Φωτογραφίες: Ευάγγελος Δημόπουλος

Όταν γίνεσαι φοιτητής, υπάρχουν πολλοί τρόποι να περάσεις αυτά τα υπέροχα χρόνια: αμέτρητοι καφέδες, πολλά ξενύχτια, νέες φιλίες. Υπάρχει κι η επιλογή να συνδυάσεις τα παραπάνω με πολλή δουλειά και με αποτελέσματα που μπορούν κυριολεκτικά να αλλάξουν τον κόσμο. Κάπως έτσι, 4 φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ. με την καθοδήγηση του καθηγητή τους κ. Χατζηλεοντιάδη, αποφάσισαν να καταπολεμήσουν το bullying.

Η AMANDA είναι μία εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality) για κινητά τηλέφωνα, η οποία έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω στο πρόβλημα του bullying καθώς και την αύξηση της ενσυναίσθησης και της αυτοπεποίθησής τους, προκειμένου να διαχειρίζονται δραστικά τέτοια φαινόμενα στο σχολείο και στον κοινωνικό τους περίγυρο. Αυτό επιτυγχάνεται προσφέροντας μία ευχάριστη εμπειρία παιχνιδιού σε αυτά, καθώς αλληλεπιδρούν με εικόνες βίντεο και διαδραστικό υλικό σχετικό με το φαινόμενο.

DSC_0676Πολλές φορές ένα δυσάρεστο γεγονός αποτελεί πηγή έμπνευσης και δυστυχώς κάτι τέτοιο έγινε και στη δική μας περίπτωση.

Η εφαρμογή μας πήρε το όνομα της από την Amanda Todd, η οποία σε ηλικία 15 χρονών αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της, αφότου υπέστη bullying, σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής βίας.

Πριν το θάνατο της δημοσίευσε ένα βίντεο, στο οποίο εξιστορούσε την τραγική ιστορία της μέσα από μια σειρά από κάρτες. Το βίντεο αυτό απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα και η Amanda έγινε σύμβολο κατά του bullying και πηγή έμπνευσης για εμάς. Είναι ένας φόρος τιμής στην Amanda, ώστε οι επόμενες γενιές να μην έχουν αντίστοιχα βιώματα.

Η Μαργαρίτα Μπίντση είναι Signal Processing Engineer της Amanda

Η Μαργαρίτα Μπίντση είναι Signal Processing Engineer της Amanda

Πώς όμως 4 φοιτητές παίρνουν την απόφαση να δημιουργήσουν κάτι τέτοιο και πόσο δύσκολο είναι αυτό;

«Το bullying είναι ένας όρος που εμφανίζεται στην καθημερινότητα μας. Ωστόσο, αν αναζητήσει κανείς τους τρόπους με τους οποίους επιχειρείται η πρόληψη και η αντιμετώπιση του δε θα μείνει ικανοποιημένος. Οι ομιλίες και τα ερωτηματολόγια που χρησιμοποιούνται δεν έχουν τον απαραίτητο αντίκτυπο στα παιδιά. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε τις τεχνολογικές μας γνώσεις για να φτιάξουμε ένα μέσο το οποίο μπορεί να επικοινωνήσει άμεσα με τα παιδιά και στη δική τους γλώσσα, την τεχνολογία.

Οι δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε δεν ήταν ούτε λίγες ούτε εύκολα διαχειρίσιμες. Από τη μία, έπρεπε να συγκεντρώσουμε όλο το θεωρητικό υπόβαθρο που αφορούσε τις ψυχολογικές διαστάσεις του θέματος. Για αυτό το λόγο ζητήσαμε την βοήθεια εκπαιδευτικών και ψυχολόγων οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το φαινόμενο καθημερινά.

Από την άλλη, ο συνδυασμός αρκετών από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιήσαμε πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από εμάς, με αποτέλεσμα να μην έχουμε κάποιο σημείο αναφοράς. Ευτυχώς, το αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής, μας έχει δικαιώσει».

DSC_0721

Ο Βασίλης Μπαλτατζής είναι Machine Learning Analyst της εφαρμογής

Η ομάδα αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Αμερική, για τα τελικά του διαγωνισμού Imagine Cup της Microsoft, μια πρόκριση που αποτελούσε και τον αρχικό τους στόχο, ώστε να έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την προσέγγιση τους για την επίλυση του προβλήματος και στο κοινό της Αμερικής.

