Εδώ και δύο εβδομάδες, οι πολιτικές εξελίξεις μοιάζουν με ένα εκτεταμένο trailer της γνωστής σειράς «Ηοuse of Cards». Σαν να υπάρχει μία κρυφή συμφωνία του Μεγάρου Μαξίμου με την Netflix για ένα εκτεταμένο prelaunching της τέταρτης σεζόν. Σκεφτείτε το.

Ωστόσο και σε αυτό, είμαστε κάπως ανοργάνωτοι. Το κάνουμε λάθος. Είναι σαν να είμαστε καταδικασμένοι να έχουμε ακόμα και το House of Cards που μας αξίζει. Ανοργάνωτο, με ίντριγκες μέν, κακοπαιγμένες, δε.

Εξηγούμαι.

Πριν από μία εβδομάδα, η εφημερίδα «Το Βήμα» αποκάλυψε πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε 4 μυστικές συναντήσεις με τον -κατά κόσμο- αντίπαλό του, εκδότη του Βήματος, Σταύρο Ψυχάρη. Δεν είναι μόνο το άκουσμα της είδησης που σοκάρει, αλλά η συνειδητοποίησή της. Πώς μπορεί ένας πολιτικός που χρησιμοποίησε στο παρελθόν βαρύτατες εκφράσεις κατά της «διαπλοκής», κηρύσσοντας της μάλιστα «πόλεμο» να συναντιέται μαζί, πολλώ δε μάλλον, να της ζητάει και «χάρες;»

O Frank Underwood, σε κάθε περίπτωση δολοπλοκίας, έχει πάντα μία σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού του: Πως να γίνουν όλα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην γίνουν αυτά φανερά. Κάτι τέτοιο, προφανώς θέλει -εκτός από εξυπνάδα και μαεστρία- και ικανούς συνεργάτες. Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως διάλεξε τον φωστήρα Καρανίκα για να τον βοηθήσει στη διαχείριση τέτοιων ραντεβού. Ίσως η επιλογή δεν είναι τυχαία, εάν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δει από κοντά και την Ελένη Μενεγάκη.

Βέβαια, ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να δώσει στην υποκρισία θεσμικό μανδύα, φτιάχνοντας ένα ολόκληρο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και πληρώνοντας έναν ολόκληρο μισθό υπουργού για αυτό, παρά το γεγονός πως στις προθέσεις του ήταν να χαρίσει τηλεοπτικές άδειες και χρέη σε εκδότες, αντί πολιτικής υποστήριξης. Ποτέ δεν γνώριζε πως θα το «κακό» θα τον βρει από μια γάτα Ιμαλαϊων.

Η συνέχεια των παραλληλισμών της γνωστής αμερικανικής σειράς με την ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κρατάει ώρες, ωστόσο ούτε εγώ αντέχω να γράφω πολλά, ούτε εσείς να τα διαβάζετε. Αρκούν μερικά ακόμα σημεία, που δείχνουν πως η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να στήσει σωστά ούτε τις δολοπλοκίες της:

Ο Αλέξης Τσίπρας έταξε πολλά πράγματα. Ένα από αυτά ήταν και »η κατάργηση του στρατού των μετακλητών υπαλλήλων, που εξέθρεψαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ». Προφανώς και δεν το τήρησε, ούτε για τα μάτια των ψηφοφόρων του, καταναλώνοντας πολιτικό κεφάλαιο δίχως λόγο. Τουλάχιστον ο κ. Underwood, σε επίπεδο πολιτικής δράσης δεν έχει αποδειχθεί, μέχρι την τέταρτη σεζόν, κωλοτούμπας: Καταναλώνει πολιτικό κεφάλαιο με το σταγονόμετρο και δίνει ό,τι πρέπει, εκεί που πρέπει, γιατί ξέρει τι τον περιμένει. To τελευταίο δεν είναι spoiler. Eίναι realpolitik. Mέχρι και στις ταινίες συμβαίνει, αλλά όχι στην Ελλάδα, όπως όλα δείχνουν.

Σήμερα (6/3) το Βήμα δίνει στο φως και άλλες πληροφορίες. Την εμμονή για απομάκρυνση του Γιάννη Πρετεντέρη από τα ΝΕΑ, τα ραντεβού με τους κ. Γιάννη Αλαφούζο και Δημήτρη Γιαννακόπουλο και άλλες, ενδιαφέρουσες ιστορίες, με νέες γάτες αυτή τη φορά. Ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύει κάθε μέρα που περνά, πως όχι μόνο δεν είναι παντοδύναμος, όπως κάποιοι τον παρουσίαζαν μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά είναι αδύναμος να διαχειριστεί τις εύκολες καταστάσεις. Γιατί εάν δεν μπορεί να διαχειριστεί τις διαρροές των συναντήσεών του, τότε πως μπορεί να διαχειρισθεί μια χώρα;

Όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ούτε καν στο υπουργικό σου και αναγκάζεσαι να μαζεύεις κινητά σε σακούλα πριν την σύσκεψη σαν τον Λυκειάρχη, καλύτερα να κάτσεις σπίτι και να δεις House of Cards. Ισως βοηθησει. Τουλάχιστον, στην εθνική μας τύφλωση και αποβλάκωση, δικαιούμαστε ένα ελληνικό House of Cards αντάξιο των προσδοκιών μας.