Η φράση που χρησιμοποείται στον τίτλο, δεν είναι τυχαία. Είναι το moto μέσα από το οποίο οι ΗΠΑ γνώρισαν τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός μεγιστάνας έγινε γνωστός μέσα από ένα τηλεοπτικό σόου στο οποίο διαγωνίζονταν άνθρωποι που διεκδικούσαν μία υψηλής θέσης εργασία στον όμιλό του, με τον ίδιο να κρίνει ποιος είναι ο καταλληλότερος από όλους. Στην πλειονότητά τους, οι διαγωνιζόμενοι άκουγαν απλά το σήμα κατατεθέν της εκπομπής, αλλά και του ίδιου του Tραμπ: You’re fired!

Προσπαθώντας κανείς να βρει στοιχεία για την ζωή του μελλοντικού προέδρου των ΗΠΑ, πέφτει επάνω σε έναν ορυμαγδό πληροφοριών, που είναι κάπως αλλόκοτες για ένα πρόσωπο που πλέον φέρει μία τεράστια ευθύνη στις πλάτες του.

Γεννήθηκε το 1946 στη Νέα Υόρκη. Φοίτησε στη στρατιωτική Ακαδημία της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, όπου σπούδασε οικονομικά. Ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στον επιχειρηματικό κόσμο στον τομέα του real estate, τη δεκαετία του 1970, με μεγάλες επιτυχίες, αλλά ακόμα πιο παταγώδεις αποτυχίες, καθώς αναγκάστηκε έκτοτε να κηρύξει 4 φορές πτώχευση στις επιχειρήσεις του. Μετά από μερικά χρόνια αδράνειας από την δημόσια ζωή, επέστρεψε την δεκαετία του 1990, αυτή τη φορά ως επενδυτής στο χώρο της ψυχαγωγίας. Λάνσαρε το όνομά του ως brand και το αποκορύφωμα της δημοσιότητας ήταν το περίφημο τηλεπαιχνίδι «The Apprentice».

Βέβαια οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις δεν περιορίστηκαν μόνο εκεί. Ο μέλλων πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει κάνει και αυτό:

Τι μεσολάβησε όμως και ένας εκκεντρικός, δισεκατομμυριούχος τηλεοπτικός αστέρας αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική, πόσο μάλιστα με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ενώ ο ίδιος χρηματοδοτούσε τους Δημοκρατικούς;

Παρά το γεγονός πως ο ίδιος αρνούνταν κάθε εμπλοκή με την πολιτική, δεν ήταν λίγες οι δημόσιες παρεμβάσεις του για ζητήματα εξωτερικής και διεθνούς πολιτικής. Τόσο μέσω συνεντεύξεων όσο και μέσω των ΜΜΕ που άνηκαν στον όμιλο επιχειρήσεων του,ο Tραμπ προσπαθούσε διακριτικά να επηρεάσει το Κογκρέσο και κάθε άνθρωπο που βρισκόταν σε θέση ευθύνης, πάντα δηλώνοντας ξεκάθαρα πως δεν τον ενδιαφέρει η ενασχόληση με την πολιτική. Η πιο χαρακτηριστική του φράση, ήταν το 1998 σε συνέντευξή του στο περιοδικό People:

Εάν ποτέ αποφάσιζα να κατέβω υποψήφιος, θα το έκανα με το Ρεπουπλικανικό κόμμα. Έχει τους πιο χαζούς ψηφοφόρους στη χώρα. Πιστεύουν οτιδήποτε ακούν στο FOX News. Θα μπορούσα να τους λέω ψέμματα και αυτοί να τα πιστεύουν.

Ούτε ο ίδιος δεν θα το πίστευε πως η αποστροφή του αυτή θα γινόταν πραγματικότητα το 2015.

Η δημιουργία του κομματικού μηχανισμού

Ο Ντόλαντ Τραμπ ξεκίνησε να δημιουργεί το προσωπικό του κοινό τόσο μέσω του προσωπικού το brand, αλλά κυρίως μέσω του μικρού κινήματος, των birthers. Επρόκειτο για μια ομάδα πολιτών, ακροδεξιού χαρακτήρα, που άνηκαν στις τάξεις των Ρεπουπλικάνων και που υποστήριζαν πως ο Πρόεδρος Ομπάμα ήταν Άραβας, τρομοκράτης και όχι Αμερικανός πολίτης. Η συγκεκριμένη τάση, που βρισκόταν ακόμα δεξιότερα του συντηρητικού Tea Party στις τάξεις των Ρεπουπλικάνων άρχισε σιγά-σιγά να διογκώνεται και να παίρνει τον χαρακτήρα κινήματος. Ήταν η πρώτη δεξαμενή ψήφων στις οποίες στήριξε την πολιτική του υπόσταση ο Τραμπ.