DSC_0690«Το όραμα μας όμως για την Amanda δε σταματάει εδώ. Θα βάλουμε τα δυνατά μας για την καλύτερη δυνατή πορεία στην Αμερική και την άξια εκπροσώπηση της Ελλάδας. Εκεί ευελπιστούμε να λάβουμε μια καλή θέση η οποία θα μας δώσει την ηθική ικανοποίηση, δηλαδή ότι οδεύουμε στον σωστό δρόμο, αλλά και σε μεγάλο βαθμό πρακτική βοήθεια για να συνεχίσουμε το εγχείρημά μας», όπως μου λένε!

Για πολλούς συνομήλικούς τους το Πανεπιστήμιο θεωρείται μια περίοδος ξεγνοιασιάς. Τους ρωτώ αν βρίσκουν τους εαυτούς τους στην αντίθετη όχθη και πώς ισορροπούν ανάμεσα στη ξέγνοιαστη φοιτητική ζωή και στις απαιτήσεις της σχολής και των δραστηριοτήτων, όπως αυτή:

«Τα πρώτα χρόνια στο Πανεπιστήμιο είναι σίγουρα πιο χαλαρά και λειτουργούν ως περίοδος μετάβασης από το σχολείο. Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων, εμφανίζεται η επιθυμία να ασχοληθείς με κάτι πέρα από τα μαθήματα, κάτι πιο κοντά στον πραγματικό κόσμο. Η συμμετοχή σε τέτοια προγράμματα και ομάδες σου δίνει αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα. Όταν αναλαμβάνεις ένα τέτοιο έργο, ασφαλώς γίνεται προτεραιότητα για σένα και καταλαμβάνει σημαντικό κομμάτι του χρόνου σου, το οποίο συχνά είναι εις βάρος των υποχρεώσεων της σχολής. Ο προσωπικός χρόνος από την άλλη δεν είναι κάτι το οποίο περιορίζεται, καθώς είναι σημαντικό να διατηρούνται ισορροπίες».

Ο Γιώργος Σχινάς είναι Software Engineer της εφαρμογής

Ο Γιώργος Σχινάς είναι Software Engineer της εφαρμογής

Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κοινωνικού σας περίγυρου;

Φίλοι και συγγενείς είναι ενθουσιασμένοι με την προσπάθεια που κάνουμε και συγκεκριμένα με το πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε, καθώς αναγνωρίζουν την πολυπλοκότητά του αλλά και την ανάγκη που υπάρχει για ολιστίκη επίλυση.

DSC_0762

Τι χρειάζεται  στα χνάρια σας; Ποια είναι η διαδρομή σας προς την Αμερική και τι χρειάζεται να κάνει μια ελληνική ομάδα για να φτάσει εκεί;

Η σκληρή δουλειά και ο σωστός προγραμματισμός είναι αναμφισβήτητα απαραίτητα στοιχεία. Κομβικής σημασίας, όμως, είναι ο ρόλος του μέντορα. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε φοιτητές και αυτή είναι μια από τις πρώτες μας προσπάθειες εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος. Ο καθηγητής μας κ. Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης ήταν δίπλα μας σε όλα τα βήματα και με την καθοδήγηση του κάναμε τη μετάβαση από τον εκπαιδευτικό στο χώρο της καινοτομίας

Ο Ηλίας Χρυσοβέργης είναι Virtual & Augmented Reality Developer της Amanda

Ο Ηλίας Χρυσοβέργης είναι Virtual & Augmented Reality Developer της Amanda

Η συζήτηση μας κλείνει με κάτι που όλοι σκέπτονται πια: πόσο δύσκολο είναι τελικά να καινοτομείς στην Ελλάδα του σήμερα;

Η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας ενδεχομένως δεν επιτρέπει τις επενδύσεις που θα γίνονταν υπό άλλες συνθήκες. Οι φοιτητικοί διαγωνισμοί καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ελληνικοί και μη, είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα για όποιον θέλει να δοκιμάσει τις δυνατότητές του. Οι καλές προσπάθειες αναγνωρίζονται και η εμπειρία που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από τέτοιες συμμετοχές είναι πολύτιμη. Βέβαια είναι πιο δύσκολο να φτάσει κάποιος στο σημείο να διαθέσει το τελικό του προϊόν στην ελληνική αγορά σε σχέση με κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα…

Περισσότερα: http://amandaproject.net/