Φωτογραφίες: Αγγελική Μαυρομμάτη

Το Θέατρο Σοφούλη ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια στη Θεσσαλονίκη από μια ομάδα ανθρώπων, με σκοπό την προαγωγή της θεατρικής τέχνης και την παρουσίαση αξιόλογων παραστάσεων παιδικού και κλασικού θεάτρου.

Μιλήσαμε με την Παυλίνα Χαρέλα, ιδιοκτήτρια του Θεάτρου Σοφούλη και τον Κώστα Μελίδη, διευθυντή προγράμματος σπουδών  για όσα έχουν αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια, για το θέατρο και το τι μπορούμε να δούμε εκεί!

Σταθερός στόχος ήταν και είναι η γνωριμία του παιδικού κοινού με τη θεατρική τέχνη και του ενήλικου με θεατρικά κείμενα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, έχοντας σαν όχημα θεατρικές παραγωγές με υψηλό καλλιτεχνικό κριτήριο. Σήμερα, το θέατρο έχει ανανεωθεί και από πλευράς χώρου αλλά και ομάδας. Επίσης, εκτός από τις θεατρικές παραστάσεις και το παιδικό θεατρικό εργαστήρι έχουν προστεθεί στο πρόγραμμα  τμήματα ενηλίκων, σεμινάρια και παρουσιάσεις βιβλίων.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Υπάρχουν τμήματα για πολύ μικρά παιδιά από  4-6 χρονών,  που το μάθημά τους βασίζεται κυρίως στη δραματοποίηση παραμυθιού. Τμήματα από 7-12 χρονών  που παρακολουθούν θεατρικό παιχνίδι , αυτοσχεδιασμό.   Τμήματα εφήβων  και ενηλίκων με βασικό μάθημα την υποκριτική και τον αυτοσχεδιασμό. Σε όλα τα τμήματα διδάσκεται θεατρικό τραγούδι , κινησιολογία και χορός.

Theatro_Sofouli_03

Η κ. Παυλίνα Χαρέλα, ιδιοκτήτρια του Θεάτρου Σοφούλη.

Από τη συζήτησή μας, δεν θα μπορούσε να λείπει το θέμα της κρίσης και η απόφαση να επενδύσουν στο θέατρο σε μια χώρα, που δεν έχει μεγάλη θεατρική παιδεία. Η απάντηση τους είναι αφοπλιστική: «Η κρίση υπάρχει σε όλους τους τομείς. Όχι μόνο στο θέατρο. Οπότε ή έπρεπε να τα παρατήσουμε και να σταματήσουμε το όνειρο μας εδώ,  ή να επιμείνουμε ακόμα περισσότερο ώστε  να πείσουμε τον κόσμο πως σε τέτοιους καιρούς το θέατρο είναι απαραίτητο στη ζωή μας.  Πιστεύουμε πως μέρα με τη μέρα το έχουμε καταφέρει σ ένα πολύ μεγάλο βαθμό και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα».

Με 3 λέξεις χαρακτηρίζουν το θέατρο ως καινοτόμο, άμεσο και φιλόξενο και καλούν τον κόσμο να το επισκεφτεί γιατί είναι ένα θέατρο που σέβεται το κοινό του παρουσιάζοντας παραστάσεις  τόσο παιδικές όσο και ενηλίκων με αρκετά υψηλό επίπεδο.

Thetro_Sofouli_02

Ο κ. Κώστας Μελίδης, διευθυντής προγράμματος σπουδών.

Σχετικά με τις παραστάσεις, από τη νέα χρονιά, θα συνεχιστεί ή παράσταση  «Η Προίκα» με την Στέλλα Παπαδημητρίου μέχρι 11/1 κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00. Και συνεχίζουν: «Επίσης εκτός από τις παραστάσεις που θα φιλοξενήσουμε, όπως «Ο Επαγγελματίας» του Ντούσαν Κοβάτσεβιτς σε σκηνοθεσία του Κυριάκου Δανιηλίδη ήρθε η στιγμή να παίξουμε και εμείς. Έτσι, από 24 Ιανουαρίου ανεβαίνει το musical  «Sweeny Todd» όπου θα παίξει ο Κώστας σε κείμενο Έφης Σισμανίδου και Ντέπυς Ασλιχανίδου, σκηνοθεσία Λένας Πετροπούλου, κινησιολογία Τάσου Παπαδόπουλου και μουσική Βαγγέλη Παρασκευά. Επίσης παίζουν: Έφη Σισμανίδου, Ντέπυ Ασλιχανίδου, Άγγελος Ρούσσος, Άρης Βέβης, Τσακίρης Κωνσταντίνος, Αργυρώ Τόλιου

Αμέσως μετά θα ανέβει  το  έργο «Ποιος Ανακάλυψε την Αμερική» της Χρύσας Σπηλιώτη , όπου θα παίξει η Παυλίνα, σε σκηνοθεσία Παύλου Δανελάτου . Είναι μια παράσταση που είχαμε ανεβάσει πριν από τρία χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Και σίγουρα δε σταματάμε εδώ. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τον Ιούνιο…»

Περισσότερα για το Θέατρο Σοφούλη μπορείτε να βρείτε εδώ.