Πηγαίνοντας πίσω στο 2012, κύρια εκφραστής του εν λόγω κινήματος υπήρξε η υποψήφια Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Σάρα Πέιλιν, η οποία ήταν συνυποψήφια του Tζόν Μακέιν στις προεδρικές εκλογές. Αν και ο ίδιος ο Μακέιν είχε -ακόμα και δημόσια- αρνηθεί τις αιτιάσεις για την καταγωγή του αντιπάλου του Μπαράκ Ομπάμα από εκπροσώπους των Birthers, η Πέιλιν ήταν εκείνη που έριχνε διαρκώς λάδι στη φωτιά με δημόσιες τοποθετήσεις της. Όπως εξομολογήθηκε ο τότε επικεφαλής της καμπάνιας του Μακέιν , Στηβ Σμίντ, ο ίδιος ο Μακέιν είχε συμβουλεύσει την συνυποψήφια του να μην «επενδύσει» στην ανερχόμενη τάση των ακραίων εντός του Ρεπουμπλικανικου κόμματος. Ο Μακέιν, όπως ανέφερε ο Σμιντ, ήταν προβληματισμένος με την ανερχόμενη αυτή τάση στο κόμμα που εκπροσωπούσε και δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να συνδεθεί η υποψηφιότητα του με ακραία στοιχεία.

Τρία χρόνια μετά, το κίνημα αυτό είχε πάρει έκταση ακόμα και μεγαλύτερη του Tea Party, με αρκετά από τα «μέλη» του τελευταίου να στηρίζουν την ακραία ρητορική. Η κομματική βάση που θα αναδείκνυε τον Τραμπ σε υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος είχε δημιουργηθεί, και την εκπροσωπούσαν μια σειρά από στελέχη, όπως η Πέιλιν, που στήριξε εξαρχής την υποψηφιότητα του δισεκατομμυριούχου στην κούρσα για την προεδρία.

 

