Πριν από περίπου τρία χρόνια, το 2014, η έννοια της ρομποτικής έγινε ευρέως γνωστή στην Ελλάδα, μέσα από ένα μη κερδοσκοπικό, φιλεκπαιδευτικό σωματείο από την Θεσσαλονίκη. Η eduACT κατόρθωσε, φέρνοντας στην χώρα μας τον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής FIRST LEGO League, που γίνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, να αναδείξει πως όταν η μάθηση συνδυάζεται με το παιχνίδι τότε το αποτέλεσμα είναι μαγικό.

Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια διεξαγωγής ο διαγωνισμός ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, μοίρασε ρομποτικά ταξίδια στο εξωτερικό, συγκινήσεις σε χιλιάδες παιδιά και εκπαιδευτικές καινοτομίες. Κύπρος, Βουλγαρία, Ξάνθη, Αθήνα ο διαγωνισμός ορίζει συνεχώς νέους σταθμούς, μοιράζοντας νέες εμπειρίες.

Η ανοδική πορεία του διαγωνισμού δείχνει την τεράστια ανταπόκριση του κόσμου! Διαγωνισμός 2013-2014, 32 ομάδες, 300 παιδιά, 100 εθελοντές, 4.000 επισκέπτες

Διαγωνισμός 2014-2015, 52 ομάδες σε Ελλάδα, 1000 παιδιά, 200 εθελοντές, 7.000 επισκέπτες

Διαγωνισμός 2015-2016, 72 ομάδες σε Ελλάδα, 1400 παιδιά, 300 εθελοντές, 10.000 επισκέπτες.

O Γιώργος Ψωμιάδης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας της eduACT δήλωσε:

«Αυτό που κάνει το First Lego League κάτι παραπάνω από έναν απλό διαγωνισμό ρομποτικής είναι το γεγονός ότι καταφέρνει και στοχεύει σε κάποιες βασικές αναγκαιότητες όσον αφορά την εκπαίδευση των παιδιών και την διαμόρφωση των προσωπικών χαρακτηριστικών του που θα το βοηθήσουν στο επαγγελματικό του μέλλον. Πως μπορείς να κάνεις ένα παιδί να αναπτύξει την επιθυμία για μάθηση, για έρευνα, για ευρηματικότητα; Συνδέοντας την με κάτι το οποίο είναι προσιτό και διασκεδαστικό στο ίδιο, το παιχνίδι. Μέσα στο πλαίσιο του διαγωνισμού τα παιδιά μαθαίνουν να προγραμματίζουν ρομπότ, να χρησιμοποιούν την κριτική τους σκέψη για να συλλάβουν μια ιδέα επάνω στο θέμα του διαγωνισμού, και το σημαντικότερο μαθαίνουν να λειτουργούν στο πλαίσιο μιας ομάδας. Η έννοια της συνεργασίας για την επίτευξη του στόχου, και τα ηγετικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύονται μέσα από αυτή τη διαδικασία αποτελούν θεμέλια των επαγγελματικών του χαρακτηριστικών στο μέλλον. Δίνοντας στα παιδιά τα ερεθίσματα που είναι απαραίτητα για να αντιληφθούν την κλίση τους, τους προσφέρεις την ευκαιρία να εξερευνήσουν ταλέντα που δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι έχουν. Για αυτό ακριβώς η ρομποτική αποτελεί το μέσο για τον λόγο που αυτός ο διαγωνισμός έχει γνωρίσει τόσο μεγάλη επιτυχία.»

Η Θεσσαλονίκη ήταν μόνο η αρχή, ενώ η Κύπρος και η Βουλγαρία αποτέλεσαν σημεία αναφοράς στην πορεία του διαγωνισμού. Τον Οκτώβρη του 2016 ένα φιλόδοξο εγχείρημα με το όνομα S.T.E.A.M yourself with FLL, ξεκίνησε στην πόλη της Ξάνθης, με την υποστήριξη της Αμερικάνικης Πρεσβείας και σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Γωνιά Ξάνθης. (Science,Technology, Engineering, Arts & Mathematics – S.T.E.A.M.), συνδυάζονται σε ένα πρόγραμμα για νέους ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν δεξιότητες και να γευτούν το μέλλον της μάθησης σε όλες της τις διαστάσεις. Μέσα από δύο φάσεις διδασκαλίας, ενήλικες εκπαιδεύονται, ώστε να γίνουν μέντορες – εκπαιδευτές, με τη σειρά τους σε παιδιά μικρότερης ηλικίας κάνοντας έρευνες σε πραγματικά προβλήματα της ζωής, όπως το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων, την ανακύκλωση, την ενέργεια, και έχοντας την πρόκληση να βρούνε μία λύση που σχεδιάζει, χτίζει και προγραμματίζει ένα ρομπότ χρησιμοποιώντας τα LEGO MINDSTORMS. Τα παιδιά που θα εκπαιδευτούν θα πάρουν μέρος στον διαγωνισμό FIRST LEGO LEAGUE

Με θέμα Animal Allies, ο φετινός διαγωνισμός αναμένεται στις 11-12 Μαρτίου να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο!

Οι εγγραφές είναι ανοιχτές! Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://firstlegoleague.gr/