εξίσου σημαντικό είναι πως θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σε live σύνδεση τα όσα γίνονται στο TED του San Francisco ενώ τέλος μέσα από αυτό το event μπορούμε να μάθουμε πολλά για τα όσα έχουν καταφέρει οι γυναίκες ανά τους

ΦΙΛΙΤΣΑ: Βασικά νομίζω ότι είναι-και έτσι λειτούργησε και για μένα πέρυσι- σαν μία συνταγή γιατρού για την κατάθλιψη των ημερών μας . 1. Αντιβίωση που καταπολεμά τον κατακλυσμό απαισιοδοξίας και έλλειψης προοπτικής με μια δόση οραματισμού,  2. Δυναμωτικό χάπι που σε ενεργοποιεί να δράσεις, να προσπαθήσεις, να αγωνιστείς, να κουραστείς για κάτι που πιστεύεις, 3. Αληθινό παραμύθι για να κοιμηθείς και να πάρεις δυνάμεις γιατί σου αποδεικνύει ότι κάποιοι, όχι λίγοι, τα κατάφεραν!

ΔΑΝΑΗ: Αρχικά επειδή είναι μια ευκαιρία να παρακολουθήσει ομιλίες ανθρώπων που προσπαθούν και κάνουν  την διαφορά και που ίσως να μην έχει ξανά την ευκαιρία να παρακολουθήσει. Δεύτερον επειδή θα περάσει απίστευτα δημιουργικά το Σάββατο του και μάλιστα δωρεάν. Και τρίτον επειδή μετά τις ομιλίες θα έχει party! Νομίζω ότι καλύπτουμε όλες τις απαιτήσεις που έχει κάποιος από ένα τέλειο Σάββατο.