Πόσο ενδιαφέρον θα ήταν εάν μερικοί νέοι από όλη την Ευρώπη έπαιρναν τις τύχες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χέρια τους; Σίγουρα αρκετά, αλλά μάλλον αυτό το σενάριο είναι απλά ένα όνειρο. Ή μήπως όχι;

Μία ομάδα φοιτητών από την Αθήνα αποφάσισε να κάνει αυτή την ιδέα πράξη, δίνοντας την ευκαιρία σε πάνω από 200 φοιτητές από όλα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης να συμμετάσχουν σε μία προσομοίωση των θεσμών και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας «ρόλους» σημερινών ηγετών και διπλωματών των χωρών μελών της Ένωσης.


Το «EuroSimulationAthens 2016» είναι μια προσομοίωση των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διοργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά στην Αθήνα και αποτελεί μια προσπάθεια γνωριμίας και εξοικείωσης νέων ατόμων, ιδιαίτερα φοιτητών των νομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιστημών με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να συνδυάσει την θεωρητική γνώση με την πρακτική εφαρμογή και εμπειρία.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στο Ίδρυμα Ευγενίδου από την Πέμπτη 10 Μαρτίου μέχρι και την Κυριακή 13 Μαρτίου 2016. Οι συμμετέχοντες στις συνεδριάσεις θα κληθούν να υποδυθούν τους εκλεγμένους ευρωβουλευτές, τους Πρωθυπουργούς, και τους Υπουργούς Εξωτερικών των κομμάτων και των χωρών που θα αντιπροσωπεύουν και να παράγουν μέσω της λεγόμενης «Συνήθους Νομοθετικής Διαδικασίας» (exco-decision) τις Αποφάσεις, τους Κανονισμούς και τις Οδηγίες που εφαρμόζονται στα κράτη και επηρεάζουν τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν είσαι φοιτητής και επιθυμείς να δηλώσεις συμμετοχή στο Eurosimulation Athens, μπορείς να συμπληρώσεις την αίτηση σου στον παρακάτω σύνδεσμο.