Το Πολιτικό Στίγμα

Στην πραγματικότητα, το φαινόμενο Trump μπορεί να συγκριθεί με το αντίστοιχο φαινόμενο της Γαλλίας, των Κάτω Χωρών, ακόμη και με άλλους εθνικιστές της Ευρώπης. Όλοι αυτοί οι εθνολαϊκιστές εκφράζουν  αμιγώς εθνική λογική, αντιλαμβάνονται τον εξωτερικό κόσμο ως απειλή, αποφεύγουν την πολυμέρεια και στρέφονται περισσότερο στις πολιτικές προστατευτισμού και απομονωτισμού/εσωστρέφειας. Μια περιχαρακωμένη, ωστόσο, Αμερική σημαίνει περιχαράκωση συνολικά των δυτικών αξιών, ιδίως σε μια εποχή επέκτασης της ρωσικής κυριαρχίας στη μέση Ανατολή, προώθησης του νεοοθωμανικού οράματος εκ μέρους Ερντογάν και επίτασης του δημογραφικού προβλήματος στη Δύση απέναντι στα αναδυόμενα BRICS. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ε.Ε και το ΝΑΤΟ θα είναι τα πρώτα θύματα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι φυγόκεντρες δυνάμεις εντός της Ευρώπης θα ενισχυθούν σε βάρος των πολιτικών ενοποίησης, αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής βαρών. Επίσης, ποιος μπορεί με σιγουριά να αναμένει από τον Trump ως πρόεδρο των ΗΠΑ να τιμήσει το άρθρο 5 του καταστατικού περί αμοιβαίας αμυντικής στήριξης σε μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο 45ος πρόεδρος θα κυβερνήσει έχοντας απόλυτη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο. Θα προτείνει, επίσης, νέο ανώτατο δικαστή της προτίμησής του στο Supreme Court, εξασφαλίζοντας συντηρητική πλειοψηφία για πολλά χρόνια. Μπορεί οι ΗΠΑ να διαθέτουν το πολιτειακό σύστημα με τους ελέγχους και τις αντισταθμίσεις, αλλά και τη θεσμική μνήμη πάνω από δύο αιώνων ώστε να αντέξει μια πολιτικά αντισυμβατική προεδρία Trump. Τι θα γίνει, όμως, με χώρες που δεν διαθέτουν την παράδοση των ΗΠΑ; Πόσο βαριά θα πέσει η σκιά του Trump σε χώρες όπου η δικαστική και η νομοθετική εξουσία κινδυνεύουν να γίνουν υποχείρια του κάθε εθνολαϊκιστή που θα βρεθεί στην εξουσία; Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα τιμωρίας και οργής. Το ίδιο έκαναν οι Βρετανοί, το ίδιο ενδέχεται να κάνουν αύριο οι Γάλλοι. Η Marine Le Pen έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Trump προκαλώντας νευρική κρίση στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ίσως επειδή βλέπουν ότι το ρεύμα της ξενοφοβίας και της αντίθεσης στην παγκοσμιοποίηση κερδίζει έδαφος μεταξύ των απλών ανθρώπων και ότι έτσι μπορεί να συμβεί σύντομα και στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αυτό που συνέβη χθες στις ΗΠΑ. Μένε να δούμε εάν ο νέος Πρόεδρος των Η.Π.Α. θα εφαρμόσει τα όσα ανατριχιαστικά έχει αναγγείλει για την μεταναστευτική πολιτική, αν θα καταγγείλει την διεθνή συμφωνία για της κλιματική αλλαγή, αν θα αναθεωρήσει τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με το Μεξικό και τον Καναδά, αν θα επιβάλει απαγορευτικούς  δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα,  αν θα οδηγήσει τις ΗΠΑ και κατά συνέπεια ολόκληρο τον πλανήτη σε ένα φαύλο κύκλο προστατευτισμού και εμπορικών πολέμων που θα θύμιζαν εποχή μεσοπολέμου. Σε ότι αφορά τα καθ’ ημάς, η  επικράτηση Trump ναι μεν δεν ακυρώνει αλλά, σαφώς, υποβαθμίζει το μήνυμα της παρουσίας Obama στην Αθήνα. Δεν πρέπει μάλιστα να ξεχνάμε ότι ο νέος πρόεδρος, στις λίγες αναφορές του για το ελληνικό πρόβλημα, έδειξε σαφή διάθεση απαγκίστρωσης από την οικονομική κρίση της Ευρώπης. Όχι μόνον κάλεσε τη Γερμανία να ασχοληθεί με τα της Ελλάδας αλλά σχολίασε ότι η χώρα θα έπρεπε να έχει επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα και την επικαλέστηκε, λόγω χρέους, ως παράδειγμα προς αποφυγήν για τις ΗΠΑ.

 

Αυταρχικός, Ξενοφοβος και ρατσιστής

Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του βγήκαν στην επιφάνεια πολλά σεξουαλικά σκάνδαλα για τα οποία κατηγορήθηκε δημόσια από τους αντιπάλους του. Το περιοδικό Politico δημοσίευσε λίγους μήνες πριν τις εκλογές μία πλήρη λίστα με τις γυναίκες που έχουν δηλώσει δημόσια πως έχουν δεχθεί σεξουαλική επίθεση από τον Τράμπ, με τον ίδιο να αρνείται κάθε κατηγορία εις βάρος του. Το τελευταίο ντοκουμέντο που συζητήθηκε πολύ στις ΗΠΑ ήταν αυτό με το ηχητικό απόσπασμα, στο οποίο ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται να χυδαιολογεί και να μιλάει με υποτιμητικές εκφράσεις για τις γυναίκες, με «μαθήματα φλερτ» που είναι τουλάχιστον απρεπές.

Στην δημόσια ρητορική του, έχει υιοθετήσει ένα στυλ επιτηδευμένης ευθύτητας. Απεχθάνεται την εθιμοτυπία, τον καθωσπρέπει λόγο και μιλάει χρησιμοποιώvτας αρκετές φορές ακόμα και ακραίες εκφράσεις. Είναι ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των σύγχρονων αμερικανικών εκλογών που έχει παρακινήσει σε βία δημόσια, τρέφοντας τις ορέξεις των ακραίων οπαδών του ακροατηρίου του, ενώ δεν έχει παραλείψει να αναφερθεί υποτιμητικά σε μειονότητες, στις οποίες μάλιστα έχει κηρύξει ανένδοτο πόλεμο. Άλλωστε ο ίδιος «διέταξε» να «γροθοκοπήσουν στο πρόσωπο» διαδηλωτές  που διαμαρτύρονταν κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας.

