Κάθε φορά που αρνούμαι να κλείσω τα δεδομένα μου στο κινητό, συνειδητοποιώ πως δεν είναι εθισμός, αλλά εξέλιξη. Κάποτε στέλναμε μηνύματα και κάναμε αναπάντητες σε γραμμές, τώρα τα κάνουμε σε εφαρμογές και χρειαζόμαστε το internet. Πρωτοπόρος στην εξέλιξη της επικοινωνίας μετά τη δημιουργία του Web 2.o στάθηκε το Facebook, το πρώτο ολοκληρωμένο κοινωνικό μέσο, που ακόμα καλά κρατεί.

Τo Facebook, λοιπόν, έγινε μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στον κόσμο, επεκτάθηκε και τίποτα δεν κλονίζει την πρωτοκαθεδρία του. Πού και πού, όμως, εμφανίζονται μερικά σύννεφα σε αυτή τη σχέση χρηστών – επιχειρήσεων. Τα τελευταία σύννεφα φαίνεται να είναι δύο: ο κόσμος δε μοιράζεται, ο κόσμος κάνει στροφή στο Snapchat. Κι ενώ ο αλγόριθμος του Facebook ξανά, ξανά, ξανά αλλάζει, προκειμένου να λύσει το σύννεφο 1, το πρόβλημα με την ιδιωτικότητα παραμένει.

Και κάπου εδώ έρχεται η παρακάτω είδηση από τους NY Times:


«To Facebook μέσω του Messenger ετοιμάζει secret conversations («κρυφές συνομιλίες») με end-t0-end encryption (ο όρος που θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά είναι «πλήρης κρυπτογράφηση») ακόμα και για την ίδια εταιρεία. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι αυτού του είδους οι συνομιλίες, θα μένουν πραγματικά απόρρητες. Πρόκειται για μια προαιρετική επιλογή, αφού τα μηνύματα λόγω του τρόπου κρυπτογράφησης τους θα μπορούν να διαβάζονται μόνο σε μία συσκευή.»


Όπως έγραψε στην προσωπική του σελίδα ο David Marcus (Αντί-πρόεδρος της εταιρείας), «[…]το να προσφέρουμε περισσότερους τρόπους στους ανθρώπος για να διαμοιράζονται με ασφάλεια είναι ένα σημαντικό σημείο για να κάνουμε τον κόσμο πιο ανοικτό και συνδεδεμένο[…]»

Η δυνατότητα αυτή θα είναι αρχικά διαθέσιμη σε συγκεκριμένους χρήστες σε beta (δοκιμαστική) μορφή. Πρόκειται για μια ακόμη παραπάνω δυνατότητα ευκολίας στην επικοινωνία μέσω της εφαρμογής. Άραγε το Facebook θα καταφέρει να σταθεροποιήσει την αίγλη του με αυτές τις κινήσεις ή σιγά σιγά έρχεται η κατιούσα;

*Αν κάποιος θέλει να μάθει περισσότερα για την τάση διαμοιρασμού στο Snapchat, εδώ θα βρει μια πολύ καλή έρευνα.