Στις 15/9, για άλλη μια φορά δημοσιογράφοι έγινας στόχοι επίθεσης.

Στη Χίο πραγματοποίηθηκε μία πορεία κατοίκων περίπου 300 ατόμων, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο προσπάθησαν να εκφράσουν την ανησυχία τους για τους προσφυγές και μετανάστες που φιλοξενούνται τον τελευταίο καιρό στο νησί. Ωστόσο, λίγο αργότερα κάποια άτομα με αμφιλεγόμενη πρόθεση  κατάφεραν να χωθούν ανάμεσα στον κόσμο και να επιτεθούν σε συναδέλφους μας που εκείνη την ώρα απλώς βρίσκονταν εκεί για να καταγράψουν την πορεία και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του ρεπορτάζ. Παρότι η παρουσία της αστυνομίας και των ΜΑΤ ήταν ισχυρή, δεν φάνηκε αρκετή ώστε να προστατεύσει τους εργαζόμενους. Έφτασαν μάλιστα, στο σημείο να σπάσουν τον κλοιό των ΜΑΤ και να επιτεθούν στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν πίσω από την αστυνομία για ευνόητους λόγους.

Συγκεκριμένα, ο συνάδελφος  Γιάννης Στέβης, με πολυετή εμπειρία του στον χώρο και μάλιστα μέλος της ΕΣΗΕΑ, έπεσε θύμα επίθεσης από άλλον πολίτη που όπως προκύπτει βρίσκεται πάντα μπροστάρης σε πορείες ακροδεξιών ομάδων. Όπως μας είπε ο κύριος Στέβης, ο συγκεκριμένος κύριος συχνά εμπλέκεται σε τέτοιες φασαρίες. Παράλληλα, έχει στοχοποίησει πολλές φορές τον ίδιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα ρεπορτάζ στο astraparis.gr που αφορούν το προσφυγικό ζήτημα, παρότι ο ίδιος παρουσιάζει τα θέματα με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και βασισμένο στα ανθρωπιστικά ιδεώδη. Ο κ. Στέβης χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείου του νησιού. Επίσης, την κάμερα που χρησιμοποιούσε για να καταγράψει τα γεγονότα, ο δράστης την άρπαξε και την παρέδωσε μόνο στον υπασπιστή που βρίσκονταν εκεί κοντά.

Η αρχή έγινε όταν ο δημοσιογράφος από το politischios.gr, Παντελής Φύκαρης, δέχθηκε φραστική επίθεση από τον ίδιο. Εκείνη την ώρα ο κ. Στέβης, απευθυνόμενος στον αστυνόμο που βρίσκονταν κοντά ζήτησε να γίνει έγκληση επιτόπου ώστε να προστατεύσει τον συνάδελφο του. Όταν και ο ίδιος ο κ. Φύκαρης ζήτησε η αστυνομία να παρέμβει η απάντηση του αστυνομικού ήταν «δεν είναι τώρα η ώρα Παντελή”.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Στέβης, η πορεία ξεκίνησε ειρηνικά με περίπου 300 άτομα, μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε αυτή η ομάδα. Όπως είπε και αργότερα, η ομάδα αυτή με άγριες διαθέσεις, αφού επιτέθηκαν στους δημοσιογράφους έφτασαν μέχρι την πόρτα εισόδου στο κέντρο κράτησης των προσφύγων και μεταναστών. Όπως ήταν φυσικό, και οι άνθρωποι που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας ανησύχησαν. Υπενθυμίζουμε ότι εκεί βρίσκονται και  γυναίκες με μωρά. Στο νησί, φιλοξενούνται περίπου 3000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Και ενώ θα πίστευε κανείς ότι έστω και την υστάτη στιγμή θα παρενέβαινε η αστυνομία, εκείνη έμεινε απαθής.

Μάλιστα, όταν ο κ.Στέβης κατέθεσε μήνυση εναντίον του ανθρώπου που του επιτέθηκε προκαλώντας του σωματικές βλάβες, η απάντηση ήταν να λάβει και εκείνος μηνυτήρια αναφορά επειδή τον όπως ισχυρίζεται η άλλη πλευρά, τον προσέβαλλε όταν τον αποκάλεσε “Χρυσαυγίτη”.

Εντύπωση προκαλεί μάλιστα, ότι η αστυνομία της Χίου συνόδευσε τον ρεπόρτερ Γιάννη Στέβη μέχρι το νοσοκομείο  όταν κατατέθηκε η μήνυση και  θέλησαν να του περάσουν μέχρι και χειροπέδες.

Όπως μας είπε και ο ίδιος, ούτε η Χούντα δεν του είχε περάσει χειροπέδες.

Προβληματισμό, συνεχίζει να προκαλεί το γεγονός πώς ακόμα και 24 ώρες μετά δεν έχει επενέβη κάποιος εισαγγελέας ή άλλη αρμόδια αρχή για το ζήτημα. Παρότι, από καθαρή τύχη δεν έγιναν περισσότερα και σοβαρότερα επεισόδια χθες το βράδυ.

Την ίδια ώρα, πληροφορηθήκαμε ότι αύριο, θα υπάρξει άλλη μια πορεία στο ίδιο σημείο της Χίου για το ίδιο ζήτημα.

Και εδώ τίθεται το εξής ερώτημα: άραγε θα υπάρξει αστυνόμευση που θα προστατεύσει τους πολίτες, τους δημοσιογράφους ακόμα και τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας; Η αστυνομία πλέον έπαθε και έμαθε;  Ή πρέπει να ανησυχούμε ότι ίσως αύριο δεν θα αποφευχθούν τα χειρότερα.

Υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρεται για την προστασία των εργαζόμενων;