Είναι πρωί και έχει κρύο. Η Ντελάλ και η Ντέλντα έχουν αποχαιρετήσει τον μπαμπά τους, ο οποίος από νωρίς βρίσκεται στη δουλειά. Για την ακρίβεια στο Βερολίνο. Σε μια μικρή καφετέρια στο Κρόιτσμπεργκ βρίσκονται μαζεμένοι πολλοί φίλοι. «Οι εκλογές έρχονται», αναφέρει ένας παρευρισκόμενος. Ανάμεσα τους αρκετοί Τούρκοι. Οι περισσότεροι Κούρδοι. Ο Ντεμιρτάς αρκείται σ’ ένα μειδίαμα και σκύβει το κεφάλι. Σ’ αυτό το αυτοσχέδιο εκλογικό γραφείο τα σχέδια κάποιων ανθρώπων ζητούν πνοή από την πραγματικότητα. Λίγους μήνες πριν, άνθρωποι και σωματεία οργανώθηκαν γύρω από το πρόσωπο του. Ο λόγος; Προφανώς για ηγηθεί της προσπάθειας των Κούρδων αλλά και όλων των λαών της Τουρκίας σε μία νέα πολυσυλλεκτική τουρκική εθνοσυνέλευση.

Οι προκλήσεις πολλές, ο χρόνος ελάχιστος. Είναι ήδη Κυριακή. Οι προετοιμασίες έντονες. Τα άτομα της καφετέριας ξεκίνησαν για το Νόικελν. Εκεί, ο Ντεμιρτάς θα μιλήσει σε Τούρκους της Γερμανίας. 2.000 άτομα συγκεντρώνονται για να ακούσουν τον Σελαχατίν. Σημαίες παντού. Κόκκινο, Κίτρινο, Πράσινο παντού. Η εκδήλωση τελειώνει τα χαμόγελα αρκετά, μια νέα δυναμική φαίνεται να αναπτύσσεται…

Το 1973 στην Νοτιανατολική Τουρκία και συγκεκριμένα στην πόλη Ντιγιάρμπακερ, άλλοτε κραταιά πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Σουμερίων γεννιέται ο Σελαχατίν. Η πολιτική του ενασχόληση ξεκινά το 2007 όταν εκλέγεται μέλος του DTP γνωστό ως Democratic Society Party του οποίου θα αποτελέσει και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στην ηλικία των τριάντα-τεσσάρων. Το 2009 το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει τη διακοπή της λειτουργίας του κόμματος , στο οποίο ο Ντεμιρτάς είχε αναδειχθεί σε ενεργό και καίριο μέλος και όλοι οι βουλευτές του μεταπηδούν στο Peace and Democracy Party. Μοιράζεται από κοινού την ηγεσία του κόμματος με τον Γκιουλτάν Κεσανάκ και καταφέρνει να επανεκλεγεί στην επόμενη βουλή. Το 2014 ο Ντεμιρτάς από κοινού με την Φιγκέν Γιουξεκντά θα αποτελούσαν τους νέους προέδρους του Peoples’ Democratic Party (Halkların Demokratik Partisi – HDP), το οποίο προήλθε από τη συνένωση μιάς τρίχρονης συνεργασίας του Peace and Democracy Party και άλλων πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων υπό τη σκέπη του Peoples’ Democratic Congress (HDK).