Απαγόρευση εισόδου στους Μουσουλμάνους, απέλαση όλων των ισπανόφωνων και δημιουργία τείχους στα σύνορα με το Μεξικό είναι μόνο μερικές από τις ακροδεξιές δεσμεύσεις του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας. Ο Τραμπ δεν δίστασε να υπονοήσει πως η αντίπαλός του πρέπει να «δολοφονηθεί» όταν θερμοκέφαλος οπαδός στην Indiana φώναξε «shoot the bitch» κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Indiana. Οι ακραίες θέσεις του δεν σταματάνε εκεί. Αποκορύφωμα όλων, το ναζιστικό παραλήρημα κατά του δημοσιογράφου Σέρζ Καβαλέσκι, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα αναπηρίας.

Tην ίδια πληθωρικότητα επιδεικνύει και στα Social Media, με διαρκείς επιθέσεις όχι μόνο κατά των αντιπάλων του, αλλά και στελεχών του κόμματος από το οποίο προέρχεται, με χυδαίες εκφράσεις και απειλές ακόμα και κατά του συνυποψηφίου του για το χρήσμα των Ρεπουμπλικάνων, Τέντ Κρουζ. Οι New York Times δημοσίευσαν μία λίστα με χιλιάδες tweets του Τραμ, που στοχοποιούν, επιτίθενται και μειώνουν 282 πρόσωπα.

Ο Τραμπ κατάφερε για πρώτη φορά στα χρονικά την διάσπαση στο εσωτερικό του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Πολλά σημαίνοντα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, όπως ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπούς έχει εκφράσει δημόσια τη δυσαρέσκειά του, ενώ την ημέρα των εκλογών διέρρευσε η πληροφορία πως ο ίδιος δεν ψήφισε Trump(!) στις εκλογές. Την οργή του Mπους μοιράζονται και άλλα στελέχη του κόμματος, τα οποία λίγους μήνες πριν τις εκλογές είχαν εκφράσει ανοιχτά την άποψη πως πρέπει να αποχωρήσει από την κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας και οι Ρεπουμπλικάνοι να ορίσουν νέο υποψήφιο πρόεδρο.

Ο Ντόλαντ Τραμπ είναι αναμφισβήτητα το πρόσωπο των φετινών εκλογών, όχι όμως με τη θετική έννοια. Πρόκειται για τον πιο πρόδηλα ακραίο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει συκοφαντίες, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, ψέμματα και λάσπη για να μειώσει την αντίπαλό του και όποιον στρέφονταν εναντίον του εξαιτίας της ακραίας ρητορείας του. Αποκορύφωμα της φασίζουσας ρητορικής του ήταν η επίσημη στήριξη από την νεοναζιστική οργάνωση Ku Klux Klan.

Οι αναλυτές φαίνονται καθησυχαστικοί, με τους περισσότερους να δηλώνουν πως η προεδρία του δεν θα είναι τόσο ακραία όσο ο ίδιος διακηρύττει. Το σίγουρο είναι ένα: Ο Τραμπ κατάφερε να τραυματίσει και να μολύνει την πιο δυνατή δημοκρατία του δυτικού κόσμου.

Δεν θα διστάσει να την «απολύσει».

