Λίγους μήνες πριν τον απρόσμενο θάνατό του, ο πρόεδρος της ΜΚΟ Praxis, Τζανέτος Αντύπας είχε σκεφτεί μία ιδέα: Να καταγραφούν σε ένα βιβλίο ιστορίες ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων που έφτασαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της μεγάλης προσφυγικής κρίσης το 2015. Την ιδέα αυτή έκανε πράξη μία ταλαντούχα συγγραφέας, που ταυτόχρονα εργάζεται και ως αστυνομικός της ΕΛ.ΑΣ.

Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, μετά από την έκδοση 2 πετυχημένων παιδικών βιβλίων με τίτλο «Μια Ζαχαρένια Συνταγή» και «Ο Τυροκοφτερός«, αποφάσισε να δώσει σάρκα και οστά στην ιδέα του Τζανέτου Αντύπα και να καταγράψει 12 ιστορίες παιδιών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.

«Δεν μπορώ να ξεχωρίσω καμία ιστορία», μας είπε όταν την συναντήσαμε και την ρωτήσαμε αν υπάρχει κάποια περίπτωση που ξεχωρίζει από το βιβλίο της με τίτλο «Μέσα από τα Μάτια τους«. Η Φωτεινή γνώρισε πολλά παιδιά που φιλοξενούνταν στους ξενώνες της Praxis συνομίλησε μαζί τους και κατέγραψε την περιπέτειά τους.


«Με εξέπληξε το πως σε κοιτούσαν αυτά τα παιδιά», είπε και προσέθεσε: «Κάθε φορά που τα κοίταζες, έβλεπες μια εναλλαγή φόβου αλλά και ελπίδας». Είναι παιδιά που έχουν όρεξη για μάθηση και πολλά όνειρα, όπως μας διηγήθηκε η Φωτεινή, ενώ τα περισσότερα έχουν ήδη αρχίσει να μαθαίνουν ελληνικά και αγγλικά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου αποφασίζει να ασχοληθεί με παιδικές ιστορίες. Τα προηγούμενα δύο βιβλία της απευθύνονται κατ’εξοχήν σε παιδιά και έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Όπως μας είπε η ίδια θα συνεχίσει το ταξίδι στον κόσμο του παιδικού βιβλίου μέσα από 3 νέες ιδέες που προετοιμάζει αυτό το διάστημα. Η μία, είναι η υπόσχεση που έδωσε στην μικρή Μυρτώ να γράψει ένα βιβλίο για την ιστορία της, που μαθεύτηκε σε όλη την Ελλάδα πριν 3 χρόνια.

Το βιβλίο «Μέσα από τα Μάτια τους» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοκεκδοτική σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Μπορείτε να το αγοράσετε εδώ.