«Σκοπεύουμε να βάλουμε ένα τέλος σ’ αυτήν την κατάσταση, να δείξουμε σε όλους πως η Τουρκία μπορεί να κυβερνηθεί δημοκρατικά και ειρηνικά. Θα κάνουμε τις δομές του κράτους πιο λειτουργικές και πιο ελκυστικές για τους πολίτες. Η Τουρκία θα αλλάξει» σημειώνει σε κατοίκους του Τσεσμέ ο κούρδος ηγέτης. Αργότερα, θα βρεθεί στην πλατεία του Καντίκιοϊ, όταν 10.000 άτομα είχαν παρευρεθεί να τον ακούσουν με τις σημαίες του PKK και του Οτσαλάν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Πίσω, πίσω σ’ ένα μεγάλο πράσινο πανό αναγραφόταν το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών. «Ντεμιρτάς για τη δημοκρατική αλλαγή και την ειρήνη». «Κανένας που θα ψηφίσει εμάς δεν θα αναθεματίσει γι’ αυτό. Το πρόγραμμα μας είναι συγκεκριμένο, περιεκτικό και ειλικρινές. Ο κόσμος επιθυμεί αλλαγή, δεν μπορεί να ταυτιστεί με την κυβέρνηση. Άλλωστε όλοι εμάς κοιτούν επειδή συνενώνουμε κάθε είδους προσλαμβάνουσα που υπάρχει στην τουρκική κοινωνία και αυτό τους ενοχλεί. Κούρδοι, Τούρκοι, Βόσνιοι, Άραβες, Αλεβίτες, Σουνίτες, Χριστιανοί, Αρμένιοι, όλοι μαζί- όλοι ενωμένοι».


Αυτό που κάνει το HDP και το Demirtas δυνατούς δεν είναι μόνο τα δίκαια κουρδικά αιτήματα που προτάσσουν. Είναι η σύνθεση πολλών διαφορετικών κόσμων και νοοτροπιών.


Ένα κοινωνικό αίτημα, καταπιεσμένο και καταχωνιασμένο στα υπόγεια της Άγκυρας δεκαετίες τώρα. Στοιχεία της Φιλελεύθερης Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας ,της οικολογίας και των υπόλοιπων κοινωνικών μετώπων αποτελούν τον πυρήνα ενός νέου κινήματος, το οποίο βρήκε το πλήρωμα του χρόνου για να δράσει. Μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί επίσης, η σημαντική εκπροσώπηση των Αλεβιτών αλλά και ατόμων με διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς στους κόλπους του κόμματος. Μάλιστα είναι το μόνο κόμμα που είχε θέσει ποσόστωση για τους υποψήφιους του στις εκλογές: 50% γυναίκες και 10% για ομάδες με ειδικά χαρακτηριστικά.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν τον Ντεμιρτάς ως τον άνθρωπο που θα συνεχίσει τη ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε τελευταία ο Οτσαλάν. Άλλοι τον αναδεικνύουν ως μια προσωπικότητα που δεν ενδιαφέρεται να θέσει μόνο την ατζέντα του κουρδικού επί τάπητος αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης όλων των μειονοτήτων στους κόλπους της τουρκικής δημοκρατίας. Το σκεπτικό του Ντεμιρτάς είναι απλό, σύγχρονο και εποικοδομητικό. Διότι αν οι Κούρδοι απαλλαγούν από τις συνήθειες του παρελθόντος και αποκηρύξουν τις μεθόδους της ένοπλης αντίστασης δίνοντας την σκυτάλη σ’ ένα πολιτισμένο πρόσωπο συνεχών διεκδικήσεων θα αποτελέσουν μία ακόμη από τις πολλές μειονότητες που ζητούν τα αυτονόητα από την τουρκική κυβέρνηση. Αυτό θα σταματήσει να δίνει το άλλοθι των τρομοκρατικών ενεργειών που επικαλείται η τουρκική ηγεσία και τα πράγματα θα οδηγηθούν πιο εύκολα στο επιθυμητό για τους Κούρδους αποτέλεσμα. Ίσως μ’ αυτόν τον τρόπο διεκδικήσουν πολλά και πετύχουν ακόμη περισσότερα.

Άλλωστε το σύνθημα του ήταν “THE CALL FOR A NEW LIFE” και αυτή η νέα ζωή απευθύνεται σε όλους τους Τούρκους πολίτες που επιτέλους πρέπει να αφυπνιστούν και να ανακαλύψουν την ελευθερία και την ισότητα. Για την ιστορία, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς είναι η πρώτη προσωπικότητα που πολιτικοποίησε το Κουρδικό ζήτημα και έλαβε περίπου 1 εκατομμύριο ψήφους περισσότερες σε σχέση μ’ αυτές που είχε λάβει το Φιλοκουρδικό κόμμα τον προηγούμενο Μάρτιο.