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο allwrite.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies. Μάθετε περισσότερα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗΣ COOKIES Ο ιστότοπος allwrite.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας. Η παρούσα ιστοσελίδα περιλαμβάνει τις παρακάτω αναλυτικές πληροφορίες για τα cookies: Τι είναι τα cookies και για ποιο λόγο υπάρχουν Ποια είδη cookies και πως χρησιμοποιούνται στο allwrite.gr Απενεργοποίηση cookies στον Περιηγητή σας (browser) Χρήσιμοι συνδεσμοι για τα cookies Αναθεώρηση δήλωσης Αν δεν βρείτε στην παρούσα ιστοσελίδα τις πληροφορίες που θέλετε για τα cookies, μπορείτε να μας στείλετε email στο info@allwrite.gr. Θα χαρούμε να σας απαντήσουμε. Η περιήγηση σας στο allwrite.gr συνεπάγεται ότι παρέχετε την συναίνεσή σας στη χρήση cookies όπως περιγράφεται στην παρούσα Πολιτική Xρήσης Cookies. Αν δεν συμφωνείτε με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα cookies, θα πρέπει να ρυθμίσετε ανάλογα το Περιηγητή σας (browser) ή να μην χρησιμοποιείτε το allwrite.gr. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας. 1. Τι είναι τα cookies και για ποιο λόγο υπάρχουν Τα cookies είναι μικρά αρχεία που αποθηκεύονται από τον Περιηγητή σας στον υπολογιστή, στο tablet, το κινητό τηλέφωνο και γενικά στη συσκευή με την οποία περιηγείστε στο allwrite.gr. Κάθε cookie περιέχει πληροφορίες όπως συνήθως το όνομα του Ιστότοπου από τον οποίο προέρχεται, τη «διάρκεια ζωής» του (δηλαδή πόσο καιρό θα παραμείνει στη συσκευή σας), και μια τιμή, που είναι συνήθως ένας αριθμός. Ουσιαστικά, τα cookies επιτρέπουν στους ιστότοπους να αποθηκεύουν διάφορες ανώνυμες πληροφορίες όπως για παράδειγμα τις προτιμήσεις του επισκέπτη ή αν έχει επισκεφθεί ξανά τον ιστότοπο. Στις ιστοσελίδες του allwrite.gr, χρησιμοποιούνται cookies για ευκολότερη πλοήγηση των χρηστών στον ιστότοπο, για τον προσαρμόσουμε καλύτερα στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σας και να βελτιώσουμε τη χρήση και τη λειτουργικότητά του. Για παράδειγμα, όταν ένας χρήστης επισκέπτεται μια ιστοσελίδα με ανοικτά σχόλια, ένα cookie βοηθά στη σύνδεσή του με τη φόρμα υποβολής σχολίων. Επιπλέον, τα cookies χρησιμοποιούνται για σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας αλλά και να γνωρίζουμε πώς ανακαλύψατε τις ιστοσελίδες μας. Αυτές οι στατιστικές μας βοηθούν να αντιληφθούμε πώς χρησιμοποιείτε τον ιστότοπο μας ώστε να βελτιώσουμε τη δομή και το περιεχόμενό του. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στην δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και το allwrite.gr δεν διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας. 2. Πως χρησιμοποιούνται τα cookies στο allwrite.gr Οταν επισκέπτεστε μια ιστοσελίδα του allwrite.gr μπορεί να δημιουργηθούν τα παρακάτω είδη cookies. Cookies για βελτίωση της αποδοσης του ιστότοπου Cookies για ανώνυμες στατιστικές επισκεψιμότητας Cookies για λειτουργίες διαφήμισης του Google Analytics Cookies διαφημίσεων Αλλα cookies από τρίτους Στη συνέχεια, παραθέτουμε αναλυτικές πληροφορίες για το κάθε ένα από αυτά τα είδη cookies. Α. Cookies για βελτίωση της αποδοσης του ιστότοπου Αυτό το είδος cookies χρησιμοποιείται για την αποθήκευση των προτιμήσεών σας όσον αφορά τα εργαλεία που παρέχει ο ιστότοπος μας. Για παράδειγμα: Καταγραφή εάν έχετε ενεργή την λειτουργία της Javascript στον Περιηγητή σας Αυτόματη επανασύνδεση με τη φόρμα σχολίων, εάν είχατε συνδεθεί σε προηγούμενη επίσκεψή σας. Με ποια ταξινόμηση θέλετε να εμφανίζονται τα σχόλια. Ενταση ήχου κατά την αναπαραγωγή ήχου/βίντεο. Β. Cookies για ανώνυμες