Τον γνωρίσαμε μέσα από τις εντυπωσιακές μελέτες του στις μαύρες τρύπες και την κβαντομηχανική, τον διαβάσαμε στο Χρονικό του χρόνου, το οποίο καθιερώθηκε ως ένα από τα πιο ευπώλητα βιβλία παγκοσμίως – αφού πάνω από 9 εκατομμύρια αντίτυπά του πωλήθηκαν μέχρι και σήμερα-, τον θαυμάσαμε στη μεγάλη οθόνη, παρακολουθώντας την ταινία Η Θεωρία των Πάντων. Σίγουρα, όταν οι γιατροί διέγνωσαν πως μόλις στα 21 του χρόνια πάσχει από τη νόσο του Lou Gehrig, κανείς δεν πίστευε ότι ο Stephen Hawking θα κατάφερνε να ζήσει τόσα πολλά χρόνια και να διαπρέψει στον τομέα της επιστήμης. Πριν λίγες μέρες ο Stephen Hawking έγινε 74 χρόνων, διαψεύδοντας πανηγυρικά τις διαγνώσεις των γιατρών του. Ευτυχώς, όμως, για την επιστήμη ο Stephen ήταν ερωτευμένος και αυτό τον βοήθησε να κρατηθεί στη ζωή, όπως έχει δηλώσει ουκ ολίγες φορές σε συνεντεύξεις του.

Παρακολουθώντας την ταινία για τη ζωή του, την Θεωρία των Πάντων, το ευρύ κοινό μπόρεσε να μάθει περισσότερα για τον συμπαθητικό αυτό επιστήμονα. Για τα πανεπιστημιακά του χρόνια, τον έρωτά του για τη συνομήλικη και τότε φοιτήτρια, Jane Wilde, την διάγνωση της ασθένειάς του, τον επείγοντα γάμο τους και την πενταμελή οικογένεια που κατάφεραν να δημιουργήσουν με απέραντη αγάπη και ακόμη πιο απέραντη υπομονή. Ωστόσο, πιστεύετε πως είστε απόλυτα σίγουροι ότι γνωρίζετε τα πάντα για τη ζωή του;

Το 2007, σε ηλικία μόλις 65 χρόνων, ο Stephen Hawking βίωσε μια απίστευτη εμπειρία: με τη βοήθεια του πληρώματος του Zero G, ενός τροποποιημένου Boeing 727, απέκτησε την εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας. Απελευθερωμένος από το αναπηρικό του καροτσάκι για πρώτη φορά έπειτα από 4 δεκαετίες, ο Hawking επιδόθηκε σε… γυμναστικές φιγούρες. Μάλιστα, δε δίστασε να κλείσει αμέσως μία θέση με την Richard Branson’s Virgin Galactic (διαστημική εταιρεία) για μια τροχιακή πτήση.

O ίδιος πιστεύει στην ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Σε γιορτή που διοργανώθηκε για την 50η επέτειο της NASA, δήλωσε πως δεν είναι απίθανο να υπάρχουν άλλα έξυπνα είδη ζωής εκεί έξω. Ταυτόχρονα, εξήγησε πως οι εξωγήινοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πηγές του δικού τους πλανήτη, ώστε να δημιουργήσουν νομάδες και να προσπαθήσουν να αποικήσουν σε οποιοδήποτε πλανήτη θα μπορούσαν να φτάσουν.

Είναι επίσης συγγραφέας ενός παιδικού βιβλίου. Σε συνεργασία με την κόρη του, Lucy Hawking, συνέγραψαν το βιβλίο George’s Secret Key to the Universe. Το βιβλίο πραγματεύεται μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας με ένα νεαρό αγόρι ονόματι George, που επαναστατεί για την αποστροφή των γονιών του για τον τομέα της τεχνολογίας. Το νεαρό αγόρι γίνεται φίλος με έναν φυσικό, ο οποίος διαθέτει τον πιο περίεργο υπολογιστή, αφού μπορεί να τον μεταφέρει ακόμη και στο διάστημα.

Έχασε στοίχημα για τις μαύρες τρύπες

Συγκεκριμένα, ο Hawking το 1975 υποστήριξε ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι στην πραγματικότητα μαύρες, καθώς και ότι οι πληροφορίες χάνονται μέσα στη μαύρη τρύπα, αφού τελικά εξατμίζεται. Η άποψη αυτή ερχόταν σε αντιπαράθεση με την άποψη του θεωρητικού φυσικού, John Preskill, ο οποίος το 1997 αποφάσισε να βάλει ένα στοίχημα με τον Stephen Hawking, υποστηρίζοντας το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή, οι πληροφορίες μπορούν να δραπετεύσουν και να μη χαθούν. Το 2004 σε μία διάλεξή του σε επιστημονικό συνέδριο παραδέχθηκε το λάθος του, εξηγώντας ότι οι μαύρες τρύπες, επειδή έχουν περισσότερες από μία «τοπολογίες», όταν η καθεμία τοπολογία μετράει όλες τις πληροφορίες που απελευθερώνονται από όλες τις τοπολογίες, οι πληροφορίες δε χάνονται.

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, συμμετείχε στην κωπηλατική ομάδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Πριν διαγνωστεί η ασθένειά του, θα έλεγε κανείς πως ο Hawking δε διέθετε μυώδη ή αθλητικό σωματότυπο, γι’ αυτό και η θέση του στην ομάδα υπήρξε ιδιαίτερα χρήσιμη δεδομένου ότι τέτοιου είδους ομάδες χρειάζονταν μικρόσωμους άνδρες. Ο Stephen Hawking κατείχε τη θέση του πηδαλιούχου, ο οποίος ελέγχει την ταχύτητα.

Stephen_Hawking_NASA

Ο «κακός» μαθητής

Αν και διαπρεπής επιστήμονας, ο Ηawking αποστρεφόταν τη Βιολογία. Προς απογοήτευση του πατέρα του, Frank, ο οποίος ήθελε ο Stephen να σπουδάσει ιατρική, αποφάσισε να σπουδάσει κοσμολογία, διότι θεωρούσε την ιατρική μια περιγραφική επιστήμη. Οι βαθμοί του στο σχολείο ήταν κακοί και σταδιακά άγγιξαν τη μετριότητα, αλλά ποτέ το άριστο. Παρόλα αυτά, οι συμμαθητές και οι καθηγητές του τον αποκαλούσαν “Einstein”. Ο χαρακτηρισμός αυτός αποδιδόταν στο γεγονός ότι ήδη από μικρή ηλικία ενδιαφερόταν για το πώς λειτουργούσαν οι συσκευές όλων των ειδών και μιλούσε συνεχώς για την ικανότητά του να αποσυναρμολογεί ρολόγια και ραδιόφωνα. Ο πατέρας του επιθυμούσε ο γιός του να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά οι μέτριοι βαθμοί του δεν του το επέτρεπαν. Τη στιγμή, λοιπόν, που έφτασε η περίοδος των εξετάσεων υποτροφίας, ο Stephen διέπρεψε στο μάθημα της Φυσικής και κέρδισε την υποτροφία για το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Αν είστε φαν του Conan O’Brien, των Simpsons και του Star Trek και φυσικά του Stephen Hawking, ανατρέξτε σε αυτά τα show για να τον δείτε να ξεδιπλώνει και το ιδιαίτερα χιουμοριστικό υποκριτικό του ταλέντο. Χρόνια πολλά Stephen!