Στο Allwrite με όσα μέσα και χρόνο διαθέτουμε προσπαθούμε να δημοσιεύουμε ό,τι θεωρούμε ενδιαφέρον και πρωτότυπο, καθώς και να ψάχνουμε τα πράγματα σε βάθος, με στόχο να δίνουμε στους αναγνώστες μας όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση για τα ζητήματα που καλύπτουμε.

Γι’ αυτό και όταν διάβασα αυτή την είδηση  θεώρησα απαραίτητο να μιλήσουμε με την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υπηρεσιών προς Πολίτες και Φορείς της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, κα Θεοδώρα Κατσιβαρδάκου. 

Έτσι, λοιπόν, ανατέθηκε στην συντάκτρια του site μας, Ελένη Γκρήγκοβιτς, να απευθύνει τις παρακάτω ερωτήσεις, οι οποίες συναποφασίσθηκαν από την συντακτική ομάδα, στην κ. Κατσιβαρδάκου:

  • Μπορείτε να μας δώσετε κι άλλα παραδείγματα που τροποποιήθηκαν διαφημίσεις για παρόμοιους λόγους;
  • Θεωρείτε πως το ίντερνετ και ειδικότερα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης συνέβαλαν στο να διογκωθεί το ζήτημα;
  • Τι έχετε να πείτε σε όσους κρίνουν την αντίδραση της Γ.Γ.Ι.Φ. υπερβολική;
  • Υπάρχει περίπτωση η απόφαση να μην εφαρμοστεί; Αν ναι, τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;
  • H Seat, το 2005, είχε δημιουργήσει σάλο στην Ισπανία με τη διαφήμιση για την προώθηση του νέου της μοντέλου, μέσα από μια σκηνή που άφηνε έντονα σεξουαλικα υπονοούμενα. Η διαφήμιση δεν αποσύρθηκε. Εδώ γιατί συμβαίνει αυτό;
  • Μήπως στην Ελλάδα είμαστε πολύ αυστηροί σε τέτοια θέματα; Μήπως η διαφήμιση τελικά δεν πρέπει να μπαίνει σε νόρμες «πολιτικής ορθότητας»;

Η απάντηση που πήραμε από την κυρία Κατσιβαρδάκου ήταν η εξής, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει off the record πως οι ερωτήσεις μας είναι «προβοκατόρικες»:

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων προσέφυγε στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας το οποίο είναι όργανο των ίδιων των διαφημιστών με αποστολή τον έλεγχο εφαρμογής του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης – Επικοινωνίας. Επιχειρηματολογήσαμε και πείσαμε ότι υπάρχει παράβαση του Κώδικα και ότι στο πλαίσιο της αυτορρύθμισης και αυτοδέσμευσης του κλάδου η φράση πρέπει να τροποποιηθεί. Για περισσότερα σας παραπέμπουμε τόσο στην απόφαση του ΣΕΕ όσο και στο δελτίο τύπου της ΓΓΙΦ.

Το Allwrite.gr, όντας πάντα ανοιχτό στην πολυπρισματικότητα και στην ελεύθερη άποψη είναι ακόμα ανοιχτό σε σαφείς απαντήσεις για την απόφαση της Γ.Γ Ισότητας Φύλων , εφόσον οι αρμόδιοι θελήσουν να μας αναλύσουν το σκεπτικό πίσω από την προσφυγή της Γενικής Γραμματείας.

 Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε η Γ.Γ Ισότητας Φύλων εδώ.