Για μια ακόμα φορά η Αμερικανική πολιτική σκηνή απέδειξε ότι μπορεί. Απέδειξε ότι υπάρχει διάθεση να υπερκεραστούν τα όποια ιδεολογικά εμπόδια και τακτικισμοί για το καλό της χώρας.

Το Κογκρέσο συμφώνησε, επί της αρχής τελικά και ψήφισε έναν βασικό προϋπολογισμό. Παρόλο που κάποια θέματα μετατέθηκαν για την επόμενη χρονιά, όπως το ObamaCare και η συνταγματική κατοχύρωση του βασικού μισθού, αυτήν την φορά δεν «άνοιξε ρουθούνι». Ούτε αναστολή λειτουργίας κρατικών φορέων, ούτε φόβοι για κρίση χρέους  και γενικά καθόλου φόβος για επερχόμενη οικονομική καταστροφή. Οι Αμερικάνοι είναι αριστεροί είτε κεντρώοι είτε δεξιοί πολιτικοί εξτρεμιστές αποφάσισαν ανακωχή, προς το παρόν.

Ναι τα πράγματα βελτιώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά αυτό δεν είναι και δόγμα. Οι Ρεπουμπλικάνοι και ειδικά οι Γερουσιαστές του TeaParty, ακόμα προσπαθούν να μπλοκάρουν με ότι μέσο διαθέτουν την πολιτική του Obama αλλά μάλλον δεν έχουν και αρκετή επιτυχία. Διότι εάν και οι ακραίες φωνές είναι ενισχυμένος εντός των συντηρητικών, υπάρχει ακόμα μια μετριοπαθείς μεταρρυθμιστική κεντρώα ομάδα που βάζει τα δυνατά της, προκειμένου να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει και οι δικοί μας πολιτικοί ταγοί να λάβουν ως παράδειγμα.

Οι εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και η Κυβέρνηση Obama έχει πολύ δρόμο να διανύσει, όμως το πράττει αργά και σταθερά.

Μας ενδιαφέρει όμως. Ναι μας κόπτει και μάλιστα υπερβολικά, διότι η οποιαδήποτε οικονομική μεταβολή στις ΗΠΑ θα επηρεάσει αρνητικά ή θετικά την παγκόσμια οικονομία, συνεπώς και την Ελλάδα.

Πάντα ήμουν στο κέντρο των επικρίσεων από φίλους και συγγενείς, για το έντονο ενδιαφέρον για τα Αμερικανικά πολιτικά τεκταινόμενα. Όμως αυτό που δεν μπορούν να κατανοήσουν είναι ότι η «Δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά κάνει καριέρα στο εξωτερικό».

Αυτό που θαυμάζω είναι η λειτουργία της Δημοκρατίας στην Δύση, όπου δεν υπάρχουν κομματικές γραμμές, όπου Πρωθυπουργοί δεν απειλούν με πρόωρες εκλογές, όπου ναι μεν υπάρχουν τακτικισμοί αλλά υπάρχει πάνω από όλα η αγάπη για την χώρα, που η τήρηση των νόμων δεν είναι Χριστουγεννιάτικο θαύμα, όπου πολιτικοί και προβεβλημένα πρόσωπα δεν τυγχάνουν ασυλίας.

Αυτά δεν πρόκειται να συμβούν ποτέ στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας, και εάν συμβούν θα πρέπει να έχει αλλάξει το μαγνητικό πεδίο της Γης.