Γεμάτα όλα τα ρημαγμένα σοκάκια της πόλης του Τακλομπάν από πτώματα που προσεγγίζουν τον αριθμό των 1774 νεκρών σύμφωνα με τον επίσημο προϋπολογισμό. Η πόλη αυτή των 220.000 κατοίκων είναι η πιο χτυπημένη από τον τυφώνα. Μία σκηνή χάους επικρατεί, όταν όλα τα σπίτια έχουν εντελώς καταστραφεί, οι δρόμοι έχουν ρημάξει, ερείπια πια έχουν γίνει όλα: τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, η πόλη ολάκερη.

 Η αποκατάσταση της τάξης του Τακλομπάν είναι μία από τις κύριες αρμοδιότητες και προτεραιότητες πια των αρχών, αφού ο Γολγοθάς του τυφώνα πέρασε.

Είναι σημαντικό λοιπόν, πρώτα απ’ όλα, η δημιουργία μιας οργανωμένης ομάδας η οποία θα είναι υπεύθυνη να συγκεντρώσει τα πτώματα, να φέρει φαγητό και γενικά να βάλει τέλος σε αυτή την λεηλασία.

 Είναι γεγονός πως η πλειοψηφία των διασωθέντων δεν έχει πια ούτε νερό, ούτε τροφή, ούτε φάρμακα. Μα αυτό πλέον στις μέρες μας δεν αποτελεί πρόβλημα αφού η Αμερική βρίσκεται πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος. Έτσι, αεροπλανοφόρα Τζωρτζ Ουάσινγκτον και πλοία του αμερικανικού ναυτικού σαλπάρουν την Δευτέρα της 11ης Νοεμβρίου στο λιμάνι του Χονγκ Γκονγκ, ώστε να φτάσουν πιο γρήγορα από εκεί στις Φιλιππίνες, για να μεταφέρουν τροφή, νερό και ιατρικό εξοπλισμό. Απέναντι στο ύψος του κατακλυσμού αυτού, πολλές χώρες και οργανισμοί, μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση, προσφέρουν την οικονομική αλλά και υλική βοήθειά τους η οποία θα είναι αναγκαία για αρκετά χρόνια.

 Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, λιγότερο από 300 εκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν για να προωθηθεί ένα σχέδιο δράσης, το οποίο θα επικεντρώνεται στην τροφή, την υγεία, την εξυγίανση του περιβάλλοντος, τα καταφύγια, την αποκατάσταση των ερειπίων, καθώς επίσης και στην προστασία των πιο ευάλωτων «θυμάτων».

 Να σημειώσω σε αυτό το σημείο, ότι ανάλογη κρίση έχουμε να δούμε από το 2009 ύστερα από την καταστροφή στην Αϊτή! Είναι αρκετά σκληρό να έρχεται ο άνθρωπος με τέτοιες τραγωδίες που τον σημαδεύουν συναισθηματικά. Είναι χρέος όλης της Διεθνής Κοινότητας να βοηθήσει με κάθε κόστος την Κυβέρνηση στις Φιλιππίνες προκείμενου να διαχειριστούν ότι έχει απομείνει. Ας ελπίσουμε να μην ζήσει ο κόσμος ανάλογη τραγωδία στο μέλλον….