στατιστικές επισκεψιμότητας Κάθε φορά που επισκέπτεστε τις ιστοσελίδες του allwrite.gr παράγονται ανώνυμα cookies για συλλογή στατιστικών επισκεψιμότητας. Τα cookies αυτά παράγονται από υπηρεσίες τρίτων όπως η Google Analytics και χρησιμοποιούνται ώστε να γνωρίζουμε: αν έχετε επισκεφτεί τον ιστότοπό μας στον παρελθόν πόσους μοναδικούς επισκέπτες έχουμε και πόσο συχνά επισκέπονται τον ιστότοπό μας. τις προβολές κάθε μεμονωμένης ιστοσελίδας και των δημοσιευμένων άρθρων μας. τις πηγές επισκεψιμότητας, δηλαδή αν οι χρήστες μας επισκέπτονται από παραπομπές σε άλλους ιστότοπους, κοινωνικά δίκτυα, διαφημιστικές καμπάνιες, μηχανές αναζήτησης (Google, Bing) ή έρχονται απευθείας στο allwrite.gr. Γ. Λειτουργίες διαφήμισης του Google Analytics To allwrite.gr έχει ενεργοποιήσει στην υπηρεσία Google Analytics, που μας παρέχει ανώνυμες στατιστικές επισκεψιμότητας, τις ακόλουθες λειτουργίες διαφήμισης: Επαναληπτικό μάρκετινγκ με το Google Analytics Αναφορές προβολών στο Δίκτυο εμφάνισης Google Αναφορές για συγκεντρωτικά ανώνυμα δημογραφικά στοιχεία και ενδιαφέροντα, όπως ηλικία και φύλο προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα ποιοι είναι οι επισκέπτες μας. Ενσωματωμένες υπηρεσίες που απαιτούν από το Google Analytics να συλλέγει δεδομένα μέσω cookie διαφήμισης και ανώνυμων αναγνωριστικών Αυτές οι λειτουργίες, επιτρέπουν στο Google Analytics να συλλέγει δεδομένα σχετικά με την επισκεψιμότητά σας μέσω των cookie διαφήμισης Google (https://www.google.com/policies/technologies/types/) και των ανώνυμων αναγνωριστικών (https://www.google.com/policies/privacy/key-terms/#toc-terms-identifier), επιπλέον των στοιχείων που συλλέγονται μέσω της βασικής εφαρμογής του Google Analytics. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε την προσωπική ταυτοποίηση σας. Αν το επιθυμείτε, μπορείτε να εξαιρεθείτε από τις λειτουργίες διαφήμισης του Google Analytics. Δείτε τις διαθέσιμες επιλογές εξαίρεσης από τις λειτουργίες διαφήμισης Google Analytics για τον περιηγητή σας εδώ https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/. Δ. Cookies διαφημίσεων Τα cookies αυτά επιτρέπουν να γνωρίζουμε (εμείς ή συνεργαζόμενες με εμάς διαφημιστικές εταιρείες) αν έχετε δει μια διαφήμιση ή ένα είδος διαφήμισης και πόσος χρόνος έχει παρέλθει από τότε. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιούμε cookies από τρίτους για πιο ακριβή προσδιορισμό των διαφημίσεων που βλέπετε (διαφημίσεις βάσει ενδιαφέροντος). Για παράδειγμα, αν επισκεφτείτε μια ιστοσελίδα μας για ταξίδια μπορεί να αξιοποιήσουμε αυτήν την πληροφορία για να προβάλουμε διαφημίσεις για διακοπές. Ενα μεγάλο τμήμα των διαφημίσεων που προβάλλονται στο allwrite.gr παρέχονται από άλλες διαφημιστικές εταιρείες ή γενικότερα τρίτους οργανισμούς (third-party cookies). Κάποιες από αυτές τις εταιρείες παράγουν τα δικά τους ανώνυμα cookies για να γνωρίζουν πόσοι χρήστες είδαν τη διαφήμισή τους και πόσες φορές. Οι εταιρείες αυτές έχουν δικές του Πολιτικές για Cookies και Ιδιωτικότητα και το allwrite.gr δεν έχει κανένα απολύτως έλεγχο στα cookies τους. Για παράδειγμα, για τις διαφημίσεις του Google και τον τρόπο χρήσης των cookies από την Google θα βρείτε την Πολιτική Χρήσης εδώ: https://www.google.com/intl/el/policies/technologies/ads και την Πολιτική Απορρήτου εδώ: https://www.google.com/intl/el/policies/privacy/ Εξαίρεση από τις διαφημίσεις Αν το επιθυμείτε, μπορείτε να διαχειριστείτε τις διαφημίσεις Google που βλέπετε στο allwrite.gr και σε άλλους ιστότοπους από τη σελίδα Ρυθμίσεις διαφημίσεων: https://www.google.com/ads/preferences/?hl=el .