Η Ελένη Ανδρεάδη επιστρέφει με τη νέα σειρά «Πράκτορες του Πλανήτη: Η εκδίκηση του Πουφ», η συνέχεια του πρώτου βιβλίου «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη» το οποίο εκλέχθηκε σε τρεις υποψηφιότητες βραβείων παιδικού βιβλίου. Μέσα από ένα έξυπνο και καινοτόμο εικονογραφημένο παραμύθι η Ελένη Ανδρεάδη καλεί τους μικρούς μας φίλους να σώσουν τον κόσμο με στόχο προπάντων την περιβαλλοντική ενσυναίσθηση.

 Aξιοθαύμαστη η ανακύκλωση αυτής της όμορφης ιδέας, αφού οι Πράκτορες είχαν ξεκινήσει το 2009 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός για το περιβάλλον και την εκπαίδευση σε παιδιά δημοτικού. Πως γεννήθηκε για εσάς η ανάγκη για μετάδοση από κάτι οργανωτικό και μαζικό σε κάτι δημιουργικά καλλιτεχνικό όπως είναι η συγγραφή βιβλίων καθώς και η εικονογράφηση τους.

Το δημιουργικό υπήρχε εξαρχής, από την άποψη οτι είχα γράψει το υλικό της ύλης για το βιβλίο που εφαρμοζόταν στην τάξη την πρώτη πιλοτική χρονιά που έτρεξε το πρόγραμμα στα σχολεία. Ήταν ουσιαστικά αυτό που μετά έγινε το πρώτο βιβλίο, όταν θέλησα να απευθυνθώ και σε μεμονωμένα παιδιά, που μπορεί να μην καταφέρναμε να βρεθούμε στο σχολείο τους.

Γιατί μυστικοί πράκτορες;

Ήθελα να βρω ένα τρόπο να γίνει η περιβαλλοντική εκπαίδευση ένα παιχνίδι υιοθέτησης ρόλων και γνωρίζω απο τον μικρό μου αδερφό ότι οι πράκτορες αρέσουν στα παιδιά ιδιαίτερα – αγόρια και κορίτσια. Και κρύβει και την πραγματικότητα δηλαδή: ότι όλοι θα έπρεπε να είμαστε πράκτορες για να σώσουμε τον πλανήτη. Όχι μυστικοί αναγκαστικά. Καλύτερα φωναχτοί πράκτορες…

Πόσο εύκολο ήταν να προκύψει η εικονογράφηση του;

Ήταν μια αβίαστη διαδικασία διότι συνεργάστηκα με τον ταλαντούχο εικονογράφο Στέφανο Κολτσιδόπουλο και είχαμε απόλυτη σύμπνοια απόψεων για το πως θέλαμε είναι το αποτέλεσμα.

Γιατί επιλέξατε να βγάλετε δεύτερο βιβλίο βασισμένο πλέον σε μια σειρά παιδικών βιβλίων;

Η ανταπόκριση των παιδιών ήταν ενθουσιώδης. Μου ζήτησαν και άλλες αποστολές, και η αλήθεια είναι ότι ο πλανήτης μας τις χρειάζεται.

Πείτε μας για ένα παιδικό βιβλίο που δεν έχετε γράψει εσείς και θα θέλατε να το είχατε γράψει.

Ότι γράφει κανείς, αν είναι αληθινό, προκύπτει από τα βιώματα του και από το ποιος είναι. Δεν μπορώ να φανταστώ να ήθελα να είναι δικό μου κάτι ξένο. Αλλά αν εννοείτε ποιο παιδικό βιβλίο με συγκλόνισε τα τελευταία χρόνια θα έλεγα το Wonder της R.J.Palaccio.

Όταν ήσασταν παιδί, ποιο βιβλίο ήταν το αγαπημένο σας και γιατί;

Μου άρεσε πολύ ο Μικρός Πρίγκηπας. Αυτό το τριαντάφυλλο στον πλανήτη του, ακόμα και σήμερα όταν βλέπω τριαντάφυλλο το σκέφτομαι.

Τι σας κέρδισε στο παιδικό βιβλίο; Τι θεωρείτε ότι εκφράζει στον κόσμο των γραμμάτων;

Ένα καλό βιβλίο, σαν το Wonder ή τον Μικρό Πρίγκηπα που αναφέρω, διαβάζεται από παιδιά και ενήλικες. Από αυτή την άποψη δεν θεωρώ ότι εκφράζει κάτι περισσότερο ή λιγότερο από ένα καλό βιβλίο για ενήλικες. Το πρώτο βιβλίο που έγραψα ποτέ ήταν για ενήλικες και βρέθηκε στις βραχείες λίστες ενός διαγωνισμού στην Αγγλία. Δεν το έχω εκδόσει ακόμα, και έχω και άλλα βιβλία κρυμμένα στο συρτάρι μου. Μια μέρα αποφάσισα να γράψω κάτι άλλο, με ένα θέμα πιο «παιδικό». Δεν θα ήθελα να περιοριστώ σε ένα μόνο είδος για πάντα, αν και τώρα με διασκεδάζει πολύ αυτό που κάνω.

praktoles-planitiΈχει πιστεύετε παιδαγωγικό χαρακτήρα;

Τα δικά μου βιβλία σίγουρα καθώς μιλούν για περιβαλλοντικά προβλήματα. Προσπαθώ όμως να μην υπάρχει καθόλου διδακτισμός στην αφήγηση, να υπάρχει σεβασμός για τον αναγνώστη, και πάνω απο όλα το βιβλίο να είναι διασκεδαστικό. Να μην διαφέρει απο ένα άλλο βιβλίο που δεν έχει καθόλου παιδαγωγικό χαρακτήρα ως προς την θελκτικότητα του.

Έχει το παιδικό βιβλίο μέλλον στην εποχή της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών;

Οι ιστορίες πάντα θα έχουν θέση στη ζωή μας. Και ο κόσμος θα θέλει πάντα να καταναλώνει ιστορίες με διαφορετικούς τρόπους – με κανονικά βιβλία, ηλεκτρονικά, e-book, app… To 2015 είδαμε την πρώτη πτώση στις πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων. Δεν μπορούσε να το προβλέψει κανείς αυτό. Προσωπικά, δεν πιστεύω οτι θα εξαφανιστούν ποτέ τα παιδικά βιβλία, αν και μπορεί να αλλάξουν μορφή στο μέλλον σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.

Θα υπάρξει και επόμενο βιβλίο;

Ναι! Την άνοιξη κυκλοφορεί το επόμενο και δεύτερο βιβλίο στη σειρά Πράκτορες του Πλανήτη.