Στην ίδια σελίδα μπορείτε αν το επιθυμείτε να εξαιρεθείτε από τις διαφημίσεις βάσει ενδιαφέροντος Μπορείτε επίσης να διαχειριστείτε τα cookies πολλών εταιρειών που χρησιμοποιούνται για τις διαφημίσεις στο διαδίκτυο στη σελίδα aboutads.info choices (http://www.aboutads.info/choices) που αφορά τις ΗΠΑ ή την ιστοσελίδα Your Online Choices (http://www.youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices) που αφορά την Ευρωπαϊκη Ενωση. Ε. Cookies από τρίτους (third-party) Κατά την περιήγησή σας στις ιστοσελίδες μας, τρίτοι οργανισμοί και εταιρείες μπορεί να παράγουν τα δικά τους ανώνυμα cookies για να ελέγχουν τη λειτουργία των εφαρμογής τους και να τις εξατομικεύουν για εσάς. Για παράδειγμα, κατά την περιήγησή σας στο allwrite.gr όταν μοιράζεστε ένα άρθρο μας στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης που προσφέρουμε (π.χ. το Facebook ή το Twitter), τότε αυτές οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης παράγουν cookies για να θυμούνται τη σύνδεση σας με αυτές αλλά και να καταμετρήσουν την ενέργειά σας. Λόγω της φύσης των cookies, το allwrite.gr δεν έχει κανέναν έλεγχο ή πρόσβαση σε αυτά τα cookies από τρίτους, και κανείς άλλος οργανισμός δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα που έχουν αποθηκευθεί σε αυτά. Αυτές οι τρίτες εταιρείες και οργανισμοί έχουν δικές τους Πολιτικές για Cookies και Ιδιωτικότητα. Για παράδειγμα, για τα third party cookies του Facebook θα βρείτε την Πολιτική Χρήσης εδώ: http://www.facebook.com/help/cookies Επίσης, κατά την περιήγησή σας στο allwrite.gr ενδέχεται να δημιουργηθούν cookies από λογισμικό Flash. Αυτό το λογισμικό είναι συνήθως εγκαταστημένο στον Περιηγητή σας ως επέκταση και χρησιμοποιείται για την προβολή κινούμενων γραφικών ή βίντεο. Για παράδειγμα, το allwrite.gr χρησιμοποιεί τεχνολογίες Flash για την προβολή των βίντεο του, ενώ και κάποιες διαφημίσεις μπορεί να προβάλλουν περιεχόμενο σε Flash. Γι' αυτό το λόγο ενδέχεται να εγκατασταθούν cookies με τη χρήση της εφαρμογής Flash στον Περιηγητή σας. Μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική Cookies της εταιρείας Adobe που κατασκευάζει το πρόγραμμα Flash στην ιστοσελίδα: http://www.adobe.com/eeurope/privacy/cookies.html 3. Απενεργοποίηση cookies στον Περιηγητή σας (browser) Συνήθως, οι Περιηγητές Ιστοσελίδων (browsers) είναι ρυθμισμένοι ώστε να αποδέχονται όλα τα cookies. Αν το επιθυμείτε, είναι εφικτό να ρυθμίσετε τον δικό σας Περιηγητή να μην δέχεται cookies από έναν συγκεκριμένο ιστότοπο, να ειδοποιείστε όταν αποθηκεύει cookies ή να μην δέχεται καθόλου cookies. Ωστόσο, αν επιλέξετε να απενεργοποιήσετε τα cookies για το allwrite.gr, ενδέχεται να μην μπορούμε να σας παρέχουμε σωστά όλες τις λειτουργίες που προσφέρονται στον ιστότοπο μας. Για παράδειγμα, η υπηρεσία σχολιασμού δεν θα μπορεί να γνωρίζει αν έχετε συνδεθεί και επομένως ενδέχεται να μην μπορείτε να κάνετε σχόλια. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις ρυθμίσεις cookies στους διάφορους περιηγητές, μπορεί να σας φανούν χρήσιμοι οι παρακάτω σύνδεσμοι. Εναλλακτικά κάντε κλικ στην επιλογή “Βοήθεια” του περιηγητή σας ή ανατρέξτε στις πληροφορίες του συγκεκριμένου προγράμματος. Internet Explorer Google Chrome Safari Firefox Opera 4. Χρήσιμοι σύνδεσμοι για τα cookies Ρυθμίσεις διαφημίσεων Google: https://www.google.com/ads/preferences/?hl=el Διαχείριση cookies διαφημιστικών εταιρειών για τις ΗΠΑ: http://www.aboutads.info/choices Διαχείριση cookies διαφημιστικών εταιρειών για την ΕΕ: http://www.youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices All About Cookies – http://www.aboutcookies.org (στα αγγλικά).

Close